Ο Τάσος Χώνιας παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο στα οποία κυριαρχεί η νοσταλγική, ατμοσφαιρική διάθεση. Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον αποδέκτη της δουλειάς του σε εσωτερικούς χώρους που εμπνεύσθηκε από τα εργαστήρια όπου δημιουργεί τα έργα του. Μοναχικά δωμάτια νεοκλασικών σπιτιών, γεμάτα από μνήμες ανθρώπων που πέρασαν από εκεί. Παλιά έπιπλα και λιγοστά αντικείμενα είναι οι μάρτυρες που κουβαλούν τον χρόνο στο σήμερα. Στους τοίχους νέον επιγραφές σε μια ανάγκη να στείλει τα δικά του μηνύματα στο κοινό. Η αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας είναι έντονη, όσοι πέρασαν έχουν αφήσει πίσω την ενέργεια τους, παρ’ όλο που δεν είναι κανείς παρών. Κάθε αντικείμενο ζωντανεύει μια διαφορετική ιστορία. Οι φωτοσκιάσεις είναι αδρές, ενώ οι δεσμίδες φωτός διαγράφουν τα παλιά παιχνίδια, το πιάνο, τις εσωτερικές σκάλες, τις πολυθρόνες.

Τα παράθυρα πάντα ανοικτά αφήνουν ανοικτό τον ορίζοντα στο εξωτερικό περιβάλλον. Η ανάγκη για επικοινωνία, αλλά και ρομαντισμό είναι προφανείς. Τα εσωτερικά τοπία αποτελούν στην ουσία τοπία της ανθρώπινης ψυχής.

«Με αφετηρία τη ρεαλιστική απεικόνιση οικείων εσωτερικών χώρων, ο Τάσος Χώνιας δημιουργεί μια ανοίκεια «αρχή», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης και συνεχίζει: «Η ζωγραφική του γεννά φαντασιακούς νέους τόπους, πυκνά και επιδέξια σκηνικά όπου η σύνθεση τετριμμένων επίπλων και αντικειμένων γίνεται αντιληπτή ως μια καθηλωτική τόσο για το βλέμμα όσο και για τον νου τολμηρή εγκατάσταση που υπαινίσσεται εναλλακτικούς άγνωστους κόσμους. Το σενάριο του ζωγράφου, σχεδόν κινηματογραφικό, στρεβλώνει την αλήθεια που ο ίδιος ο χρωστήρας του έχει προηγουμένως στην εντέλεια κατακτήσει και αιχμαλωτίζει τη φαντασία και το βλέμμα του θεατή, εγκαλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το τι είναι αληθινό και τι όχι.»

Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Τάσος Χώνιας

O Τάσος Χώνιας γεννήθηκε το 1974, ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί «Αγκαθι» το 2006, στην Art Thessaloniki το 2016 και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2011 βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο από την γκαλερί Saatchi στο Λονδίνο σε διαγωνισμό αναμεσά σε 5777 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Έργα του έχουν δημοπρατηθεί από τον οίκο Bonham’s στο Λονδίνο και από τον οίκο KAPOPOULOS FINEARTS σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης έργα του υπάρχουν σε σημαντικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βασική συνεργασία έχει με την KAPOPOULOS FINEARTS τα τελευταία 12 χρόνια.