Ο Μιχάλης Ρέππας μας αποκαλύπτει την υπόθεση του «Φεγγαριού από Χαρτί», αυτής της πολύ όμορφης παράστασης που μας μεταφέρει νοσταλγικά, αλλά και καυστικά σε μια άλλη εποχή της Ελλάδας: “Θα έλεγα ότι για το Φεγγάρι από Χαρτί στάθηκε σαν αφορμή το Μελτεμάκι του Παντελή Χορν, ένα έργο, μια κομεντί που την αγαπάμε πάρα πολύ και ο Θανάσης και εγώ, ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο ίσως δεν έχει προσεχθεί και δεν έχει αξιολογηθεί ως θα έπρεπε από το ελληνικό θέατρο. Εμείς πήραμε τον κεντρικό μύθο -ένα κορίτσι μπαίνει μέσα σε μια οικογένεια και γίνεται η πέτρα του σκανδάλου- και το προσαρμόσαμε στη δική μας ευαισθησία και σε μία εντελώς άλλη δεκαετία. Πήγαμε στη δεκαετία του ’60. […] Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης τριών εφήβων. Ο πιο κεντρικός από τους τρεις λέγεται Νίκος. […] Του συμβαίνει το εξής: έρχεται στο σπίτι η εξαδέλφη Ειρήνη από την Πάτρα για να τελειώσει τις σπουδές της στα γαλλικά, στο γαλλικό Ινστιτούτο για να φύγει μετά να πάει να σπουδάσει στο Παρίσι και φυσικά ο Νίκος […] ερωτεύεται παράφορα την εξαδέλφη Ειρήνη. Το έργο αρχίζει και παίρνει πιο σκούρα χρώματα -γιατί μέχρι εκεί μοιάζει αρκετά με κομεντί- όταν [ο Νίκος] καταλαβαίνει ότι η Ειρήνη είναι ερωμένη του μπαμπά του.

Και ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας συνεχίζει μιλώντας για το είδος του έργου, καθώς αποτελεί ένα υβρίδιο, μια νέα φόρμα όπου δεκαεννέα ηθοποιοί και πέντε μουσικοί δημιουργούν ένα σύνολο συναισθημάτων, αποκαλύπτοντας ενδοοικογενειακά μυστικά επί σκηνής: “Σαν φόρμα το Φεγγάρι από Χαρτί είναι ένα περίεργο έργο. […] Θα έλεγα ότι είναι ένα μιούζικαλ δωματίου, δεν μπορώ κάπως αλλιώς να το χαρακτηρίσω. Έχει ζωντανή μουσική, έχει πέντε μουσικούς στο πιτ που συνοδεύουν την παράσταση μας και ηθοποιούς με υπέροχες φωνές που τραγουδάνε, αλλά δεν είναι μιούζικαλ με την έννοια του μεγάλου θεάματος. […] Είναι ένα μικρό μιούζικαλ. Η μουσική υπογραμμίζει τα συναισθήματα των ηρώων.

Σχολιάζοντας την τάση των θεατών να αναζητούν μηνύματα στις παραστάσεις μας λέει: “Η άποψη η δική μου είναι ότι ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να βάζει καθρέφτες μπροστά από την κοινωνία. Έργα καθρέφτες, όπου μέσα πυκνώνονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της εποχής.” Και τέλος, μας εξηγεί τους δύο λόγους για τους οποίους το έργο, το οποίο απευθύνεται στη σημερινή κοινωνία, μεταφέρεται στη δεκαετία του ’60: “Υπάρχουν πράγματα, όπως για παράδειγμα, η σχέση πατέρα-γιου ή η σχέση μάνας-γιου, τα οποία είναι διαχρονικά. […] Είναι τόσο παλιά και τόσο μελλοντικά όσο ο ίδιος ο άνθρωπος. […] Ψάχνουμε στη δεκαετία του ’60 τις ρίζες κάποιων νοοτροπιών που έχουμε και σήμερα. Ψάχνουμε εκεί πέρα την αρχή μιας Ελλάδας στην οποία ζούμε εδώ και τώρα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας-Θανάσης Παπαθανασίου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Στίχοι: Αφροδίτη Μάνου
Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Εβελιν Σιούπη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθετών: Εφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μελανός

Διανομή (αλφαβητικά)
Θείος Κώστας: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Θεία Ρενάτα: Τζόυς Ευείδη
Μοσχούλα(υπηρέτρια της Θείας Τζίνας): Αναστασία Ζάχου
Κύριος Ερρίκος: Σταύρος Καραγιάννης
Κυρία Θάλεια: Ελίτα Κουνάδη
Εξάδελφος Iάσονας: Σπύρος Κυριακός
Νίκος(αδελφός τους Αντώνη): Λάμπρος Κωσταντέας
Η εξαδέλφη Ειρήνη: Εριέττα Μανούρη
Φανή(υπηρέτρια της κυρίας Θάλειας): Χρύσα Μιχαλοπούλου
Mπαμπάς Γιάννης: Μάξιμος Μουμούρης
Ζάχος(ο μπακάλης της γειτονιάς): Γιάννης Μπουραζάνας
Nαπολέων(γιος τους): Τζώρτζης Παπαδόπουλος
Μαμά Καίτη: Τζίνη Παπαδοπούλου
Αντώνης (σε μικρή ηλικία): Αρης Πλασκασοβίτης
Ρίτα(κόρη τους): Μαριαλένα Ροζάκη
Θεία Τζίνα(αδελφή της Καίτης): Εύα Σιμάτου
Μάρω(υπηρέτρια τους): Βαγγελίνα Σκλαβενίτη
Στάθης: Πάνος Σταθακόπουλος
Αφηγητής Αντώνης: Γιώργος Τσούρμας

Μουσικοί επί σκηνής
Αλέκος Βασιλάτος (Κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (Βιολί), Σοφία Ευκλείδου (Τσέλο), Κώστας Ιωαννίδης (Κλαρίνέτο, Σαφόφωνο), Θόδωρος Κοτεπάνος (Πιάνο)

Φωτογράφος παράστασης: Τάκης Διαμαντόπουλος


Info

Τοποθεσία:Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex, Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48

Ημέρες και ώρες: Από 20/02/2020 έως 31/05/2020: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 | Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 25€ (Διακεκριμένη ζώνη), 18€ (Α΄ Ζώνη), 15€ (A΄Εξώστης), 5€ (Β΄ Εξώστης) || Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 15€ (Α΄Εξώστης) | Κάθε Παρασκευή: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης) 

Πληροφορίες: www.n-t.gr 


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Φεγγάρι από χαρτί, των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο Θέατρο Rex