Ο Nikola Sarić γεννήθηκε στην Bajina Bašta, στη δυτική Σερβία το 1985, ενώ από το 2011 ζει και εργάζεται στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ως νέος ο Sarić ανακάλυψε την εκπέμπουσα δέος ατμόσφαιρα και το κάλλος των μεσαιωνικών Βυζαντινών τοιχογραφιών της Μονής Studenica στη Σερβία, την οποία θεωρεί ως την απαρχή της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Εκπαιδεύτηκε στη ζωγραφική στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (2005-2006) και αργότερα στην Ακαδημία Τεχνών και Συντήρησης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (2006-2014).

Στην διάρκεια των ακαδημαϊκών του χρόνων εμπνέεται σθεναρά από την μελέτη της Πρωτοχριστιανικής και Κοπτικής τέχνης των Βυζαντινών ψηφιδωτών της Ραββένας, όπως και από την Μονή του Οσίου Λουκά στην Ελλάδα. Στις πρώιμες σειρές έργων του, οι Μάρτυρες ή ο Κύκλος της Ζωής, ο Sarić οικειοποιείται την εικονογραφία και την θεματική των Παραβολών του Ιησού ή ιστορίες από τους Βίους των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μετατρέποντάς τις σε συνθέσεις των οποιών το πνεύμα, η χάρη, η κομψότητα και η αυθεντικότητα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν ποιοτικά και τον ίδιο ως ζωγράφο.

Στους πιο πρόσφατους κύκλους έργων του που εκτίθενται στους Παξούς – Φωτεινό Σκότος, Μνημεία, Χειμερινό Φως – ο Sarić ξεμακραίνει από αναγνωρίσιμες αναφορές της θρησκευτικής εικονογραφίας, κινούμενος σε πιο λιτές συνθέσεις με ένα νέο βάθος και ένταση στον χειρισμό του φωτός και των χρωμάτων. Το απαστράπτον φως και το βάθος του χώρου στην τρέχουσα εργογραφία του, ενισχύουν περαιτέρω την μυστηριώδη και την μυστικιστική διάσταση της ζωγραφικής του, που βρίσκεται σε αρμονική ακολουθία με τις πρώιμες νεανικές εμπειρίες της Μονής Studenica, υπογραμμίζοντας έτσι την αδιάκοπη συνέχεια του πνευματικού αυτού νήματος που παραμένει άθικτο και ζωντανό μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μπόικος

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Nikola Sarić – Φωτεινό Σκότος – Ελπίς _ Glowing Darkness – Hope 150×150×4 cm (λεπτομέρεια έργου)