Εικαστικές εγκαταστάσεις γνωστών καλλιτεχνών στη Χώρα και έργα που έγιναν ειδικά για το Φεστιβάλ, videoπροβολές, χορός, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της μουσικής, αφιερώματα σε δημιουργούς, κινηματογράφο – για πρώτη φορά το ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL έρχεται στη Μύκονο και θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Το Mykonos Art Festival 2022 φιλοδοξεί φέτος να αγκαλιάσει όλους τους χώρους της δημιουργίας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και τις τοποθεσίες – φορείς ιστορίας και παράδοσης.

Πρόκειται για μια βεντάλια δράσεων οι οποίες μαζί με τις εκδηλώσεις των τοπικών πολιτιστικών φορέων επιδιώκουν να καλύψουν το σύνολο του φάσματος της σύγχρονης τέχνης και να αξιοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την πλούσια παράδοση της Μυκόνου.

Η επίσημη έναρξη του MYKONOS ART FESTIVAL 2022,θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου με ένα σύνολο εκδηλώσεων που δίνουν τον τόνο μιας μεγάλης γιορτής. Ένα 3D mapping video θα ντύσει την πρόσοψη του Δημαρχείου, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη θα τραγουδήσει αγαπημένες άριες με τη συνοδεία της κιθαρίστριας Κορίνας Βουγιούκα ενώ αμέσως μετά ακολουθεί πάρτυ με DJ την Άννα Πασχαλίδου που υπόσχεται διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Η αναγγελία της έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου από το δυναμικό γκρουπ κρουστών Batalá.

Η συνέχεια το ίδιο δυναμική και ενδιαφέρουσα.

Συναυλίες …συναυλίες… και μουσικές σε όλο το νησί.

Μουσική μπαρόκ στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο και τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα, συναυλία μεσαιωνικής λατρευτικής μουσικής από το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα στον Καθολικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Αλευκάνδρα. Ακόμη στο συναυλιακό πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δημήτρης Βασιλάκης με το κουαρτέττο του και special guest τον σπουδαίο Αμερικανό σαξοφωνίστα Craig Bailey, η Sugahspank, οι Polis Ensemble και η Ερήνη.

Η Καίτη Γαρμπή και η Δήμητρα Γαλάνη θα μας χαρίσουν δύο ξεχωριστές βραδιές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη ένα αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαϊδη.

Ξεχωριστή στιγμή για το MYKONOS ART FESTIVAL 2022 η συνεργασία για πρώτη φορά με το Athens Open Air Film Festival και οι OPEN AIR FULL MOON προβολές δίπλα στο κύμα. Στις 12/7 θα απολαύσουμε τον Τζεφ Μπρίτζες ως ΜΕΓΑΛΟ ΛΕΜΠΟΦΣΚΙ των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και στις 13/7 θα γιορτάσουμε την Πανσέληνο του Ιουλίου με την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στο θεαματικό μιούζικαλ MOULIN ROUGE του Μπαζ Λούρμαν.

Τέλος ταξιδεύουμε στη Δήλο με την θεατρική παράσταση ΦΑΕΘΩΝ, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου και μία εξαιρετική διανομή, Μαρία Σκουλά, Αντρέας Κωνσταντίνου, Λάμπρος Κωνσταντέας . Ζωντανή μουσική: Σόλη Μπαρκή.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν Μυκονιάτικες καλλιτέχνες, με μουσικά και χορευτικά σχήματα παραδοσιακά και σύγχρονα, με την θεατρική παράσταση «Εμείς οι Έλληνες» από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου σε σκηνοθεσία Δομίνικου- Δημήτρη Κουκά και μικρασιάτικες γεύσεις αφού «100 χρόνια… Μπαχαρίζει» και η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου θα κάνει τις μνήμες «γιορτή».

ΙΟΥΝΙΟΣ

Σάββατο 25/6

Ώρα 19.00
Batalá
Το δυναμικό γκρουπ κρουστών Batalá θα αναγγείλει μουσικά την έναρξη του Φεστιβάλ. Δώδεκα μουσικοί με παραδοσιακά κρουστά και σε έντονο χορευτικό ρυθμό θα διανύσουν τα σοκάκια της Χώρας για να αρχίσει η γιορτή του MykonosArtFestival 2022.Η μουσική βόλτα θα κλείσει με μια έκπληξη, όταν τα τύμπανα συναντηθούν με τους ντόπιους τσαμπουνιέρηδες.

