Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015. Ήμασταν στο εξοχικό μας, στο Λέντα, στη Νότια Κρήτη, μαζί με φίλους και κάναμε διακοπές. Παράλληλα προετοιμαζόμασταν για μια παράσταση που θα δίναμε λίγες μέρες αργότερα, στο Ηράκλειο. Ο Παντελής είχε ήδη από το 2009 έρωτα με τα ποιήματα και τις επιστολές του Ρεμπώ, κουβαλούσε παντού μαζί του τα βιβλία του κι τα διάβαζε με μανία, ενώ ο Μιχάλης, ειδικά εκείνο το καλοκαίρι, “είχε φάει κόλλημα” κι έπαιζε με πάθος στην κιθάρα τα ρεμπέτικα “λόγια ανταλλάξαμε βαριά” και “μας χώρισαν οι θάλασσες”. Γενικά κι οι δυό μας είχαμε μεγάλο θαυμασμό για το ρεμπέτικο τραγούδι, μας συγκινούσε ιδιαίτερα πολύ.

Ένα μεσημέρι λοιπόν, εκείνο το καλοκαίρι του ’15, στη σοφίτα του σπιτιού μας στο Λέντα, σε μια πρόβα ραστώνης για την παράσταση που ετοιμάζαμε, κι ενώ προσπαθούσαμε να δούμε πού χωράνε, στο πρόγραμμα μας, οι επιστολές του Ρεμπώ και πού τα δύο αυτά ρεμπέτικα, προέκυψαν δύο Ρεμπώτικα! Έτσι άρχισε το ταξίδι, στα δύο αυτά ρεμπέτικα “μπολιάσαμε”, όπως μας άρεσε να λέμε, τις δύο πιο αγαπημένες μας επιστολές, που έγραψε ο Ρεμπώ.

Στην συνέχεια, ο Παντελής συγκέντρωσε την μεταφρασμένη αλληλογραφία που αντάλλαξαν οι ποιητές Α. Ρεμπώ και Π. Βερλάιν, καθώς και τα ποιήματα που έγραψαν για την σχέση τους, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια αφήγηση, να φτιαχτεί η ιστορία τους, μέσα από τα δικά τους λόγια.

Εκείνο που ήταν για εμάς το πιο απολαυστικό ήταν να βρούμε τα κατάλληλα ρεμπέτικα! Πολλές ήταν οι φορές που βγάζαμε τεφτέρι σε κάποιο ρεμπετάδικο, αφού τα ρεμπέτικα επιλέχτηκαν για να αγκαλιάσουν συγκεκριμένα λόγια!
Μετά από έξι χρόνια, παρουσιάζουμε τα εννιά πολύ αγαπημένα μας ρεμπώτικα τραγούδια, που για όποιον δεν κατάλαβε, πρόκειται για εννιά ρεμπέτικα τραγούδια, μέσα στα οποία με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή εντάξαμε την αλληλογραφία που αντάλλαξαν οι ποιητές Α. Ρεμπώ και Π. Βερλαίν, καθώς και ποιήματα που έγραψαν κατά την διάρκεια την ερωτικής τους αλληλεπίδρασης.

Ο Παντελής είναι ηθοποιός και ο Μιχάλης συνθέτης, μαζί τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση και την τρίτη 22 Ιουνίου, στις 21:00, παρουσιάζουν στο Εθνικό αστεροσκοπείο αθηνών, στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, τον δίσκο τους με τίτλο Ρεμπώτικα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Διαβάστε επίσης:

Ρεμπώτικα, με τους Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη στο λόφο των Νυμφών