Ο Νίκος Δημητρόπουλος είναι ο κύριος εμπνευστής διαφόρων παραγωγών που σχετίζονται με την Φιλαρμονική Γαστουρίου και την ανάδειξη της επτανησιακής μουσικής παράδοσης γενικά. Φέτος, με αφορμή την 153η επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, συγκεντρώνει στην σκηνή του Παλλάς την Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» και την Χορωδία Αχαράβης, μαζί με τους σπουδαίους ερμηνευτές Γλυκερία και Γιάννη Κότσιρα, όπου όλοι μαζί θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα με όμορφες επτανησιακές μελωδίες.

– Στις 24 Μαΐου το Παλλάς θα φιλοξενήσει μια συναυλία με άρωμα Επτανήσων, έχοντας ως αφορμή την 153η επέτειο της Ένωσής τους με την Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα και τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε.

Θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση διαφορετική, με  επιτυχίες των δύο ερμηνευτών, «ντυμένες» με  επτανησιακό ηχόχρωμα!

Μερικές από τις πιο γνωστές συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών θα ακουστούν για ένα δίωρο στη σκηνή του Παλλάς με τη συνοδεία πνευστών οργάνων της φιλαρμονικής, αλλά και της 60μελούς χορωδίας από την Κέρκυρα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη πολυφωνική διάσταση στην απόδοση των τραγουδιών!

Οι φωνές των δύο ερμηνευτών μαζί με όλους τους συμμετέχοντες θα δώσουν μια συμφωνική απόδοση στα κομμάτια, με στόχο να παρουσιαστούν με τη δομή της αρχικής τους σύνθεσης αλλά και με ένα «άρωμα» Επτανήσων στο άκουσμα τους.

– Το περιεχόμενο της συναυλίας θα αφορά όλα τα Επτάνησα ή θα υπάρχει μια σχετική εστίαση στην κερκυραϊκή παράδοση;

Ασφαλώς το περιεχόμενο της συναυλίας αφορά όλα τα Επτάνησα. Όμως, επειδή στη συγκεκριμένη παράσταση συμμετέχουν κυρίως πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας, θα λέγαμε ότι έχει πιο Κερκυραϊκό χαρακτήρα.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε, ότι αυτό που λέμε πολυφωνία ή όρος cantabile είναι αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα Επτάνησα και αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις τους, είτε χορωδιακά είτε ορχηστρικά.

– Μιλήστε μας για τη συμμετοχή της Γλυκερίας και του Γιάννη Κότσιρα στην συγκεκριμένη παράσταση.

Οι δύο ερμηνευτές αποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά την πρόσκληση. Έδειξαν εξαρχής τον ενθουσιασμό τους και με μεγάλη επιμέλεια δημιούργησα ένα πρόγραμμα αντάξιο, αφενός της δικής τους πορείας, αφετέρου των προσδοκιών του πιο απαιτητικού θεατή.

Ένα δίωρο ταξίδι με μουσικές δημιουργίες από όλες σχεδόν τις δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού, με στόχο να γίνουμε όλοι, θεατές και συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη χορωδιακή παρέα. Σαν να σεργιανίζουμε στα καντούνια των Επτανήσων μας, κάνοντας καντάδα στα παραθυρόφυλλα των σπιτιών.

Υπάρχει μια εκπληκτική χημεία μεταξύ των ερμηνευτών και των συμμετεχόντων και είναι σίγουρο ότι οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα τους μείνει αξέχαστη.

– Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει η επτανησιακή μουσική την ελληνική μουσική εν γένει.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να πει κανείς ότι επτανησιακή μουσική έχει επηρεάσει γενικότερα την ελληνική μουσική.

Κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι  συμμετέχουν στις ορχήστρες δεκάδες μουσικοί που προέρχονται από την κερκυραϊκή μουσική παιδεία και εκπαίδευση, δημιουργεί από μόνο του μία σχολή.

Οι Επτανήσιοι συνθέτες φημίζονται για τη μουσική συμβολή τους. Είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο και πολλά από τα έργα τους διδάσκονται στα σπουδαιότερα μουσικά πανεπιστήμια του κόσμου. Η χρονιά που διανύουμε έχει και μια ιδιαίτερη σημασία για την Κέρκυρα και τον επτανησιακό πολιτισμό, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο ενός εκ των κορυφαίων συνθετών, του Σπύρου Σαμαρά.

– Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να ξέρουν όσοι παρευρεθούν στο Παλλάς για την Φιλαρμονική του Γαστουρίου και την Χορωδία Αχαράβης; Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα;

Όσοι παραβρεθούν στο Παλλάς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα παρακολουθήσουν μια φιλαρμονική, η οποία είναι  από τα αρχαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Ελλάδος. Μια φιλαρμονική με δεκάδες εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος και τη μοναδική που έχει δώσει παραστάσεις σε θέατρο του Μπροντγουέι και συγκεκριμένα στο φημισμένο Town Hall.

Θα παρακολουθήσει δυο φορείς, οι οποίοι συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια και κάνουν παραστάσεις δίπλα στα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περσινή τους συνεργασία με την σπουδαία Μαρινέλλα, σε παραστάσεις που έγιναν στο χώρο του θεάτρου Παλλάς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην Κέρκυρα.

Επίσης στη σκηνή του Παλλάς, θα παρευρεθούν περισσότερα από 100 άτομα, τα οποία θα  δημιουργήσουν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Η συμβολή της Γλυκερίας και του Γιάννη Κότσιρα την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή και ασφαλώς ασυνήθιστη, καθώς τόσα πολλά άτομα δεν συναντιούνται εύκολα σε παραστάσεις.

Τόσο η φιλαρμονική ‘Ομόνοια’ Γαστούριου, όσο και η χορωδία Αχαράβης θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό παραστάσεις με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της Κέρκυρας. Θεωρούμε υποχρέωση μας, να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η συνέχεια του.

Ασφαλώς, δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το κάνουν, όμως μέσα από τους ανθρώπους τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, έχουμε καταλάβει ότι και οι ίδιοι μετέπειτα βοηθούν στην διάδοση αυτού του πολιτισμού και δίνουν και στους νεότερους την ικανοποίηση ότι η ενασχόλησή τους με τις φιλαρμονικές και τις χορωδίες είναι σημαντική και ουσιαστική.

– Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα σχέδια για την συνέχεια;

Πολύ σύντομα θα είμαστε πάλι με μία καινούρια συνεργασία κοντά στο αθηναϊκό κοινό.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Πληροφορίες παράστασης: Η Γλυκερία και ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδούν για τα Επτάνησα στο Παλλάς | 24 Μαΐου 2017