Ένα αγωνιώδες, κλειστοφοβικό φιλμ-νουάρ βασισμένο σε πραγματική ιστορία, που εκτυλίσσεται γύρω από τη δολοφονία ενός αστυνομικού και τις προσπάθειες του αστυνομικού σώματος του Λος Άντζελες να συλλάβει τον ψυχρό, αδίστακτο και πανέξυπνο δολοφόνο του. Εκείνος δεν αφήνει ίχνη ντροπιάζοντας τους ντετέκτιβς με την ικανότητά του να μένει αφανής.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει ένα ύφος ντοκυμαντέρ με αφήγηση της ιστορίας, επιλογή που εντείνει την αγωνία στον θεατή. Το ανεξιχνίαστο έγκλημα, σε συνδυασμό με την καλά δομημένη αστυνομική ιστορία, δημιουργεί ένα λαβυρινθώδες αριστούργημα που κόβει την ανάσα.

Ο Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ ερμηνεύει το ρόλο του καταζητούμενου, πετυχαίνοντας μια ρηξικέλευθη και ευφυή ερμηνεία ως σκοτεινός, χαρισματικός κοινωνιοπαθής. Αποκορύφωμα μαεστρίας η τελευταία -διάσημη- σκηνή εντυπωσιακού ανθρωποκυνηγητoύ στο υπόγειο δίκτυο υπoνόμων του Λος Άντζελες.

Έγινε πολύ δημοφιλές κατά την προβολή του και κέρδισε το Α’ Βραβείο Αστυνομικού Φιλμ στο Locarno Fim Festival το 1948.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν οι: Richard Basehart, Scott Brady, Roy Roberts, Whit Bissel, James Cardwell, Jack Webb, Dorothy Adams, Ann Doran, Byron Foulger, Reed Hadley (αφηγητής), Thomas Browne Henry, Tommy Kelly, John McGuire και ο Kenneth Tobey

Σενάριο: John C. Higgins και Crane Wilbur

Σκηνοθεσία: Αlfred L. Werker