Η ιδέα για μια ‘’σύναξη’’ όσων εκφράζονται καλλιτεχνικά με μια κιθάρα, έρχεται από παλιά. Μάλλον πρόκειται για ανάγκη που πηγάζει τόσο από τη μοναχικότητα του οργάνου ως ‘’κλασικού’’ σολιστικού οργάνου, όσο κι από τον βαθύτερο ψυχισμό του ως ‘’λαϊκό’’ όργανο παρέας. Αφορμές υπάρχουν. Ο Andres Segovia από τις πλέον πρόσφορες. Είναι ο γεννήτορας του σύγχρονου κιθαριστή, ο απόλυτος διαμορφωτής μέχρι σήμερα της προσωπικότητας και της κοινωνικής υπόστασης του καλλιτέχνη εκτελεστή του οργάνου.

Το έναυσμα πάντως της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας το έδωσε ο κύκλος συναυλιών ‘’Jazzet on classical” που έγινε στη σαιζόν που πέρασε με μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε και η ιδέα για ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση που ήδη είχε γίνει στη διοργάνωση από το metadeftero.gr. Έτσι λοιπόν θα βρεθούμε σε μια ολοήμερη ‘’σύναξη κιθαριστών’’ στη σκηνή του Jazzet και στη διαδικτυακή ‘’συχνότητα’’ του metadeftero, μια μεγάλη παρέα. Μια παρέα που θα βρίσκεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου, μεγαλύτερη και διαφορετική αλλά μία και ‘’ομοούσια’’. Θα έχουμε λοιπόν, και θα μπορεί να απολαύσει το κοινό στο Jazzet και όσοι είναι ‘’μακριά’’ από το ραδιόφωνο, μια σειρά εκλεκτών κιθαριστών να παίζουν live και μετά να συζητούν, για την κιθάρα, τον Segovia, τη μουσική ζωή τους, τα σχέδια και τις απόψεις τους, αλλά και επί παντός επιστητού…με/για/ως προς την κιθάρα και τη μουσική.

Θα παίξουν και θα παρουσιάσουν δουλειά και απόψεις τους:
Αλέξανδρος Κάλκος, μουσική από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ με όργανο εποχής (Αναγεννησιακό λαούτο)
Γιώργος Τοσικιάν, μουσική για κιθάρα από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά.
Μιχάλης Μπρούζος, μουσική για κιθάρα αλλά και για trio κιθάρα-τσέλο-πιάνο από τις δισκογραφίες του δουλειές.
Βαγγέλης Γαγλίας, flamenco και θα μιλήσουμε για τη σχέση κλασσικής-flamenco κιθάρας
Χάρης Κανελλίδης, μουσική για κιθάρα αλλά και duo κιθάρα- κοντραμπάσο
Κώστας Τσερεγκώφ, μουσική από διάφορες εποχές.
Νίκος Μπαλογιάννης, μουσική του Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου και αναφορά στο έργο και την προσφορά του.
Μαρία Παπαμιχαήλ, θα κάνει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση-αναφορά στον Andres Segovia, θα ακούσουμε μουσική από τη δισκογραφία του Guitarte ensemble και θα μιλήσουμε για σύνολα κ.α.
Κώστας Ηλιάδης, κιθαριστής και διευθυντής της Underground youth orchestra. Θα ανιχνεύσουμε τη σχέση κιθάρας-ορχήστρας.
Περουλης Σακελλαρίδης, κιθαριστής, μεταφραστής-μελετητής της Ισπανικής και Ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Θα βαδίσουμε στα μονοπάτια της Ισπανικής ψυχής μέσα από την ποίηση και τη μουσική.

Δύο εξαίρετοι κιθαριστές ο Αντώνης Χατζηνικολάου και ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου που ασχολούνται από διαφορετικούς δρόμους με την κατασκευή κιθάρας, αφού παρουσιάσουν μουσική από δουλειές τους και φυσικά τις κατασκευές τους, θα συζητήσουμε για τη γοητευτική σχέση του κιθαρίστα με την κατασκευή του οργάνου του.

Μαζί μας θα είναι ο Κώστας Γρηγορέας. Αφού ακούσουμε μουσική από την μακρά και πολυσχιδή καλλιτεχνική του πορεία, θα αναφερθούμε στο Tar, τον πυρήνα της κιθαριστικής ζωής και βέβαια στην αναπάντεχη μεγάλη απώλεια του Νότη Μαυρουδή.

Τέλος, κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Βαγγέλης Μπουντούνης. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κιθάρας. Εξέχων λειτουργός της τέχνης και της έκφρασης του οργάνου (κιθαριστής και συνθέτης) και εμβληματικός δάσκαλος, δημιουργός μιας μεγάλης σχολής. Θα είναι παρών στο Jazzet. Μαζί του η Μάρω Ραζή, συνοδοιπόρος στην τέχνη και τη ζωή και τέσσερις νέοι κιθαριστές, μαθητές του. Η Κωνσταντίνα Ανδρίτσου, ο Θάνος Κατσινέλης, η Άννα Μπλούνα και η Ειρήνη Πρωτοπαπαδάκη. Θα ακούσουμε μουσική και μουσικές του, ζωντανά στη σκηνή αλλά και από εξαιρετικές ηχογραφήσεις. Θα μιλήσουμε για πολλά! Για τον Σεγκόβια, την πορεία στην κιθάρα, τη διδασκαλία, τον Μάνο Χατζιδάκι, το ραδιόφωνο, τα Ωδεία και τις σπουδές, τις κιθαριστικές ορχήστρες, τα παλιά, το σήμερα και το αύριο…

Όλα αυτά λοιπόν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 11.00-23.00 στη σκηνή του Jazzet και στο metadeftero ραδιοφωνικά. Μια μεγάλη παρέα μαζί με το κοινό και τους ακροατές, που αναζητά μέσα από την κοινή αγάπη, την κοινή ζωή που οφείλουμε στους εαυτούς μας…

Διαβάστε επίσης: 

Jazzét on Classical: Ραδιοφωνικός κιθαριστικός μαραθώνιος στο Jazzét