Ένας μακρινός πολιτισμός, άγνωστος στην Ελλάδα για τους περισσότερους, αποκαλύπτεται. Το νεανικό συγκρότημα Γκονγκ Μιουνγκ από τη Δημοκρατία της Κορέας, το πιο εμπνευσμένο σύνολο κρουστών στη χώρα του, με σημαντική παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Οκτωβρίου για μια μοναδική συναυλία-γνωριμία με τη σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής κορεάτικης μουσικής.

Η Σειρά «Γέφυρες» που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, δίνει φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα στις «Μουσικές του Κόσμου», επιλέγοντας να συστήσει στο κοινό τους Γκονγκ Μιουνγκ ως πρεσβευτές της κορεάτικης μουσικής.

Οι Γκονγκ Μιουνγκ [GongMyoung] το όνομα των οποίων σημαίνει στην κορεατική γλώσσα αντήχηση, έχουν χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικοί» και «αντισυμβατικοί» αναθεωρητές του μουσικού φολκλόρ της πατρίδας τους. Το στίγμα τους είναι ιδιαίτερο. Ξεχωρίζει χάρη στο ασυνήθιστο ηχόχρωμα διαφόρων οργάνων από μπαμπού που παίζουν τα μέλη του, αλλά και από άλλα ιδιόφωνα όργανα που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Οι πολυσυλλεκτικές και νεωτεριστικές (ανα)δημιουργίες τους συνδυάζουν τη διονυσιακή ρυθμική ένταση με τη λυρικότητα των παραδοσιακών σκοπών του τόπου τους, που ονομάζονται gugak. Σκοπός τους είναι να παντρέψουν τη σκέψη και το συναίσθημα αλλά και διαφορετικά είδη μουσικής, αγκαλιάζοντας το μουσικόφιλο κοινό πέρα από γεωγραφικά σύνορα και γλωσσικούς περιορισμούς. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στα 1997 από μια ιδέα των Park Seung-Won (πνευστά, piri, κιθάρα), Song Kyong-Keun (πνευστά, daegum, sogum), Lim Yong-Ju (κρουστά, buk) και Kang Sun-Il (κρουστά, janggu).

Οι Γκονγκ Μιουνγκ έχουν κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου συγκροτήματος στα Κορεατικά Εθνικά Βραβεία Κλασικής Μουσικής ΚBS (2007) και τους έχουν απονεμηθεί διακρίσεις από το Νοτιοκορεατικό Υπουργείο Πολιτισμού και την πόλη του Λος Άντζελες. Επίσης, έχουν δώσει μουσικές παραστάσεις στον Καναδά, την Καμπότζη, τη Σρι Λάνκα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ινδία, την Κίνα, τον Άγιο Μαρίνο, έχουν κάνει περιοδείες στη Νορβηγία, τη Σουηδία και άλλες χώρες, ενώ έχουν εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ του Καναδά, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας, της Πολωνίας, της Σιγκαπούρης, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, κ.λπ. Επίσης, έχουν πλαισιώσει με τη μουσική τους σημαντικά διπλωματικά γεγονότα, όπως τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια σχέσεων Κορέας-Νέας Ζηλανδίας και Κορέας-Χιλής. Το φάσμα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του συνόλου είναι ευρύ: ζωντανές παραστάσεις, δισκογραφία, μουσική για κινηματογράφο, θέατρο και θεάματα χορού, computer, media & video art. Οι Γκονγκ Μιουνγκ έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις ηχογραφήσεις με προσωπικές τους δουλειές και έχουν κατασκευάσει δύο ιδιόφωνα όργανα: το gongmyoung (σειρά πνευστών από μπαμπού σε διάφορα μεγέθη) και το ηλεκτρονικό janggu (συνδυασμός του παραδοσιακού ομώνυμου τυμπάνου με δυνατότητες computer sampling).

Για το πρόγραμμά τους στην πρώτη τους εμφάνιση στο Μέγαρο με τίτλο «Sound of Friendship» [«Ο ήχος της φιλίας»], οι Γκονγκ Μιουνγκ επέλεξαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τους κομμάτια: το τριμερές Τreasure Island που αντιπροσωπεύει τη μουσική φιλοσοφία του συνόλου, τη σύνθεση Camelopardalis, τα επανενοχρηστρωμένα παιδικά τραγούδια υπό τον τίτλο Luna, τα μελωδικά παραμύθια Story of Salmon, Sunflower και Oyama Magnolia, τη μουσική περιπλάνηση Walk About, τη ζωηρή σύνθεση Play with us!, καθώς και αποσπάσματα από δισκογραφικές και άλλες δουλειές τους.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας.