Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της σε πόλεις της Κίνας, η έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων, επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά η παρουσίαση επιλεγμένων ενοτήτων της στο Ελληνικό Κοινό στις 22 Αυγούστου. Η ΕΥΡΗΚΑ αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και του Μουσείου των Ηρακλειδών.

Περιοδικές εκθέσεις

Στο κτίριο της Αποστόλου Παύλου 37, με τίτλο «Πολεμικές Μηχανές» παρουσιάζονται όψεις της πολεμικής και στρατιωτικής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, από τους προϊστορικούς ως τους ελληνιστικούς χρόνους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παρουσίαση για πρώτη φορά σε μουσειακό χώρο της Ελλάδας, ομοιώματος πανοπλίας προϊστορικών χρόνων σε φυσικό μέγεθος, εξ ολοκλήρου σφυρήλατης και με υλικά της εποχής.

Στο κτίριο της Ηρακλειδών 16, με τίτλο «Αυτόματα» παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Κυρίαρχη θέση κατέχει η έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της βαδίζουσας Θεραπαινίδας του Ήρωνος και Φίλωνος. Πρόκειται για ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος, το οποίο εμπνεύστηκε ο καθ. Θεοδόσης Τάσιος και υλοποίησε ομάδα υπό τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε το ξυλόγλυπτο ομοίωμα.

Τριαντάφυλλος Βαΐτσης

Στις 12 Σεπτεμβρίου, στο χώρο φιλοξενίας των περιοδικών εκθέσεων, Ηρακλειδών 16, ξεκινά έκθεση του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Ο Τ. Βαΐτσης ασχολείται με την trash και shadow art. Στο Μουσείο των Ηρακλειδών θα παρουσιάσει το έργο του «Σπήλαια του Μυαλού» η οποία θα πλαισιωθεί και από άλλα έργα του καλλιτέχνη. Η ενότητα Σπήλαια του Νου έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 7 Νοεμβρίου και για πέντε μόνο ημέρες, θα εκτίθεται στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων στο Μουσείο των Ηρακλειδών το έκθεμα NHMW – A388, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Πρόκειται για τον μετεωρίτη Seres, ο οποίος είναι ο μοναδικός γνωστός μετεωρίτης που έχει πέσει ποτέ στην Ελλάδα. Ο Seres έπεσε τον Ιούνιο του 1818 στις Σέρρες και εκτίθεται στη Βιέννη. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά και φιλοξενείται στο Μουσείο Ηρακλειδών με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την πτώση του.

Μετεωρίτης Seres

Από τις 12 Δεκεμβρίου και για ένα περίπου μήνα, το Μουσείο των Ηρακλειδών, φιλοξενεί στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, έκθεση φωτογραφίας του Αθανασίου Μπίρλη ο οποίος έγινε γνωστός με τα μικρογλυπτά του από ανακυκλωμένα γυαλιά οράσεως. Η έκθεση έχει ως θέμα μια Αόρατη Πόλη που αρνείται να μπει στο συνειδητό της οράσεώς μας αν και είναι πάντα παρούσα. Μια πόλη που φθίνει, που καταρρέει, που διαλύεται. Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται εκτυπωμένες σε αλουμίνιο, γεγονός που τους δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Αθανάσιος Μπίρλης

Από τον Απρίλιο του 2019, έκθεση της εικαστικού Αντωνίας Παπατζανάκη με τίτλο Cellular. Στο πλαίσιο ενός διαλόγου μεταξύ τέχνης και επιστήμης, και μιας ολιστικού τρόπου προσέγγισης της αθέατης πλευράς των κυττάρων, η έκθεση επιχειρεί να προσφέρει αισθητική απόλαυση και επιστημονική πληροφορία για την κυτταρική δομή των ζωντανών οργανισμών. Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου & Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας

Αντωνία Παπατζανάκη

Διαλέξεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Παράλληλα, στο Μουσείο θα λειτουργήσουν κύκλοι ομιλιών και διαλέξεων με θεματολογία που θα αντλείται τόσο από τη μόνιμη όσο και από τις περιοδικές του εκθέσεις με ομιλητές κορυφαίους ανθρώπους της επιστήμης και του πνεύματος.

Φυσικά, συνεχίζονται τα εμπλουτισμένα καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία όλων των βαθμίδων ενώ παράλληλα σχεδιάζονται ιδιαίτερα εργαστήρια που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά για το Σαββατοκύριακο.