Ο Γιατρός της Τιμής του, ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου δραματουργού του χρυσού αιώνα στην Ισπανία, του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Μια παράσταση σκοτεινή και ποιητική, που εναλλάσσει τη δυναμική πλοκή με φιλοσοφικούς τόνους και το ερωτικό θρίλερ με το σαρδόνιο χιούμορ.

Ο βασιλιάς Πέδρο ο Α’ της Καστίλλης επισκέπτεται τη Σεβίλλη. Λίγο έξω από την πόλη, ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα θα κάνει τον διάδοχο και αδερφό του Ενρίκε να ξανασυναντηθεί με έναν έρωτά του που νόμιζε χαμένο, τη Δόνια Μενθία. Εκείνη, όμως, είναι πλέον παντρεμένη με τον επιφανή Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς. Σύντομα το ερωτικό τρίγωνο θα εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες απόπειρες ελέγχου μιας έκρυθμης κατάστασης. Η έκταση των επιπλοκών θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις, πλήττοντας κάθε βεβαιότητα που αφορά στους ήρωες του έργου.

Ο Γιατρός της τιμής του (1635) είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και αμφιλεγόμενα έργα της ισπανικής Χρυσής Εποχής (17ος αιώνας). Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Πέδρο της Καστίλλης (1350-1369) και ανήκει στην κατηγορία των θεαματικών “δραμάτων τιμής”, στα οποία οι κύριοι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν επιτακτικές αλλά και αντικρουόμενες επιταγές. Ο Γιατρός της Τιμής είναι ένα έργο ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά σκοτεινό, που περιγράφει έναν κόσμο ηθικού και πνευματικού τέλματος. Για περισσότερα από 350 χρόνια, το έργο και ο συγγραφέας τυγχάνουν ακραίων αντιδράσεων από τους αναγνώστες και τους θεατές, από σκληρές ύβρεις έως άκρατο ενθουσιασμό.

«Το έργο συγκρίνεται με τον Οθέλλο. Ως προς την κίνηση της πλοκής, την οικονομία του υλικού, τη συνάρτηση των διαφορετικών χαρακτήρων με τις πράξεις τους συνολικά, είναι καταφανώς ανώτερο…» έγραφε ο Βρετανός ισπανόφωνος συγγραφέας Gerald Brenan (1894-1987) για τον Γιατρό της Τιμής του. «Ένα από τα πιο ανησυχητικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου […], ένα σκοτεινό αριστούργημα» το χαρακτήριζε ο Βρετανός συγγραφέας και τεχνοκριτικός Michael Billington (1939-).

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το ανέβασμα του άπαιχτου στην Ελλάδα αριστουργήματος του Καλντερόν από το θέατρο ΠΟΡΤΑ αντανακλά τη σταθερή πεποίθησή μας, ότι το καλό θέατρο του μέλλοντος στηρίζεται -εκτός των άλλων- στην αναζήτηση ζωντανών κυττάρων της δραματικής τέχνης όχι μόνο σε νεότερα έργα αλλά και σε σημαντικά έργα του παρελθόντος. Ειδικά μάλιστα, όταν αυτή η αναζήτηση ξεφεύγει από τα βεβαρυμμένα από εμμονική επανάληψη στις σκηνές της χώρας, μειωμένα σε αριθμό, κλασικά κείμενα, που δυστυχώς έχουν καταλήξει από την υπερχρήση να κατηγοριοποιηθούν σε μια πληκτικής ασφάλειας ομάδα “αναγνωρίσιμων από το ευρύ κοινό κειμένων”. Δεν μας αφορά, λοιπόν, μόνο η ανανέωση της θεατρικής γλώσσας και η πρωτοτυπία της ανάγνωσης, που θα φωτίσει “αλλιώς” κάποια σπουδαία κείμενα, αλλά και αυτή καθεαυτή η αναζωογόνηση του ρεπερτορίου με έργα, που ο θεατής θα έχει τη χαρά να ανακαλύψει μαζί μας. Άλλωστε, οι αποκαλυπτικές εκπλήξεις έρχονται συχνότερα, όταν ταξιδέψεις σε λιγότερο αναμενόμενους και κοινούς τόπους.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη της φίλης και συνεργάτιδας Έλλης Παπαγεωργακοπούλου.

Πληροφορίες

Συγγραφέας: Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία & Προβολή: Ελεάννα Γεωργίου

Διανομή

Δον Γκουτιέρε: Γιώργος Παπαπαύλου
Δόνια Μενθία: Αμαλία Καβάλη
Δον Ενρίκε: Μελαχρινός Βελέντζας
Δον Πέδρο: Στέργιος Ιωάννου
Δον Αρίας/Λουντοβίκο: Φώτης Στρατηγός
Δόνια Λεονόρ/Χαθίντα: Ελένη Δαφνή
Δον Ντιέγκο: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κοκίν: Παύλος Παυλίδης

Η παράσταση Ο Γιατρός της Τιμής του επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας

Σημείωση: Η παράσταση Πόσο κοστίζει να ζεις; της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, από τις 22 Νοεμβρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο ΠΟΡΤΑκάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00.

Η είσοδος στο ΠΟΡΤΑ θα πραγματοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την είσοδο σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι θεατές θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν συνδυαστικά προς αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Σε όλους τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.