Η πενταμελής μπάντα Local Natives δημιουργήθηκε σε ένα υπόγειο στο Orange County όταν ακόμα πήγαιναν στο Γυμνάσιο. Άρχισαν να ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ στο Silver Lake, προπύργιο των hipster στην Καλιφόρνια, άδραξαν τις ευκαιρίες που προσέφερε η νέα –τότε- εποχή του MySpace και με συνέπεια και πάθος έστησαν μια σειρά αλλεπάλληλων ζωντανών εμφανίσεων οικοδομώντας έτσι αργά, μεθοδικά και επίμονα τον μύθο τους.

Η μουσική των Local Natives περιγράφεται ως «απόσταγμα των ήχων και του παλμού της Καλιφόρνιας» ενώ φέρει ταυτόχρονα στοιχεία των Beach Boys, Jackson Browne και Radiohead. Το τραγούδι τους που τους αντιπροσωπεύει περισσότερο είναι το Wide Eyes καθώς ενσωματώνει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της νεότερης indie rock εποχής: ποπ αισθητική, ακουστική ποιότητα, πολυεπίπεδα φωνητικά και αρμονίες, κυριαρχία της κιθάρας, ρυθμός που σε κάνει να θέλεις να κινηθείς μαζί του, ακόμα και να χορέψεις.

Το 2009 μέσα από μια σειρά συναυλιών στα πλαίσια του SXSW Festival στο Austin τράβηξαν την προσοχή, τόσο των δημοσιογράφων που τους συνέκριναν με τους Arcade Fire, τους Fleet Foxes και τους Vampire Weekend, όσο και δισκογραφικών εταιριών από τη Βρετανία. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Gorilla Minor, το οποίο ηχογράφησαν χάρη στο δάνειο που τους έδωσε ο πατέρας του Ryan, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009 στη Βρετανία και λίγους μήνες αργότερα στις Η.Π.Α. Το δεύτερο άλμπουμ τους, Hummingbird, κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά με παραγωγό τον Aaron Dessner των The National. Με το τρίτο τους άλμπουμ, Sunlit Youth, που κυκλοφόρησε το 2016, επικοινώνησαν το μήνυμα ότι αν και ζούμε σε κυνικούς καιρούς, «υπάρχει ελπίδα».

Το νέο τους άλμπουμ, Violet Street, μόλις κυκλοφόρησε και οι ίδιοι το περιγράφουν ως psych rock. To βιντεοκλίπ του πρώτου single του άλμπουμ που κυκλοφόρησαν, Café Amarillo, είναι σκηνοθετημένο από τον σπουδαίο εικαστικό και κινηματογραφιστή Van Alpert. Αμέσως μετά, ακολούθησε και το βιντεοκλίπ για το δεύτερο single, When I’m Gonna Lose You, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Kate Mara.

Το γκρουπ φημίζεται για τη σκηνική παρουσία του, τη δυναμική επικοινωνία με το κοινό και την προώθηση σημαντικών κοινωνικών σκοπών. Ανήμερα των εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι Local Natives ανακοίνωσαν ότι το νέο τους τραγούδι θα μπορεί να το ακούσει όποιος επιθυμεί μέσω ειδικής εφαρμογής, μόνο αν βρίσκεται μέσα σε εκλογικό κέντρο, ενώ συχνά στις συναυλίες τους παροτρύνουν τους νέους να ψηφίζουν. Ανάμεσα στους σκοπούς που υποστηρίζουν είναι ο έλεγχος της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κ.ά.


Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Διαβάστε επίσης:

Το Summer Nostos Festival 2019 ανακοίνωσε ένα πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα!

****

Photo credit: Drew Escriva