Στην Πειραματική Σκηνή – 1 του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζεται ένα πολυφωνικό ποίημα, μία σκηνική σύνθεση για την μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από τα μάτια τριών εμβληματικών συγγραφέων της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη, πέρα από τα επίθετα και τις ιδιότητες που, κατά καιρούς, της προσάπτουν, μοιάζει να έχει τη δική της, κρυμμένη, μυθολογική ζωή. Αυτή η ζωή μπορεί χρονολογικά να κατατάσσεται στο παρελθόν, είναι όμως πανταχού παρούσα στο σήμερα, σε ένα διευρυμένο παρόν. Ο πολυπράγμων ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης περιπλανιέται στην πόλη που μεγάλωσε και ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο. Η παράσταση, το κείμενο, η περιπετειώδης αφήγηση είναι μια προσπάθεια κατανόησης ή και εφεύρεσης μιας πόλης σε συσκότιση.

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης, που σκηνοθετεί και διασκευάζει το έργο μιλά στο φακό του Culturenow αναφέροντας σε σχέση με το εγχείρημα: “Η παράσταση έχει σαν βάση τα κείμενα τριών εμβληματικών συγγραφέων για τη Θεσσαλονίκη: του Βασίλη Βασιλικού, του Γιώργου Ιωάννου και του Νίκου – Γαβριήλ Πεντζίκη. Είναι κείμενα που τα διάβασα στην εφηβεία μου, μέσα στη Χούντα. Για πρώτη φορά αντιμετώπισα το πραγματικό περιβάλλον σε ένα μυθολογικό πλαίσιο. Αυτό τότε με ενθουσίασε πάρα πολύ και με επηρέασε, μπλέχτηκε με την πραγματικότητά μου. Τώρα, είναι κάτι που προσπαθώ να αναπλάσω. Να ζωντανέψω τα αισθήματα εκείνης της περιόδου: εμένα 16άρη στην Θεσσαλονίκη του ’70, να διαβάζω και να συνεπαίρνομαι από τις περιγραφές της πόλης του ’50.”


Συντελεστές

Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Μιχάλης Σιγανίδης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζησούδη

Διανομή:

Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιώργος Σύρμας

Συμμετέχει live ο μουσικός Μιχάλης Σιγανίδης

Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Info

Τοποθεσία: Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή -1 (Σκηνή «Κατίνα Παξινού») – Κτίριο Rex Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 13€, 10€ νεανικό, φοιτητικό και 5€ για ανέργους

Πληροφορίες: n-t.gr


Διαβάστε επίσης:

Selfie – στο βάθος πίσω η πόλη: Μια αστική περιπετειώδης αφήγηση στην Πειραματική του Εθνικού