Τρίτη 28 Ιουνίου

Επίσημη Έναρξη του Mykonos Art Festival 2022
Δημαρχείο, Άγιος Νικολάκης της Καδένας
Ώρα 20.30 Η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και η σολίστα κλασσικής κιθάρας Κορίνα Βουγιούκα θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες στο Μολαράκι του Αγ. Νικολάου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα SCHUBERT, VILLA-LOBOS, RAVEL και PUCCINI.
21.00 Έναρξη/Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, την Πρόεδρο της Π.Α.Κ.Ο Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ Αννα Καμμή και την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ίλια Παπασπύρου

21.30 Προβολή 3D Mapping Video Show
Μια εντυπωσιακή προβολή 3D Mapping Video θα ζωντανέψει την πρόσοψη του Δημαρχείου για να αναδείξει την ιστορικότητα του κτιρίου και τη διαχρονική αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της Μυκόνου και του ιερού νησιού της Δήλου.
Μια παραγωγή της ΠΑΚΟ Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ σε συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
22.00 Ακολουθεί το πάρτι της έναρξης με DJτην Άννα Πασχαλίδου

ΙΟΥΛΙΟΣ

5 επί 5 στη Χώρα
Εγκαίνια Κυριακή 3/7, Τόπος συνάντησης Δημαρχείο ώρα 19.30
Πέντε σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες παρεμβαίνουν με τα έργα τους στην Χώρα της Μυκόνου. Ο δημόσιος χώρος «αποκαλύπτεται» με διαφορετικό τρόπο για να μας υπενθυμίσει ότι μπορεί να προκαλεί, να αιφνιδιάζει, να διδάσκει, να αφυπνίζει και δημιουργεί συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 19.30 οι καλλιτέχνες θα μας ξεναγήσουν στα έργα τους χαράσσοντας στη Χώρα μια ασυνήθιστη περιπατητική διαδρομή.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Χάρης Κοντοσφύρης-“Σύναξη πουλιών», γλυπτική σύνθεση (Ματογιάννια)
Δημήτρης Λάμπρου «Whitelabyrinth» Εγκατάσταση (Πλατεία Αγίου Αντωνίου)
Μαργαρίτα Πέτροβα “ilétaitunpetitnavire” Εγκατάσταση (Είσοδος Δημαρχείου)
Άκης Ουλκέρογλου, «PortableLandscapes»- “Φορητά Τοπία” Εγκατάσταση (Γιαλός)
Βασίλης Καβουρίδης, «Ibuildtheabyss» Εγκατάσταση (Πλατεία Αγίας Μονής)

Χάρης Κοντοσφύρης «Σύναξη πουλιών» Γλυπτική σύνθεση
Σε συνέργεια με την Ραφαέλα Δεληγιάννη (2022. μεταλλικός σωλήνας, ξύλο, υλικά pvc, πολυστερίνη, ρητινούχο τσιμέντο, ήχος mp3.)

Η γλυπτική σύνθεση “Σύναξη πουλιών” αποτελεί μια εύληπτη γλυπτική εικόνα που περιγράφει την συνάθροιση πουλιών σε μια γωνιά της πόλης της Μυκόνου. Η έκπληξη από την κοινωνικότητα των πουλιών φαντάζει πολύ ευχάριστη και υποσχόμενη για την αντίστοιχη κοινωνικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Το σημείο σύναξης πουλιών και ανθρώπων χαρτογραφεί, σηματοδοτεί και εικονογραφεί το σταυροδρόμι της συνάντησης. Τα πουλιά είναι το δέλεαρ των ανθρώπων για το επουράνιο, για την σχέση μας με το πέραν. Η ηχητική σύνθεση κρούει τα φύλλα, έλκει νότες πιάνου, εκφωνεί τιτιβίσματα.

Δημήτρης Λάμπρου «White labyrinth»- Λαβύρινθος (2022)
Η εγκατάσταση του Δημήτρη Λάμπρου , αφηγείται την Ιστορία της Μνήμης, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, κυρτώνοντας τον χρόνο. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα που ζωντανεύει και επανασχεδιάζεται με τα βήματα των επισκεπτών – θεατών του έργου κάθε φορά από διαφορετικό σημείο θέασης. Τα βήματα ολοκληρώνουν το έργο τέχνης διαγράφοντας έναν νέο ενδιάμεσο, συνδετικό χώρο που αναδεικνύει τον διαχρονικό, υπερτοπικό και άπειρο χαρακτήρα. Ο Λαβύρινθος νοηματοδοτείται από τη δοκιμασία εαυτού, γεμάτος καθώς είναι από διακοπές και ανακολουθίες, στάσεις και αδιέξοδα, ημιτελείς επιθυμίες και δισταγμούς, ένα εντροπικό νοητικό άνυσμα. Η είσοδος μας σε αυτόν τον κάνει να υπάρχει. Και μέσα από αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας υπάρχουμε κι εμείς.

Μαργαρίτα Πέτροβα “il était un petit navire” 2022, Εγκατάσταση
Ήχος: Άννα Στερεοπούλου

Το έργο “ Il était un petit navire” έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το φεστιβάλ του νησιού και αποτελείται από μια εγκατάσταση και ένα ηχητικό περιβάλλον. Ένα ανθρωπολογικό έργο βασισμένο στο αίσθημα της ανθρώπινης επιβίωσης μέσα από τις δύσκολες συνθήκες, θέλει να δείξει την αντίθεση μεταξύ πολιτισμού και ενστίκτου.

Πρόκειται για μια σιδερένια βάρκα από εκείνες που παίζαμε στο λούνα πάρκ, όπου στο εσωτερικό της αποκαλύπτεται ένα τοιχίο δομημένο με την τεχνική της ξερολιθιάς, ένα στοιχείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ευρύτερο τόπο και που πηγάζει από τα βάθη της αρχιτεκτονικής μας ιστορίας. Ως ένα πηγάδι, ένα ταφικό σύμβολο. Το ηχητικό κομμάτι αποτελείται από την εικαστική μετάλλαξη του γνωστού παιδικού τραγουδιού «ήταν ένα μικρό καράβι» και ο ήχος προέρχεται από το εσωτερικό της βάρκας. Αυτό το παραδοσιακό γαλλικό ναυτικό τραγούδι, που πλέον θεωρείται παιδικό, παρά το μακάβριο θέμα του και πίσω από την γλυκιά του μελωδία κρύβει την βιαιότητα της ανάγκης για επιβίωση, ως μια ανάμνηση μιας αληθινής ιστορίας.

Βασίλης Καβουρίδης «I build the abyss» Εγκατάσταση

Ο άνθρωπος είναι αυτός που γεννά την πραγματικότητα.

Η φυσιολογία μας, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα αισθητήριά μας είναι ατελή όργανα. Διαβάζουν τον κόσμο μέσα σε ένα συγκεκριμένο, μικρό φάσμα το οποίο μας δίνει μια πολύ μικρή εικόνα αυτού που πραγματικά υπάρχει γύρω μας και είναι όλο ένα ψεύτικο, γέννημα του μυαλού μας.

Έτσι και στο έργο η πραγματικότητα ξεπετάγεται μέσα από το κεφάλι του ανθρώπου, της Εύας, του θρυλικού στοιχείου που έχει την ιδιότητα και την μοναδική ικανότητα να γεννά. Κάποιες μορφές είναι ακατέργαστες ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί και κάποιες πιο ολοκληρωμένες.

Διαβάζοντας την Ασκητική του Καζαντζάκη “Για να μην τρεκλίσω, μην γκρεμιστώ, χτίζω πάνω στον ίλιγγο γιοφύρια, ανοίγω δρόμους, οικοδομώ την άβυσσο”.

Άκης Ουλκέρογλου “Portable Landscapes” – “Φορητά Τοπία” Εγκατάσταση (2022)
Η εγκατάσταση με τίτλο “PortableLandscapes” – “Φορητά Τοπία” είναι εμπνευσμένη από το νησί της Μυκόνου. Μέσα από την εγκατάσταση ο θεατής μυείται στη διαδικασία του να παρατηρήσει τις μοναδικές ομορφιές που υπάρχουν σε όλο το νησί, αφού τη διαδικασία μπορεί να την επαναλάβει οπουδήποτε μέσα από την καρτ-ποστάλ.

Το έργο αποτελείται από δύο κομμάτια, τη σταθερή εγκατάσταση και τις καρτ-ποστάλ που θα μοιράζονται στον κόσμο από διάφορα σημεία της Χώρας (χώρους εστίασης, καταστήματα κ.ά) Η εγκατάσταση είναι ένας “τοίχος” (ξύλινο πάνελ) με μία τρύπα σαν παράθυρο, πλαισιωμένο όμως με κορνίζα για να δίνει την έννοια ενός πίνακα ζωγραφικής, ενός έργου τέχνης. Το τοπίο που ξεχωρίζει μέσα στην κορνίζα καλεί τον θεατή να το παρατηρήσει ως εικαστικό έργο, να αλληλεπιδράσει και τέλος να του δώσει ένα τίτλο, αφού κάτω από τον “πίνακα” αναγράφεται: “δώσε τον δικό σου τίτλο” – “giveyourowntitle”.

11 Ιουλίου

Συναυλία ΚΑΙΤΗΣ ΓΑΡΜΠΗ
21.00 Α΄Δημοτικό Σχολείο, Λάκκα
Καίτη Γαρμπή “ΟΛΑ ΜΑΖΙ” Καλοκαίρι 2022

Η «ντίβα της καρδιάς μας», η Καίτη Γαρμπή ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία.

Μαζί της θα τραγουδήσουμε και θα θυμηθούμε όλες τις μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες της και τα no1 hits της από την 30χρονη καλλιτεχνική της πορεία!

Τη συναυλία θα ανοίξει ο Δημήτρης Σχοινάς με ένα concept δικής του παραγωγής όπου τραγουδάει και παίζει πάνω σε ενορχηστρώσεις διασκευασμένες από τον ίδιο.

12 & 13 Ιουλίου Πανσέληνος

OPEN AIR FULL MOON CINEMA σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival
Παραλία Αγίας Άννας στη Χώρα (Παραλία του Περρή)

Τρίτη 12 Ιουλίου THE BIG LEBOWSKI – Joeland Ethan Coen (1998, 117΄)

Τετάρτη 13 Ιουλίου MOULIN ROUGE – Baz Luhrmann (2001, 127’)

Ώρα Προβολών 21.30

Το Mykonos Art Festival 2022 προσκαλεί το Athens Open Air Film Festival, που για πρώτη φορά ανοίγει πανιά και ταξιδεύει στις Κυκλάδες.
Δύο νύχτες με φεγγάρι, δίπλα στο κύμα, με δύο ταινίες που άφησαν εποχή! Θα απολαύσουμε τον Τζεφ Μπρίτζες ως ΜΕΓΑΛΟ ΛΕΜΠΟΦΣΚΙ των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και θα γιορτάσουμε την Πανσέληνο του Ιουλίου χορεύοντας, τραγουδώντας και ερωτοτροπώντας με τους Νικόλ Κίντμαν και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο θεαματικό μιούζικαλ MOULIN ROUGE του Μπαζ Λούρμαν.

19 Ιουλίου

ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ώρα 21.00 ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ
“Έρωτα εσύ…”
Δήμητρα Γαλάνη
Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιος Δράκος
Ειδική συμμετοχή: Η τραγουδοποιός & ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη και ο νεαρός ερμηνευτής Δημήτρης Κόψης

Η Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι, ένα ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Μια μουσική περιπλάνηση στον ερωτικό λόγο μέσα από τραγούδια που έχουμε λατρέψει.

Μαζί της δύο τραγουδοποιοί-ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, η Ελληνοβραζιλιάνα βραβευμένη συνθέτρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη και ο ταλαντούχος συνθέτης Ευστάθιος Δράκος, με τους οποίους δημιουργεί έναν υπέροχο ερωτικό «διάλογο» ανάμεσα σε τραγούδια που αποτελούν διεθνή διαχρονικά στάνταρντ (βραζιλιάνικα, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και κυρίως ελληνικά) και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, στο σώμα, στο μυαλό, στις αισθήσεις μας: ερωτικά και ποπ –με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Το πρόγραμμα της παράστασης επιμελήθηκαν η Δήμητρα Γαλάνη και η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα)
Στέλιος Προβής (μπάσο)
Σπύρος Μάνεσης (πιάνο)
Μηνάς Λιάκος (Κιθάρα)
Γιάννης Ράλλης (Κιθάρα)
Ηχοληψία FOHΝίκος Κόλλιας
Ηχοληψία Σκηνής Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου

21 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΑΚΚΑΣ, ώρα 21.00
«Οι Μέλισσες αγριεύουν τις νύχτες»
Αναστασία Μουτσάτσου, Alex Sid & Ελένη Καρακάση

Τι μπορεί να συμβεί όταν συναντώνται, μια καταξιωμένη, αισθαντική ερμηνεύτρια, η Αναστασία Μουτσάτσου, ένας εξαιρετικός συνθέτης -ερμηνευτής, ο Alex Sid και μια καταξιωμένη ηθοποιός και καλή ερμηνεύτρια, η Ελένη Καρακάση από τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς, «Άγριες Μέλισσες»;

Το αποτέλεσμα είναι μια ξεχωριστή ,τρυφερή αλλά και δυναμική, μουσική παράσταση!

Τα υπέροχα τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» και τραγουδήθηκαν από την Αναστασία Μουτσάτσου, τον συνθέτη, Alex Sid (Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο) και τη Δανάη Μιχαλάκη σε στίχους της Ουρανίας Πατέλλη, όπως το «Κάθε Δειλινό», «Σ’ αγάπησα», «Μάτια Κειστά», «Κεντρί», «Κοκκινολαίμης», βρήκαν το δρόμο για την καρδιά μας και μας συγκίνησαν, συναντούν αγαπημένα τραγούδια από τους θησαυρούς του ελληνικού τραγουδιού.

29 Ιουλίου

ΧΟΡΟΣ

Η Χώρα… χορεύει!

19.30 Μολαράκι, Άγιος Νικολάκης της Καδένας
Το έργο ΄΄Η Χώρα… χορεύει΄΄ αντιμετωπίζει την πρόκληση να φέρει στο κέντρο της Χώρας Μυκόνου, έξω από κάθε σκηνικό χώρο, μία σπονδυλωτή χορογραφία εκτελεσμένη από 4 από τους καλύτερους Έλληνες χορευτές και με την συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου. Η παράσταση είναι μια περιήγηση, ένας περίπατος σε επιλεγμένα μέρη της πόλης. Ο θεατής καλείται να ανακαλύψει τις μικρές εκπλήξεις που τον περιμένουν καλά κρυμμένες μέσα στην πόλη. Ο χορός βγαίνει και καταλαμβάνει τον δημόσιο χώρο και ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε σκηνή. Πως συνομιλούν αυτά μεταξύ τους; Πως τελικά αντιλαμβάνεται ο θεατής τον χορό έξω από τον φυσικό του χώρο; Μια εμπειρία έξω από τη συνηθισμένη θέαση μιας παράστασης χορού.
Συντελεστές:
Σύλληψη ιδέας: Κατερίνα Σκιαδά
Χορογραφία: Κατερίνα Σκιαδά σε συνεργασία με τους χορευτές
Χορεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Νικολέτα Καρμίρη,Σάνια Στριμπάκου,Νώντας Δημόπουλος
Συμμετέχει η Ομάδα Θεάτρου Μυκόνου

30 Ιουλίου

Ιερά Μονή Παλαιοκάστρου Άνω Μερά, ώρα 21.00
Μια βραδιά αφιερωμένη σε μουσικές της Μεσογείου και της Ανατολής

Ερήνη: Μάτια μου, Μάτια
Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη, συνοδευόμενη από διακεκριμένους σολίστ, τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και τον Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τραγουδιών από τη Μικρά Ασία, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τον συμβολισμό των ματιών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι τρεις καλλιτέχνες συμπράττουν με διάθεση αυτοσχεδιαστική, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.
Συντελεστές:
Ερήνη – τραγούδι, καλλιτεχνική επιμέλεια
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Σοφία Ευκλείδου – βιολοντσέλο

Ορχήστρα PolisEnsemble με «Ήχους και όργανα της Ανατολής»
Η Ορχήστρα PolisEnsemble, παρουσιάζει την διαδρομή της μικρασιάτικης μουσικής και του τραγουδιού μέσα από τους ήχους των οργάνων της ανατολής. Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, μέσα από την μουσική με αφορμή τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό.Η παράσταση χωρίζεται σε μικρές ενότητες, με αντιπροσωπευτικές μουσικές και τραγούδια της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Πόλης, της Σμύρνης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

3 Αυγούστου

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου
Ώρα προσέλευσης στις 20.00, Ώρα έναρξης 20.30
Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα παρουσιάζουν μια βραδιά με έργα για φωνή και τσέμπαλο. Ένα ανθολόγιο προσωπικών επιλογών από την πολύχρονη πορεία τους στη μπαρόκ μουσική. Με αφετηρία την Ιταλία γίνεται μια συνοπτική χαρτογράφηση της Ευρώπης μέσα από την μουσική γνωστών και άγνωστων συνθετών του 17ου και 18ου αιώνα. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων έργα των Monteverdi, Purcell, Strozzi.

Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος.

10 Αυγούστου

Καθολικός Ναός Παναγίας του Ροδαρίου (Αλευκάνδρα, Χώρα Μυκόνου)
DiesIrae – Μουσική από το Μεσαίωνα
Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα
Ώρες 19.00 και 20.15 (θα δοθούν 2 συναυλίες)

Ένα αφιέρωμα στο σπάνιο αλλά και συναρπαστικό ρεπερτόριο του Μεσαίωνα με κύριο άξονα ύμνους και δοξολογίες για την Παναγία. Το γνωστό απόσπασμα από το Ρέκβιεμ DiesIrae (Ημέρα οργής) αποτελούσε για την εποχή σημείο αναφοράς ως αυτοτελή σύνθεση εμπνευσμένη από την Αποκάλυψη του Ιωάννη ενώ εμφανίστηκε και ως τραγούδι παρωδικού ύφους αποκτώντας έναν πιο δημώδη χαρακτήρα.

Συντελεστές: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραίτη – τραγούδι και βιέλα/
Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα & μουσική διεύθυνση/
Βάσω Καριώτη, Σοφία Κετεντζιάν, Ίριδα Σκολίδη – τραγούδι

Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος.

22 Αυγούστου

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ώρα 22.30
Αποσπερίτες
Παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα «Αποσπερίτες»
Ένα πρόγραμμα με έντονο το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, καθώς και ευρύ λαϊκό ρεπερτόριο. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τους Μυκονιάτες μουσικούς Βασίλη Γρυπάρη και Μάριο Ζουγανέλη. Αγκαλιάστηκε άμεσα από την τοπική κοινωνία και συμμετέχει σε πάρα πολλές τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.

Βιολί, τραγούδι: Βασίλης Γρυπάρης
Λαούτο, τραγούδι: Μάριος Ζουγανέλης
Μπουζούκι: Γρηγόρης Ξυδάκης
Τσαμπούνα: Νίκος Κοντιζάς
Τύμπανα: Μάριος Ξυδάκης
Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες «Μυκονιάτικη Βεγγέρα» του Απολλώνειου Πολιτιστικού Συλλόγου, «Μαντώ» του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου, ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος «Οι Ανεμόμυλοι» και το Χορευτικό Τμήμα της Άνω Μεράς με την επίβλεψη της κυρίας Ευγενίας Χανιώτη.

25 Αυγούστου

Γήπεδο Άνω Μεράς, ώρα 21.00
«Για τον Θάνο»
Μια βραδιά αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο
Ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από δυο και περισσότερες γενιές. Ο Σταυρός του Νότου είναι εδώ μαζί με τον Γουίλι, τον W. G. Allum και τους 7 Νάνους. Η Πιρόγα θα συναντήσει την Ελένη, τη Θεσσαλονίκη και η Ρόζα την πιο όμορφη θάλασσα.
Μία μουσική παράσταση που έστησε με ιδιαίτερη μαεστρία ο Θάνος Μικρούτσικος
Eρμηνευτές: Χρήστος Θηβαίος – Κώστας Θωμαïδης

31 Αυγούστου

Πλατεία Καραολή Δημητρίου, ώρα 21.00
Sugashpank!
Γεωργία Καλαφάτη- Αλέκος Γεωργουλόπουλος

H Sugahspank!, η πιο δυνατή φωνή του ελληνικού θηλυκού underground επανέρχεται με ένα bestof από τα άλμπουμ της σε ένα χορταστικό μείγμα από blues, hiphop, electronica και neosoul στοιχεία. Phatbeats, βρόμικες κιθάρες, ψυχεδελικά bangers, γυμνά gospel και πειραματισμός από μια καλλιτέχνη και performer που εδώ και χρόνια μας κρατά σε εγρήγορση. Μαζί της επί σκηνής ο Αλέκος Γεωργουλόπουλος σε κιθάρα, sequencers, liveelectronics, πλήκτρα, παραγωγή κι ενορχήστρωση.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

2 Σεπτεμβρίου ώρα 21.00

Κήπος Σχολής Καλών Τεχνών (Χώρα Μυκόνου)
Δημήτρης Βασιλάκης

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

NEAPOLY
A’ Δημοτικό Σχολείο (Λάκκα), ώρα 21.00
NEAPOLY Συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής
Σύνθεση-Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βήτα – Νίκος Πατρελάκης

Ο Κων/νος Β και ο Νίκος Πατρελάκης παρουσιάζουν το νέο τους μουσικό εγχείρημα με τίτλο ‘Neapoly’. Με βασική αναφορά την electronica κάνουν μια μουσική βόλτα εξερεύνησης και πειραματισμού, στους ήχους και τις φόρμες της. Η ηχογράφηση και η παραγωγή του ‘Neapoly’ ξεκίνησε το 2020 και τελείωσε στις αρχές του 2022. «Δημιουργήσαμε το έργο τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας, σαν μια καθημερινή υπενθύμιση ότι είμαστε ζωντανοί και ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε».

Με τη μουσική «συνομιλούν» εικόνες και συνθέσεις videoart που σκηνοθέτησε ο Νίκος Πατρελάκης.
Πρώτη παρουσίαση: Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, Μάρτιος 2022

ΘΕΑΤΡΟ

9 Σεπτεμβρίου

Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Ώρα έναρξης παράστασης 19.00
ΦΑΕΘΩΝ Οβίδιος/Ευριπίδης
Τρεις ερμηνευτές αποδίδουν την περιπέτεια του νεαρού Φαέθοντα, νόθου γιου του Ήλιου και της Κλυμένης, που αναζήτησε τον πατέρα του, οδήγησε το ηλιακό του άρμα και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον ουρανό καταποντίστηκε, πυρπολώντας τα δάση, στερεύοντας ποτάμια και πηγές και προκαλώντας έτσι μια άνευ προηγουμένου οικουμενική καταστροφή. Την αφήγηση – άλλοτε διαλογική ,άλλοτε χορική – θα συνοδεύει ζωντανά με τους ήχους κρουστών, ένας δεξιοτέχνης στο είδος μουσικός.

Θεατρική παράσταση που αφορά στο γνωστό μύθο του Φαέθοντα, όπως καταγράφεται στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου (μετάφραση Θεόδωρος Παπαγγελής) και στα σωζόμενα αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη (μετάφραση Γιώργος Σαμπατακάκης).

Η παράσταση θα δοθεί το φως της μέρας – οι ερμηνευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κείμενα, με σκηνικό τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Αντρέας Κωνσταντίνου, Λάμπρος Κωνσταντέας Μουσική: Σόλης Μπαρκή Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ, APPARATATHEN

Διάρκεια παράστασης 55 λεπτά
Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος
Η παράσταση είναι με ελεύθερη είσοδο
Αναχώρηση από Μύκονο 17.30,επιστροφή από Δήλο 20.30 (διάρκεια ταξιδιού 30 λεπτά)
Κόστος μεταφοράς με το πλοίο 22 εύρω

11 Σεπτεμβρίου

ΦΑΡΟΣ Αρμενιστής
Απογευματινή βάρδια στον Φάρο Αρμενιστή με την ερμηνεύτρια Μυρτώ Βασιλείου, τον συνθέτη Κώστα Τσίρκα και τον συνθέτη Αλέξανδρο Λιβιτσάνο. Οι τρεις τους, παρέα με τους πολύτιμους συνεργάτες τους, “συναντούν” σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Μ. Χατζιδάκις, ο Μ. Λοΐζος, η Λ. Νικολακοπούλου κι ο Φ. Δεληβοριάς, σε τραγούδια κλασικά κι αγαπημένα, προσεγγίζοντάς τα με μια εντελώς διαφορετική, ηχητικά μορφή
Διοργάνωση ΚΔΕΠΠΑΜ

18 Σεπτεμβρίου

ΛΕΣΧΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

24 και 25/9

Θέατρο Λακκας
Μykonos is….
Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχει η συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών της Μυκόνου που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής. Με σχήματα παραδοσιακής, λαϊκής, έντεχνης και ροκ μουσικής και σταθερή παρουσία στα μουσικά δρώμενα του νησιού και όχι μόνο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία και από το βήμα του φεστιβάλ να τους παρακολουθήσει σε πρωτότυπες προσεγγίσεις γνωστών κομματιών, καθώς και δικές τους συνθέσεις.

30/9

Ιερά Μονή Παλαιοκάστρου Ανω Μερά, ώρα 21.00
Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ένα πρωτότυπο θεατρικό αναλόγιο που προέκυψε μέσα από την ελεύθερη κατάδυση στα χρόνια και τα έργα του Έλληνα Οδυσσέα.
Παραμένει χιλιάδες χρόνια μετά, ένας θρύλος που έσμιξε με τα πάθη μας και έγινε σύμβολο των κατορθωμάτων μας μέσα στους αιώνες. Μια Ιθάκη, μη προορισμός, αλλά και εστία νοσταλγίας.

Μια πικρή παραθαλάσσια αριστεία…παραφράζοντας την Δημουλά.

Ο περίπλους στα κείμενα-ψηφίδες ψιθυρίζει στα ιστία ιερές μελωδίες, μεγάλων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Ρίτσος κι ο Ελύτης αλλά κι υμνεί την αλληγορία του Καβάφη και του Γκάτσου κι άλλων μοναδικών ποιητών μας, που περιγράφουν τους δούρειους ίππους της φυλής μας. Συνάμα έρχεται η συμβολή του Καζαντζάκη, ο οποίος συμπληρώνει με σεβασμό τον Όμηρο.

Αντάμα οι αιώνες πλέουν σαν τριήρεις στα νερά του Αιγαίου και συναντούν στο Ιόνιο πέλαγος τον εθνικό μας Διονύσιο Σολωμό, με την αίγλη του είκοσι ένα, του έτους της εθνικής Ανάστασης.

Το παλίμψηστο της γλώσσας δοξάζεται κι αναρτάται σαν σημαία που κινείται ψηλά, ελεύθερα, πλέον σε ένα καινούργιο κόσμο Ελληνικό, έτοιμο ξανά να μεγαλουργεί, να καταστρέφεται και να αναγεννηθεί … αν παραστεί ανάγκη μέσα από τις στάχτες του.
Μακριά στο μέλλον κοιτάμε, όταν εμβαθύνει το βλέμμα μέσα μας.

Συντελεστές:
Ιδέα-σύνθεση κειμένων-σκηνοθεσία
Δομήνικος-Δημήτριος Κουκάς

Ερμηνευτές:

Σταυρούλα Βενιζέλου
Βάσια Γκότση
Αρτέμης Ευθυμίου
Δήμητρα Κουσαθανά
Μαρία Μαλλιάκου
Ειρήνη Πραντσίδου
Χορεύει ο Κωνσταντής Μάρκαρης

Έκτακτη εμφάνιση (Gueststar):
Χρήστος Μουστάκας.