Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Τουαίν Μαρκ με τίτλο «Ο κλεμμένος λευκός ελέφαντας και άλλα διηγήματα» σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.

Ο Μαρκ Τουέιν είναι γνωστός κυρίως ως ο διάσημος συγγραφέας δύο αμερικανικών αριστουργημάτων, των μυθιστορημάτων “Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ” και “Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν”. Ο Τουέιν δεν ήταν όμως μόνο δημιουργός δημοφιλών μυθιστορημάτων. Αντιιμπεριαλιστής, υπερασπιστής των δικαιωμάτων και υπέρμαχος της απελευθέρωσης των σκλάβων, επικριτής της θρησκείας και απαράμιλλος σατιρικός, δημοσίευσε αρκετές συλλογές διηγημάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και την πυκνότητα του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς και από το επιθετικό του χιούμορ, με το οποίο συχνά σατίριζε τους θεσμούς της Αμερικής.

Αυτό που συνέχει τα έξι κείμενα αυτού του τόμου είναι το κωμικό στοιχείο. Στο λογοτεχνικό δοκίμιο «Πώς να διηγηθείτε μια ιστορία» αναλύονται οι διάφοροι τύποι κωμικών ιστοριών, ενώ στα διηγήματα του τόμου («Ο κλεμμένος λευκός ελέφαντας», «Η κυρία Μακ Γουίλλιαμς και ο κεραυνός», «Η δημοσιογραφία στο Τεννεσσί», «Η καριέρα μου ως γραμματέα γερουσιαστή», «Συνάντηση μ’ έναν δημοσιογράφο») ο Τουέιν σατιρίζει, μεταξύ άλλων, τους ντετέκτιβ και τους ήρωες της «λαϊκής» λογοτεχνίας στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και τους κόσμους της δημοσιογραφίας και της πολιτικής.

Ο Σάμιουελ Λόνγκχορν Κλέμενς, που έγινε γνωστός σ’ όλο τον κόσμο ως Μαρκ Τουέιν, γεννήθηκε το 1835 και μεγάλωσε στο παραποτάμιο λιμάνι Χάνιμπαλ, στο Μιζούρι. Σε ηλικία δώδεκα χρόνων εγκατέλειψε το σχολείο ψάχνοντας για δουλειά. Εργάστηκε ως καπετάνιος σε ατμόπλοιο, τυπογράφος, στρατιώτης, χρυσοθήρας, εργάτης ορυχείων και ανταποκριτής στις Δυτικές Πολιτείες. Οι εμπειρίες του τον πλούτισαν με μια βαθιά γνώση των ανθρώπων, καθώς και με την ικανότητα να χειρίζεται τις διαλέκτους τους και να κατανοεί τα έθιμά τους.

Με το βιβλίο του “Ο περίφημος βάτραχος της Καλαβέρας” (1865) κέρδισε το ενδιαφέρον των συμπολιτών του και με το “Οι Αφελείς Ταξιδεύουν” ενίσχυσε τη φήμη του. Αλλά μόνο με το μυθιστόρημά του “Η Ζωή στο Μισισιπή” που έγραψε το 1883, και με τις “Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν” το 1884, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Αμερικής. Προς το τέλος της ζωής του, κυνηγημένος από προσωπικές δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα, ο Τουέιν έχασε την αισιοδοξία του, με αποτέλεσμα μόνο οι ιστορίες “Ο άνθρωπος που διέφθειρε τον Χάντλμπουργκ” και “Ο μυστηριώδης ξένος” (που εκδόθηκε μετά το θάνατό του, το 1916) να είναι αντάξιες του μεγάλου ταλέντου του.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.