Η ανεξάντλητη σε δύναμη εικαστική γραφή του Γιώργου Κουβάκι, που κινείται με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες αναζητήσεις, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, παρουσιάζεται στην έκθεση ζωγραφικής «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΚΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ/SELECTION 1986-2017».

Ο καλλιτέχνης μιλά στο φακό του CultureNow.gr, αναφέροντας: «η μία ενότητα είναι το τοπίο, οι κορμοί και οι μορφές και η άλλη ενότητα είναι τα Lud. Είναι μια επιλογή τριάντα ετών, εξού και ο τίτλος της έκθεσης είναι Επιλογή 1986-2017. Έγινε μια αυστηρή ταξινόμηση των έργων που είχα, ώστε να ανταποκρίνεται στην πορεία αυτή της δουλειάς μου».

Συμπληρώνει μάλιστα περήφανα πως «Όταν έστησα την έκθεση αισθάνθηκα μια μεγάλη χαρά γιατί μπόρεσα να δω όλη τη δουλειά μου αναδρομικά και να την κρίνω. Κρίνοντάς την δε αυστηρά, βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν πήγε ο κόπος τόσων ετών, χαμένος».

Βιογραφικό Γιώργου Κουβάκι

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Ήρθε σε επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία, καθώς μεγάλωσε στο χώρο των γραφικών τεχνών που δραστηριοποιούνταν η οικογένεια της μητέρας του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά και συγχρόνως να παίρνει μαθήματα σχεδίου.

Εξέθεσε για πρώτη φορά το έργο του το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Η ζωγραφική του είναι κατά κύριο λόγο ζωγραφική προσωπικών αναζητήσεων σε διάφορες στυλιστικές κατευθύνσεις. Από τα πρώιμα έργα του παρουσιάζει παρασταστικά και αφηρημένα στοιχεία, καθώς και γεωμετρικά θέματα. Τα προσφιλή του υλικά είναι κυρίως το ειδικά επεξεργασμένο χαρτί, τα ακρυλικά, οι γάζες. Τα θέματά του είναι ανθρωποκεντρικά αλλά και αφαιρετικά. Μεγάλες ενότητες της δουλειάς του αποτελούν οι κορμοί, τα τοπία, οι μορφές-πορτραίτα, και τα Lud, τα παιχνίδια του.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 22 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. Το 2010 εκδόθηκε λεύκωμα το οποίο αναφέρεται στην πορεία του έργου του με τίτλο: Γιώργος Κουβάκις: «Κορμός 1987-2010».


Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Κουβάκις Επιλογή/ Selection 1986-2017 | Γκαλερί Ευριπίδη | Έως 4 Νοεμβρίου