Μια μακροχρόνια και συγκινητική ιστορία συνδέει τον Γιώργο Ρόρρη με το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Ο Βασίλης Γουλανδρής, με τη συμβολή του Παναγιώτη Τέτση και του Δημήτρη Παπαστάμου, διέκρινε ήδη από το 1986, ενώ ο Ρόρρης ήταν μόλις 23 ετών, το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου. Του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, στη Νέα Πτέρυγα του μουσείου της Άνδρου.

Η αναδρομική έκθεση με τίτλο Γιώργος Ρόρρης – Η ευγένεια του απέριττου ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη. Περιλαμβάνοντας σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες. Οι διαχωρισμοί μεταξύ αυτών των ενοτήτων δεν είναι ευδιάκριτοι. Ο θεατής περιφέρεται ανάμεσα στα έργα προσπαθώντας να εντοπίσει ομοιότητες με γνωστά του πρόσωπα με τον αυθορμητισμό και την άνεση ενός παιδιού.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Ρόρρης: «Η έκθεση θα απλωθεί σε τρεις ενότητες. Δε θα έχει χρονολογική εξέλιξη, […] θα αναμειγνύονται τα έργα και θα πηγαίνουμε από μπροστά πίσω αναλόγως τη θεματική του κάθε έργου και πώς εντάσσεται στην κάθε ενότητα. Η μία έχει να κάνει με το ατελιέ που δουλεύω τα τελευταία 28 χρόνια. Η άλλη είναι με έργα που σχετίζονται με μεγάλους ζωγράφους, που εγώ αναγνωρίζω ως επιρροές μου, βοηθούς μου και συμπαραστάτες μου πνευματικούς. Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με αυτά που ζωγραφίζω τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται Σάρκα και Οστά. Θα συμπεριλάβει τα έργα που αφορούν την απεικόνιση του γυμνού, γυναικείου σώματος, γιατί ζωγραφίζω κυρίως γυναίκες.»


Info
Τοποθεσία: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος

Ώρες λειτουργίας: Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00 | Δευτέρα απόγευμα – Τρίτη κλειστά | Από: 04/07/2021 Έως: 03/10/2021

Πληροφορίες: www.goulandris.gr


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Ρόρρης – Η ευγένεια του απέριττου: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου