Αφιέρωμα στον ρώσο συγγραφέα Τσέχοφ, με αφορμή την έκδοση μιας αναπάντεχης ανθολόγησης σαράντα δύο διηγημάτων του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, συζητάμε για έναν σπουδαίο συγγραφέα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ (εισαγωγή-ανθολόγηση-μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου) και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου:

Στην Αθήνα, στις οκτώ το βράδυ, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα Το ά-χρονο του Τσέχοφ. Μαζί του συζητούν και διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κάππας και Μάνος Καρατζογιάννης και ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσιμάρας Τζανάτος.

Στο ΟΞΥΓΟΝΟ, στις οκτώ το βράδυ, ο Σάββας Πατσαλίδης, θεατρολόγος – καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Έλση Σακελλαρίδου, ομότιμη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, σκηνοθέτρια – θεατρολόγος, μιλούν για τον Τσέχοφ και το έργο του, ενώ ο Γιώργος Φράγκογλου, φιλόλογος – ηθοποιός, θα συντονίσει τη συζήτηση και θα διαβάσει αποσπάσματα από τα διηγήματα της συλλογής Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ.


 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: 

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ, ο εξέχων εκπρόσωπος της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη του θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα είναι καθοριστική.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει μια επιλογή από διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ, τα οποία δίνουν μια διαφορετική εικόνα του πολυσύνθετου έργου του μεγάλου αυτού δημιουργού, αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του. Ιστορίες βουτηγμένες στο μαύρο χιούμορ, στο μυστήριο και στον ερωτισμό, πολλές από τις οποίες μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά.

Άντον Τσέχοφ (1860-1904): Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ ήταν Ρώσος συγγραφέας πολλών διηγημάτων, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον. Ο Τσέχοφ από την 6η τάξη του γυμνασίου αναγκάστηκε μόνος του να βγάζει το ψωμί του παραδίδοντας μαθήματα κατ’ οίκον. Το 1879 μπαίνει στο ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου της Μόσχας, το οποίο τελείωσε το 1884. Το 1884 επίσης κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο διηγημάτων Τα παραμύθια της Μελπομένης. Ως γιατρός βοηθούσε τους ανήμπορους και παρείχε τις ιατρικές υπηρεσίες του δωρεάν. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι: Ο γλάρος, Ο θείος Βάνιας, Οι τρεις αδελφές, Ο βυσσινόκηπος, Στέππα κ.ά. Πέθανε το 1904.