Οι μόνιμοι συνειρμοί της Ύδρας είναι οι ταινίες που γυρίστηκαν εκεί, τα βιβλία και τα τραγούδια του Κοέν και κυρίως η μακριά σειρά των ζωγράφων που συνδέθηκαν με τον τόπο, από τον Γκίκα, τον Βυζάντιο και τον Τέτση ως τον Brice Marden. Υπάρχει όμως και μια ξεχωριστή μορφή που την τοποθετεί στην κεντρική σκηνή του πανοράματος της νεοελληνικής λογοτεχνίας αλλά και της παγκόσμιας ποίησης: ο Μίλτος Σαχτούρης.

Το 2019 και το ‘20 οργανώθηκαν σε δύο φάσεις μεγάλα αφιερώματα στον ποιητή για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννησή του. Ο βασικός εμπνευστής και εμψυχωτής τους ήταν ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος που λίγο πριν την μεγάλη γιορτή που σχεδίαζε μαζί μας στην Παλιά Δημοτική Αγορά της Ύδρας, αδόκητα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή.

Μεγαλωμένος στην Αθήνα αλλά Υδραίος και δισέγγονος του ναυμάχου του ’21 Γιώργη Σαχτούρη, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, παραθέριζε τα καλοκαίρια με τη σύντροφό του στον Πόρο αλλά δεν έφθανε πεισματικά ως την Ύδρα.

Πρωταγωνίστησε βέβαια ποικιλότροπα το νησί στο έργο του.

Στις 29 Ιουλίου, επέτειο της γενέθλιας ημέρας του ποιητή, η Ύδρα έρχεται να αποδώσει ένα μεγάλο χρέος της.

Μια βραδιά-αφιέρωμα, που διοργανώνει ο Δήμος Ύδρας και το «Εργοτάξιο Τέχνης Ύδρας» με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, θα ξεκινήσει με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μίλτος Παπαστεργίου και θα τοποθετηθεί στον φερώνυμο ανοιχτό χώρο Τέχνης και Πολιτισμού (θεατράκι) στο Καμίνι.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η μικρού μήκους animation ταινία του Παναγιώτη Ράππα με τίτλο Έχασα τον δρόμο μου, παραγωγής 2021 που έχει αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

«Ένας άνδρας σε υπαρξιακή αγωνία ψάχνει για ουρανό και ένας ποιητής αναρωτιέται. Εικόνες από την ζωή και το ποιητικό σύμπαν του Μίλτου Σαχτούρη.»

Στους συντελεστές της ταινίας συγκαταλέγονται, ο σολίστας Φλώρος Φλωρίδης, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Klaudia Delmer.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία του συνθέτη Γιώργου Νικητόπουλου. Παρουσιάζονται δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη. Δέκα κομμάτια που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο “Τα δώρα”, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο ποιητή. Οι ερμηνεύτριες Ηρώ Σαΐα, Αγγελική Τουμπανάκη και Παυλίνα Κατσή με τη συνοδεία επτά μουσικών και την ενορχήστρωση του Νεοκλή Νεοφυτίδη και του ίδιου του συνθέτη, θα αποτελέσουν το “όχημα” για ένα ταξίδι στον κόσμο του ποιητή. Οι μουσικές συνθέσεις, παρότι γράφτηκαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο της μεγάλης καραντίνας, είχαν σαν στόχο να αποτυπώσουν τη δύναμη αλλά και το φως της ποίησης του.