Το καινούργιο έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Η Φαίδρα καίγεται συνομιλεί με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη. Όμως, στον αντίποδα της ενοχικής Φαίδρας του αρχαίου μύθου και των κλασικών μεταγραφών της, και εμπνευσμένη από την ερωτική ηρωίδα της Τσβετάγεβα, η σύγχρονη αυτή Φαίδρα αναλαμβάνει την ευθύνη της επιθυμίας της και έρχεται αντιμέτωπη με τη φωτιά.

Η παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, προτάσσει μια νέα ανάγνωση του έργου βασισμένη στο σήμερα, αποφεύγοντας το στερεότυπο του αταίριαστου έρωτα, που ακολουθεί τον μύθο της Φαίδρας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Όλη η πλοκή διαδραματίζεται ένα καλοκαίρι σε κάποιο εξοχικό στην Πελοπόννησο, «με μια ενότητα αριστοτελική τόπου και χρόνου». Τη Φαίδρα ερμηνεύει η εξαιρετική ηθοποιός Άννα Μάσχα, ενώ τον Ιππόλυτο ο ανερχόμενος ηθοποιός Νίκος Λεκάκης.

Ο Γιάννης Καλαβριανός μας αφηγείται τους λόγους που θέλησε να σκηνοθετήσει την σύγχρονη εκδοχή ενός κλασικού μύθου, αναζητώντας τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος: «Ο λόγος που εγώ δέχθηκα αυτή την πρόταση ήταν γιατί αφενός έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο έργο, δηλαδή έχεις την ευκαρία να συστήσεις κάτι εντελώεςνέο και αφετέρου, γιατί πραγματεύεται ένα θέμα το οποίο με απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ο χρόνος, με όλη την προβληματική που γεννά στους ανθρώπους η πάροδος του χρόνου. Στη δική μας ιστορία έχουμε το γνωστό έρωτα μιας μεγαλύτερης γυναίκας με έναν αρκετά νεότερό της άνδρα, ο οποίος είναι και γιος του συζύγου της από προηγούμενο γάμο. Ο τρόπος που το πραγματευόμαστε φυσικά δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με εκείνον του έργου του Ευριπίδη. […] Έχουν αλλάξει οι κοινωνίες, έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας στην κοινωνίας, διεκδικούμε αλλιώς, μιλάμε διαφορετικά, απαιτούμε πράγματα, έχουμε διευρύνει τα όρια μας και το τι είναι επιτρεπτό κοινωνικά και τι δεν είναι.»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Σύνθεση μουσικής Δήμητρα Τρυπάνη
Επιμέλεια κίνησης Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Τραγούδι Γιώργος Γλάστρας
Στίχοι Γιάννης Καλαβριανός / Η ηχογράφηση έγινε στο Studio 19st
Έπαιξαν οι μουσικοί Ίλυα Αλγκάερ (κοντραμπάσο), Άντζυ Κασδά (βιολί), Δήμητρα Κοκκινοπούλου (πιάνο), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο)
Βοηθός σκηνοθέτη Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνογράφου Άννα Ζούλια
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν Άννα Μάσχα (Φαίδρα), Νίκος Λεκάκης (Ιππόλυτος), Μαρία Κοσκινά (Ληώνη), Μαρία Μοσχούρη (Αφροδίτη), Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου (Άρτεμη)


Info

Τοποθεσία: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αργολίδα

Ημέρες και ώρες: 30.07.2021 – 31.07.2021

Τιμές εισιτηρίων: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15€ | ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ | ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πληροφορίες: aefestival.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Η Φαίδρα καίγεται, της Αμάντας Μιχαλοπούλου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου