Swing & Rock ‘n’ Roll, Jazz, Dubstep και μελοποιημένη ποίηση: μουσικές συνθέσεις, διαφορετικοί ήχοι και ακούσματα με μοναδικούς καλλιτέχνες αντηχούν με θέα το κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Κέντρο Επισκεπτών (ΚΕ) του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται το καλοκαίρι ρυθμικά και, για την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2016, φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις στον υπαίθριό του χώρο, με φόντο τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το καταπράσινο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Την αρχή κάνει ο πιανίστας Δημήτρης Καλαντζής, ο οποίος, μαζί με το γκρουπ του και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, παρουσιάζουν, το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 20:30, τη συναυλία «Con Alma | Latin Jazz Roots», στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Jazz & Strings». Μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Γιάννη Αντωνόπουλου, το κοινό θα ταξιδέψει σε latin jazz μελωδίες, από την Αφρική και τις ρίζες της, στην Αμερική, και την Ελλάδα. Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει από παραδοσιακή αφροκουβανική θρησκευτική μουσική, μουσική των πρωτοπόρων της λάτιν τζαζ Mario Bauza και Dizzy Gilespie, μπόσα νόβα και Antonio Carlos Jobim, σάλσα και πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές ελληνικής μουσικής, με τζαζ λάτιν επιρροές.

Μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 20:00, ο εξωτερικός χώρος του Κέντρου Επισκεπτών θα κατακλυστεί από Swing, Jive και Rock ‘n’ Roll ήχους, σ’ ένα υπαίθριο χορευτικό πάρτυ, από τη χορευτική ομάδα των Athens Boogie και το μουσικό σχήμα HiRollers, με θέα το ηλιοβασίλεμα!

Από τους έντονους ρυθμούς της Swing, της Boogie και της Jive, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται, μέσα από ένα ιδιαίτερο dubstep DJ Set. Το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 19:00, ο καταξιωμένος παραγωγός και DJ, Steve Goodman, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Kode9, μία σημαντική φιγούρα της dubstep σκηνής στην Μεγάλη Βρετανία επισκέπτεται το Κέντρο Επισκεπτών.  Τον Kode9 υποδέχονται στο ΚΕ οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και DJs, Black Athena, στο πλαίσιο του project «Culture Jam», ενός εναλλακτικού αφιερώματος στην underground dance σκηνή, που περιλαμβάνει dj sets, συνεντεύξεις και συζητήσεις με το κοινό για την παγκόσμια και εγχώρια dance σκηνή, αλλά και την εξέλιξή της από τη δεκαετία του 1970, έως και την επανεμφάνισή της κατά τον 21ο αιώνα.

Από τους δυναμικούς ηλεκτρονικούς ήχους, μεταφερόμαστε σε ακούσματα που εκφράζουν τον αέναο κύκλο συναισθημάτων του ανθρώπου. Την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 21:00, το Alex Drakos Trio παρουσιάζει την μουσική παράσταση CIRCLE, ένα ταξίδι στα εσωτερικά στάδια αναζήτησης της ψυχής. Με αφετηρία την Jazz, η μουσική του Alex Drakos Trio αποτελεί μια σύνθεση στοιχείων των Rock, Pop και Εlectro με Ελληνικούς ήχους, ενσωματώνοντας αποσπάσματα προηχογραφημένης αφήγησης και ποίησης.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, στις 20:00, η ποίηση και η μουσική αφήγηση, με άρωμα Αιγαίου, αποτελούν τον βασικό άξονα της συναυλίας «Αναπλάθοντας τον μελοποιημένο Ελύτη», με τη Χριστίνα Μαξούρη και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη. Με γνώμονα τον καθάριο και γλαφυρό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, μία φωνή με τη συνοδεία πιάνου, εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους οι συλλεκτικές συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Δημήτρη Λάγιου, μπορούν να συνδυαστούν με το δοκιμιακό έργο του νομπελίστα ποιητή, και να μετασχηματιστούν σε έργα των Erik Satie και Claude Debussy, καθώς και σε πρωτότυπες συνθέσεις του ίδιου του Ευαγγελίδη.

Το μοναδικό μουσικό ταξίδι στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, κλείνει την  Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 21:00, με τον Δημήτρη Καλαντζή, το γκρουπ του και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Jazz & Strings». Η συναυλία, με τίτλο «Χθες το βράδυ», περιλαμβάνει κομμάτια, μεταξύ άλλων, των Γιαννίδη, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη, Μωράκη, Γιάκοβλεβ, διασκευασμένα σε μια πρωτότυπη τζαζ παράσταση, με επιρροές από τον ήχο των δεκαετιών του ‘50 και ‘60.

Από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο, οι μελωδίες κατακλύζουν το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και ταξιδεύουν το κοινό σε μοναδικές μουσικές εμπειρίες, με φόντο το νέο τοπόσημο της Αθήνας!

Πρόγραμμα

Σάββατο 21/05, ώρα 20:30: Con Alma | Latin Jazz Roots με τους Dimitris Kalantzis group & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Σάββατο 28/05, ώρα 20:00: Swing and Roll με τις ομάδες των Athens Boogie & HiRollers

Σάββατο 4/06, ώρα 19:00: SNFCC x Black Athena Present Culture Jam w/ Kode 9 (Hyperdub/ UK)

Πέμπτη 09/06, ώρα 21:00: Alex Drakos Trio, CIRCLE

Σάββατο 11/06, ώρα 20:00: Αναπλάθοντας τον μελοποιημένο Ελύτη, με τους Χριστίνα Μαξούρη & Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη

Σάββατο 17/06, ώρα 20:30: Χθες το βράδυ με τους Dimitris Kalantzis group & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Επισκεπτών φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το έκτασης 210.000 m2 Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Στο Κέντρο Επισκεπτών πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στη μακέτα που βρίσκεται στο χώρο, παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες αναφορικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, του οποίου η κλίμακα, πολυπλοκότητα και ποιότητα είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Το αρχικό Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, πάνω στην Εσπλανάδα, ήταν σχεδιασμένο από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό. Την εκθεσιακή διαμόρφωση είχε αναλάβει η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους συνεργάτες της, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2016 το προσωρινό Κέντρο Επισκεπτών φιλοξένησε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και πάνω από 58.000 επισκέπτες -μεταξύ αυτών, 9.000 μαθητές- ενημερώνοντάς τους για την πορεία του έργου και προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων.

Από τις 5 Φεβρουαρίου, 2016, το Κέντρο Επισκεπτών (KE) έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, στο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. 

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο – για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή – από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ΚΠΙΣΝ, όπως το Πάρκο, το υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Το νέο Κέντρο Επισκεπτών συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή και το όραμα του ΚΠΙΣΝ. Εξακολουθεί, επίσης, να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια πρώτη γεύση της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ως δώρο στην Ελληνική Πολιτεία. Περιμένουμε να σας υποδεχθούμε!