Σχεδόν 53 χρόνια μετά τη διάλυσή τους οι Beatles επιστρέφουν στη δισκογραφία, με ένα νέο, ανέκδοτο τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την επανένωση του θρυλικού γκρουπ, μολονότι δύο από τα μέλη του έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.

Το τραγούδι “Now and Then” βασίζεται σε μια ηχογράφηση που είχε κάνει τη δεκαετία του 1970 ο Τζον Λένον (John Lennon), την οποία έδωσε το 1994 στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος η χήρα του, η Γιόκο Όνο (Yoko Ono). Η ηχογράφηση αυτή ήταν πλήρης (με φωνή και πιάνο), αλλά όχι τόσο καλής ποιότητας ώστε να κυκλοφορήσει.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ (Paul McCartney) και ο Ρίνγκο Σταρ (Ringo Starr), τα δύο εν ζωή μέλη των Beatles, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 2 Νοεμβρίου. Όταν παρέλαβαν την ηχογράφηση από την Γιόκο Όνο, τα τρία (τότε) μέλη των Beatles την ξαναδούλεψαν και την ολοκλήρωσαν, όμως δεν την κυκλοφόρησαν γιατί με την τεχνολογία που είχαν την εποχή εκείνη στη διάθεσή τους δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τη φωνή του Τζον Λένον από τη μουσική, διατηρώντας την ποιότητα της ηχογράφησης. Επίσης, όπως είχε πει πρόσφατα ο Μακάρτνεϊ, το τραγούδι “δεν άρεσε” στον Τζορτζ Χάρισον (George Harrison).

Αυτό το πέτυχε στη σειρά ντοκιμαντέρ Get Back, του 2021, ο Πίτερ Τζάκσον. Ο δημιουργός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», «έβγαλε» τη φωνή του Λένον από μια κασέτα, διαχωρίζοντάς την από τον ήχο του πιάνου, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Smithsonian Magazine, via Library of Congress