Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μία παράσταση που θα ανέβει σε λίγες ημέρες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και θα μεταδοθεί σε live streaming για το διεθνές κοινό από την Επίδαυρο.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός επιλέγει, λοιπόν, να μη μας μιλήσει -στα τρία λεπτά που διαρκεί το βίντεο- “για τις δυσκολίες που έχει το ανέβασμα μιας παράστασης σε αρχαίο θέατρο και ειδικά, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εν μέσω του κορωνοϊού” ή “για το πόσο περίεργη -αλλά, προκλητικά περίεργη- θα είναι μία παράσταση, καθώς θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις και μεταξύ των ηθοποιών και μεταξύ του κοινού”, αλλά ούτε και “για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό το πράγμα”.

Επιλέγει, παρόλα αυτά, να μας πει για την χρονική συγκυρία στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι «Πέρσες»: “Αυτό που θα επιλέξω να σας πω είναι ότι οι Πέρσες του Αισχύλου είναι πραγματικά ένα ποιητικό αριστούργημα, είναι έργο που εδιδάχθην, δηλαδή ανέβηκε, όπως λέμε, το 470 π.Χ., σχεδόν 50 χρόνια πριν ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Αυτά τα 50 χρόνια που αποτέλεσαν τον χρυσό αιώνα του Περικλέους.”

Μιλά, ακόμα, για τον συμβολισμό αυτής της νίκης απέναντι σε μία υπερδύναμη, όπως η Περσία και τα επακόλουθα που αυτός ο άθλος είχε για την Ελλάδα: “Οι Πέρσες μιλάνε για τον άθλο της Ελλάδας, ενός μικρού Δαβίδ ενάντια στον τεράστιο Γολιάθ, που λέγεται Περσία, δηλαδή αυτοκρατορία, μοναρχία, πλούτος, υπερδύναμη στρατιωτική ή οικονομική και φυσικά, γεωγραφική επικράτεια. […] Οι Πέρσες είναι ένας οιωνός που λέει ο Αισχύλος απέναντι στο σύγχρονο τότε αθηναϊκό κοινό: Προσέξτε μη γίνετε και εσείς αλαζόνες. […] Κι όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα, μετά από έναν μεγάλο άθλο, ακολουθεί ένας μεγάλος διχασμός.

Συντελεστές

Μετάφραση-Μετρική διδασκαλία: Θ.Κ. Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος
Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Φωτεινάτου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Γαβαλά
Βοηθοί χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδου, Αγγελος Παναγόπουλος
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη

Χορός
Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μιχάλης Θεοφάνους, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις

Βασίλισσα: Λυδία Κονιόρδου
Άγγελος: Αργύρης Πανταζάρας
Δαρείος: Νίκος Καραθάνος
Ξέρξης: Αργύρης Ξάφης

Μουσικός (λύρα): Γιώργος Μαυρίδης

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου


Info

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ημέρες και ώρες: Από 24/07/2020 έως 26/07/2020

Πληροφορίες: greekfestival.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Πέρσες, του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου θα μεταδοθούν σε live streaming από την Επίδαυρο