Ο νεαρός Ενρίκο Μρέουλε, ελληνιστής και φιλόσοφος, εγκαταλείπει την Ευρώπη λίγο πριν ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος. Πηγαίνει στη Λατινική Αμερική, να γίνει γκάουτσο στην Παταγωνία, όπου εξαφανίζεται μοναχικός και ανώνυμος. Αφήνει πίσω την πόλη του, την Γκορίτσια, που είναι ακόμη υπό το καθεστώς των Αψβούργων, ένα μωσαϊκό από διαφορετικές κουλτούρες. Ανάμεσα στην απόδραση και την επιστροφή, την πτώση μιας αυτοκρατορίας και τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ανάμεσα στην υπερατλαντική απεραντοσύνη και την πεισματώδη ακινησία της καταφυγής πάνω σ’ ένα βράχο της Αδριατικής, η ύπαρξη του πρωταγωνιστή κατατρύχεται από την αγωνία της τελειότητας, η οποία δεν οδηγεί πουθενά, ενώ συγχρόνως ο ίδιος κλείνεται σε μια καυστική και νοσταλγική άρνηση.

Ο Κλάουντιο Μάγκρις γράφει με τρόπο μοναδικό για την περιπλάνηση ενός ανθρώπου που αναζητά την αρμονία, ενός λιποτάκτη-μάρτυρα μιας ηπείρου που βρίσκεται στο έλεος των δικτατοριών. Μ’ ένα περίτεχνο και ποιητικό ύφος, ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα για τη ζωή που καταλήγει στην αδυναμία να τη ζήσεις, μια παραβολή που παραπέμπει και στις περιπέτειες άλλων εξόριστων της λογοτεχνίας και του σύγχρονου πολιτισμού.

«Ο Κλάουντιο Μάγκρις είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής μας». – ΜΑΡΙΟ ΒΑΡΓΚΑΣ ΛΙΟΣΑ

«Σε τούτη τη βάρβαρη εποχή της Ιστορίας είναι απαραίτητα τα έργα όσο και η παρουσία του Κλάουντιο Μάγκρις». – ΤZΟΡΤΖ ΣΤΑΪΝΕΡ

Ο συγγραφέας

Ο Κλάουντιο Μάγκρις είναι μια σπουδαία προσωπικότητα των σύγχρονων γραμμάτων, κορυφαίος μελετητής της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ταυτότητας. Γεννήθηκε το 1939 στην Τεργέστη όπου και ζει. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής γερμανικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης. Από το 1994 έως το 1996 υπηρέτησε στην Ιταλική Γερουσία.

Πολυσχιδής διανοούμενος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και δημοσιογράφος ο ίδιος, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Corriere della Sera και συνεργάζεται με μεγάλα διεθνή έντυπα. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, το Βραβείο Έρασμος (2001), το Βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών (2004), το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών (2009) και το Βραβείο Κάφκα (2016). Το Μια άλλη θάλασσα είναι το δεύτερο βιβλίο του στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Υπόθεση αρχείου (μτφρ. Άννα Παπασταύρου). Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει κατά το παρελθόν άλλα τρία βιβλία: Δούναβης (Βραβείο Καλύτερου Ξένου Δοκιμίου στη Γαλλία το 1990), Μικρόκοσμοι (Βραβείο Strega 1997) και Στα τυφλά.


Στο εξώφυλλο: Harrison Thomas Alexander, «Marine – Esquisse», © RMN – Grand Palais / «Hervé Lewandowski»