ENOTHTEΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Πως εξελίχθηκαν σχεδιαστικά οι καρέκλες από το 1800 µέχρι σήµερα; Τι είναι τα σπίτια – παγόβουνα; Πώς άλλαξε η έννοια «σπίτι» στις σύγχρονες κοινωνίες των hot spot; Τι αλλαγές θα φέρουν τα ανθρωποειδή ροµπότ στην ζωή µας; Πώς θα µεταµορφώσουν τις πόλεις οι εναέριοι αυτοκινητόδροµοι και τα drones; Πως µπορεί το ντιζάιν να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής θνησιµότητας;

Αυτά είναι κάποια µόνο από τα σύγχρονα θέµατα που θα αναδείξει, µέσα από τις διάφορες ενότητές του, το Milano Design Film Festival Greece-Athens το οποίο ετοιµάζεται εντατικά για την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα.

Τελετή Εναρκτήριας Βραδιάς στο Μουσείο Μπενάκη:
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020

Επίσημη Έναρξη του Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 – Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020

Ντιζάιν, Αρχιτεκτονική, Βιωσιµότητα, Τεχνητή Νοηµοσύνη, Αστική Ζωή, Βιογραφία, Τέχνη, Τέχνη της Σκέψης είναι οι ενότητες γύρω από τις οποίες θα περιστραφούν τόσο οι ταινίες όσο και οι οµιλίες και συζητήσεις του φεστιβάλ οι οποίες αποτελούν ένα εξίσου σηµαντικό κοµµάτι του. Εντός αλλά και εκτός οθόνης, µέσα από το MDFF θα γνωρίσουµε διαφορετικές ιστορίες, ιδέες, σκέψεις, τρόπους ζωής, καινοτοµίες, γνώσεις, λύσεις και όνειρα. Στην λογική του Learning by watching (Μάθηση µέσω παρακολούθησης) και Learning by dialoguing (Μάθηση µέσω διαλόγου) θα προβληθούν συνολικά 28 ταινίες, οι περισσότερες σε ελληνική πρεµιέρα, ενώ έχουν προγραµµατιστεί τέσσερις οµιλίες, πέντε συζητήσεις, ένα Workshop (Σχεδία αρτ Upcycling Workshop) και το πρόγραµµα Invisible Tour (Αόρατη Διαδροµή) της Σχεδίας.

*Στην ενότητα NTIZAΪN θα δούµε ταινίες που καταπιάνονται µε βασικά χρηστικά αντικείµενα, όπως η καρέκλα, η οποία, ευαίσθητη στις αλλαγές των καιρών, συνεχίζει να αλλάζει, καθώς όλες οι τεχνολογικές, βιοµηχανικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις αποτυπώνονται στην εξέλιξή της.

Ταυτόχρονα, θα εξετάσουµε πρότζεκτ που βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής, οικονοµικής και οικολογικής βιωσιµότητας, όπου µέσα από συνεντεύξεις µε ντιζάινερς, θα δούµε παραδείγµατα για το πώς το ντιζάιν µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην οικοδόµηση οικονοµικά προσιτών σπιτιών, την πρόληψη της τύφλωσης, τη διανοµή φαρµάκων, την εκµάθηση ξένων γλωσσών, τον καθαρισµό των θαλασσών, ακόµα και στην πρόληψη της παιδικής θνησιµότητας.

* Τα σπίτια «παγόβουνα», τα οποία περιγράφει µια από τις ταινίες της ενότητας AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, είναι επαύλεις, που ανήκουν σε πολύ πλούσιους κατοίκους του Λονδίνου, των οποίων οι υπόγειοι όροφοι είναι περισσότεροι από το υπέργειο µέρος του σπιτιού. Στην ίδια ενότητα θίγονται πολλά ακόµα θέµατα: Σηµαντικοί αρχιτέκτονες συζητούν για το τι σηµαίνει µεταµόρφωση της υφιστάµενης κληρονοµιάς και αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο βλέπουµε τις πόλεις και την αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα, 530 κατοικίες οι οποίες έχουν κυριολεκτικά µεταµορφωθεί, αποτελούν το σηµείο εκκίνησης ώστε να ανακαλύψουµε νέους τρόπους για να κατοικούµε και να ζούµε στην πόλη…

Άλλα παραδείγµατα «παντρεύουν» δύο φαινοµενικά αντίθετες τέχνες: τον χορό και την αρχιτεκτονική, ή αναδεικνύουν την δύναµη του αρχείου (προσχέδια, σκίτσα, µακέτες, αποδόσεις, σχέδια, ειδικές τεχνικές ολοκληρωµένων δοµών που εκθέτονται) στο δηµιουργικό κοµµάτι.

* Τι εννοούµε σήµερα µε τη λέξη «σπίτι»; Κι αν το σπίτι βρίσκεται σ’ έναν καταυλισµό προσφύγων στο Ιράκ, στην παραγκούπολη µιας λίµνης στο Λάγος, ή σ’ ένα δωµάτιο έξι τετραγωνικών µέτρων στο Τόκιο; Στην ενότητα ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, οι θεατές του MDFF θα πραγµατοποιήσουν ένα ανθρωπολογικό ταξίδι στην έννοια του «σπιτιού» και τις ασυνήθιστες µορφές του. Πώς κατασκευάζουµε σπίτια στα σύγχρονα hotspot του κόσµου όπου έχουµε να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις της κλιµατικής αλλαγής, της παγκοσµιοποίησης και της µετανάστευσης;

*Από τις πιο συναρπαστικές θεµατικές του Φεστιβάλ, η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Μέσα από παραδείγµατα χρήσης ροµπότ για σεξ µε µοναχικούς άντρες και ροµπότ συντροφιάς για ηλικιωµένους, θίγονται µερικά πολύ ενδιαφέροντα ζητήµατα που θα µας απασχολήσουν στο εγγύς µέλλον. Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή µας τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη; Τι θα χάσουµε και τι θα κερδίσουµε; Ανάλογα ερωτήµατα αφορούν τον τρόπο που τα drones θα µεταµορφώσουν τις πόλεις. Οι «εναέριοι αυτοκινητόδροµοι» θα αποσυµφορήσουν τους δρόµους καθώς οι µεταφορές και οι ανθρώπινες µετακινήσεις στρέφονται στους αιθέρες. Η αρχιτεκτονική θα αλλάξει εντελώς καθώς οι ισόγειες είσοδοι θα αντικαθίστανται από τις ταράτσες, όπου θα υπάρχουν χώροι προσγείωσης. Ισχυρό πλεονέκτηµα, ή µια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά µας;

*Το πρόγραµµα του MDFF Athens 2020, περιλαµβάνει ακόµα, ενδιαφέρουσες ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, όπως αυτή για τον Ετόρε Σότσας και τον Aκίλλε Καστιλιόνι, από τους σηµαντικότερους Ιταλούς βιοµηχανικούς σχεδιαστές του 20ού αιώνα, αλλά και ταινίες για την ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, που θίγουν ζητήµατα όπως η ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριµµάτων και η δηµιουργία επίπλων από πεταµένα υλικά συσκευασιών, ή εξερευνούν τη σχέση µεταξύ πουλιών, ανθρώπων τοπίου και της ιστορίας της Συρίας.

Michael Anastassiades, Photo by Osma Harvilahti

Στα πρότυπα της µιλανέζικης εκδήλωσης, το MDFF Athens 2020 έχει ως καλεσµένο επιµελητή ένα πρόσωπο υψηλού κύρους στον τοµέα του design: τον διεθνώς καταξιωµένο και βραβευµένο Κύπριο σχεδιαστή µε έδρα το Λονδίνο Michael Anastassiades, ο οποίος θα παρουσιάσει 7 ταινίες τέχνης που συνδιαλέγονται µε τον «χωροχρόνο» και θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του µε τίτλο «Μήνυµα του Αρεσίµπο» (σ.σ. το «Μήνυµα του Αρεσίµπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήµα που εκπέµφθηκε προς το διάστηµα). Πώς επιλέγουµε πραγµατικά µια αναπαράσταση του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα, του πλανήτη µας, αλλά και των ανθρώπων; Εξερευνώντας τον ρόλο του ντιζάιν πέρα από τους καθιερωµένους ορισµούς και προσκαλώντας τη δύναµη του κινηµατογράφου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του κοινού, ο Anastassiades στέλνει το δικό του «Μήνυµα του Αρεσίµπο» ως ένα εφήµερο σήµα για να διαπραγµατευτεί την αναζήτησή µας για εξέλιξη.

*Το πρόγραµµα που επιµελήθηκε ο Michael Anastassiades (Μήνυµα του Αρεσίµπο | Αrecibo Message), περιλαµβάνει µια ενδιαφέρουσα γκάµα ταινιών µε την θεµατολογία τους να κυµαίνεται από την ιστορία της δηµιουργίας του σύµπαντος και το προαιώνιο ερώτηµα «Τι υπάρχει άραγε πέρα από τα όρια;», µέχρι τις συµπτώσεις πίσω από το µεγάλο χιτ των Van Halen “Jump”, το οποίο άντλησε την έµπνευσή του από έναν άνθρωπο που απειλούσε να αυτοκτονήσει πηδώντας από ένα ψηλό κτίριο.

Συνδυάζοντας λαϊκή κουλτούρα και φιλοσοφία, ο καλλιτέχνης δηµιουργεί µια οπτικοακουστική διατριβή για το χρόνο και τις ατελείωτες πιθανότητες αφήγησης γεγονότων. Μεταξύ άλλων, ο Μ.Anastassiades, µας ταξιδεύει στην Ταινιοθήκη του Αφγανιστάν επί Ταλιµπάν, µέσα από µια ταινία που µιλά για τη λογοκρισία που επέβαλε το καθεστώς, θέτοντας στο τραπέζι τις διαφορετικές αντιλήψεις και κανόνες που αφορούν την έκθεση της σωµατικής οικειότητας, της βίας και των διακρίσεων λόγω φύλου στο Αφγανιστάν σε σχέση µε τον δυτικό πολιτισµό, µέσα απο 19 ξεχωριστά ρολά που περιείχαν λογοκριµένες σκηνές σεξ από ξένες και αφγανικές ταινίες.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Στο Φεστιβάλ συµµετέχουν 20 έλληνες και διεθνείς προσκεκληµένοι που θα συνεισφέρουν, µε την γνώση, την εµπειρία και την δηµιουργικότητά τους, στους προβληµατισµούς, τα ερώτηµατα, και τις λύσεις που φιλοδοξεί να θέσει/δώσει το φεστιβάλ, µέσα από οµιλίες, συζητήσεις, workshop και προγράµµατα. Πολλά τα θέµατα που θα τεθούν στις συζητήσεις και οµιλίες αυτές: Πώς σχεδιάζεται κάτι που δεν υπάρχει ακόµα; Πώς προσεγγίζουµε «τους µελλοντικούς χρόνους και τα µελλοντικά όντα»; Τι είναι το Εννοιολογικό Ντιζάιν; Πως σχεδιάστηκε το πρώτο Διαστηµοδρόµιο στον κόσµο της Virgin Galactic The Gateway to Space («Πύλη στο διάστηµα») που βρίσκεται στην έρηµο του Νέου Μεξικού;

Θα µάθουµε ακόµα, για τους Γήινους Σταθµούς, µια νέα τυπολογία κτιρίων που σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις µε τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοηµοσύνης, µέχρι το πώς κυβερνητικές και µη κυβερνητικές πρωτοβουλίες µπορούν να εµπνεύσουν την καλλιτεχνική δηµιουργία µε στόχο την ανάδειξη µιας νέας αισθητικής/περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν εναλλακτικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, που αφήνουν τον ίδιο τον αστικό χώρο να αφηγηθεί τις ιστορίες του µέσα από site-specific παραστάσεις σε γειτονιές της πόλης, ενώ µεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει την έννοια του σπιτιού: τόσο µέσα από τον προβληµατισµό «τι σηµαίνει σπίτι στην σύγχρονη εποχή;», όσο και µέσα από τις προσπάθειες του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ να υποστηρίξει τους αστέγους στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο ρόλος ενός αρχιτέκτονα όταν εµπλέκεται σε ένα είδος αρχιτεκτονικής διαδικασίας ανακύκλωσης, µετατρέποντας ένα υπάρχον κτίριο σε µια µοντέρνα κοινωνική επιχείρηση µε το µικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωµα; Πώς µπορούν τα τρόφιµα να διασχίσουν εµπόδια, να σχεδιάσουν δεσµούς και να επεκταθούν στην τέχνη της τροφής για την ψυχή;

Annie Markitanis, Photo by Stelios Demetriou

ΤO MDFF

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus που ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, εξερευνά τις διαφορετικές διαστάσεις και εκφραστικές µορφές που µπορεί να πάρει το ντιζάιν. Το event εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) όπου θα πραγµατοποιηθεί η βραδιά έναρξης και παρουσιάζει το πρόγραµµά του από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος µε ελεύθερη είσοδο.

Προσοχή: όποιος από το κοινό θέλει να παραστεί στην τελετή έναρξης στο Μουσείο Μπενάκη θα πρέπει να δηλώσει συµµετοχή εδώ κάνοντας εγγραφή.

Το MDFF δηµιουργήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναµενόµενο ετήσιο ραντεβού µε τον κινηµατογράφο και το design στο Μιλάνο. Στόχος είναι οι θεατές να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις στο design και την αρχιτεκτονική, σύµφωνα µε την αντίληψη ότι όλα γύρω µας, κι οτιδήποτε αφορά τη ζωή µας, στην πραγµατικότητα συνδέονται µε το design. Το Milano Design Film Festival έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις (από το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες, το Τόκυο, µέχρι την Βαρκελώνη, το Κάιρο, το Λονδίνο και το Παρίσι), τον Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, επεκτείνοντας την επιτυχηµένη ιδέα και δοµή του MDFF σε µια σειρά µελλοντικών σταθµών στην Ελλάδα και στην Κύπρο,

Η Πρώτη Εκδοση του MDFF Greece στην Αθήνα, οργανώνεται µε τη στήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο την Ιταλικής Ηµέρας Design 2020, που οργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, µε θέµα: “Σχεδιάζοντας το µέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτοµία, Βιωσιµότητα και Οµορφιά”.