Σκοπός του νέου προγράμματος που ξεκινά τον Οκτώβριο είναι να αναδείξει τον πολιτισμό ως κορυφαία έκφραση δημιουργίας, ενθαρρύνοντας τη διάδοσή του μέσα από νέες παραγωγές και ένα ευρύ φάσμα παραστάσεων με σολίστ υψηλού επιπέδου. Το πρόγραμμα αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλέγμα συνεργασίας του Οργανισμού με τους φορείς της πόλης όπως είναι η ΚΟΘ, τα Δημήτρια, η ΣΟΔΘ, το ΠΑΜΑΚ και άλλοι.

«Το χειμερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης απευθύνεται σε όλους και είναι πλήρως εναρμονισμένο στη μετά Covid εποχή η οποία αναμένουμε να είναι πιο αισιόδοξη και δημιουργική. Παράλληλα είναι αντάξιο του παρελθόντος του Οργανισμού, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης δεκαετίας λειτουργίας του» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γάκης, προσθέτοντας ότι «με το βλέμμα στο μέλλον ο Οργανισμός εξελίσσεται σε φάρο πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που διαχέουν την τέχνη σε κάθε γωνιά της πόλης, εμβαθύνοντας την αμφίδρομη σχέση ζωής που έχει αναπτύξει το Μέγαρο Μουσικής με τους Θεσσαλονικείς στα 21 χρόνια λειτουργίας του. Παράλληλα, ο Οργανισμός “αγκαλιάζει” όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την πολιτιστική της ταυτότητα».

«Υποσχόμαστε έναν μελωδικό, δημιουργικό και ποιοτικό χειμώνα», τονίζει από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Χρίστος Γαλιλαίας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Παρουσιάζουμε τον Οκτώβριο, γιατί ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος κρύβουν περισσότερες εκπλήξεις. Φιλοδοξούμε να επιτύχουμε μια καλλιτεχνική “έκρηξη” η οποία θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της Μακεδονίας και της Θράκης. Η φιλοσοφία μας είναι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να στρέψει την προσοχή του στους νέους και να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως Οργανισμός πρότυπο για τον πολιτισμό της χώρας».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2021

-Η ΚΟΘ στο Μέγαρο – Γκαλά Μαρία Κάλλας (02/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων. Οι δυο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και τιμούν την επέτειο των 43 χρόνων από το θάνατο της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας με ένα γκαλά με χαρακτηριστικές άριες και σολίστες την κορυφαία Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πολλά υποσχόμενο Κωνσταντίνο Κληρονόμο.

-Χορός στο Μέγαρο – Akram Khan Company: Outwitting the Devil (05/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 56α Δημήτρια και την Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχοντας τιμηθεί με τη διάκριση του χορογράφου/καλλιτέχνη της χρονιάς 2020 για την προσφορά του στις τέχνες και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στον χορό, ο Akram Khan παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την πολυσυζητημένη και εμβληματική παραγωγή «Outwitting the Devil» (Ξορκίζοντας το κακό).

Μέσα από την πρόταση του ο κορυφαίος χορογράφος και η ομάδα του στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα διαφύλαξης του οικοσυστήματος, στηλιτεύοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί και να δαμάσει τη φύση.

-Κύκλος Μουσικής Δωματίου – Έργα μουσικής δωματίου Γάλλων συνθετών (06/10, κτήριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, 21.00)

Στο πλαίσιο του σταθερού κύκλου που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα μουσικής δωματίου, φέτος προτείνει στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα σε διακεκριμένους Γάλλους συνθέτες, με μερικούς από τους αξιολογότερους σολίστ της Θεσσαλονίκης.

Με τη συμμετοχή της Αγγελικής Καθαρίου (μέτζο σοπράνο), Philippe Forget (τενόρος), Δημήτρη Πάτρα (βιολοντσέλο), Νικολό Δημόπουλο (φλάουτο) και Μαριλένας Λιακοπούλου (πιάνο), θα ακουστούν έργα των Ravel, Debussy, Gounod και άλλων.

-Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο – Αφιέρωμα στον Νίκο Αστρινίδη: Ελληνικές νύχτες (11/10, κτήριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, 21.00)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Σύλλογο Φίλων Νίκου Αστρινίδη τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού συνθέτη, αρχιμουσικού, πιανίστα και παιδαγωγού, παρουσιάζοντας έργα μουσικής δωματίου που φέρουν τη δική του υπογραφή. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: Κυπριακή Ραψωδία (σόλο πιάνο), Danse Antillaise (για 4 χέρια), Deux pieces en style Grec (για βιολί και πιάνο), τον κύκλο τραγούδιών Ελληνικές Νύχτες (για δυο γυναικείες φωνές και πιάνο), αποσπάσματα από τον κύκλο Ο Έρωτας κι ο Θάνατος μέσα στην κούπα του κρασιού (για φωνές και μικρό οργανικό σύνολο), τραγούδια για σοπράνο και πιάνο, Ελληνική ραψωδία κοντσέρτου (για βιολί και πιάνο).

-2ο Thessaloniki Design Week – Συνέδριο Innovative Design (13&14/10, κτήριο Μ2, αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, 17.00)

Διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week, Innovative Design, με κεντρικό άξονα της θεματικής του την καινοτομία στον σχεδιασμό και ειδικότερα στις θεματικές ενότητες: Architectural Design, Graphic Design, Industrial Design, Digital Design kai Design Thinking.

Το συνέδριο περιέχει ομιλίες, Panel και workshops από διεθνείς και Έλληνες επαγγελματίες του χώρου, που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως πλατφόρμα δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής.

-Η ΚΟΘ στο Μέγαρο-200 χρόνια έντεχνης ελληνικής μουσικής: Ιστορική αναδρομή (15/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των τακτικών συναυλιών της.

Στη συναυλία αυτή επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στα 200 χρόνια έντεχνης ελληνικής μουσικής, στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων.

Πρόκειται για μια ενδελεχή παρουσίαση της ελληνικής μουσικής ζωής και παραγωγής, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της μουσικής μας ιστορίας

Σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιαστούν έργα των Γεώργιου Αξιώτη, Νικόλαου Μάντζαρου, Μάριου Βαρβόγλη, Μανώλη Καλομοίρη και Διονύσιου Δωροθεάτου.

-Phillip Glass – Low/heroes, A hyper cycle Berlinois Αφιέρωμα στον David Bowie (20/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την παράσταση Low/ heroes, A hyper-cycle Berlinois.

Πρόκειται για έναν μουσικό διάλογο του Philip Glass με έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, τον David Bowie και τον πολύπλευρο δημιουργό Brian Eno.

To project βασίζεται στη σχέση μεταξύ των δυο συμφωνιών που έγραψε ο Philip Glass, χρησιμοποιώντας υλικό από τα ομώνυμα έργα του David Bowie, διανθισμένη από την παράσταση The diary of Nathan Adler, με κείμενο του ίδιου του Bowie.

-Χορός στο Μέγαρο – Andonis Foniadakis Dance Company: Salema revisited (23&24/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, σε πρωτότυπη μουσική του Πάρι Περυσινάκη, με συνταξιδιώτες τους μουσικούς Γιώργο Σκορδαλό, Βαγγέλη Καρίπη, Πέτρο Βαρθακούρη και Ανδρέα Αρβανίτη.

Με τη νέα του δημιουργία, «Salema Revisited», ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης αποτίει φόρο τιμής στον τόπο καταγωγής του, παρουσιάζοντας τη δική του οπτική για πως η παράδοση συνομιλεί και συνυπάρχει με άλλες μορφές έκφρασης, όπως είναι ο χορός.

-Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο – Ήταν μια λέξη μοναχά… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (27/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την επετειακή συναυλία της ΣΟΔΘ που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου και υμνεί την εποποιΐα του 1940.

Μέσα από τραγούδια και μικρές αφηγήσεις θα θυμηθούμε ξανά την ιστορική στιγμή του ΟΧΙ, καθώς η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, ενώ στη συναυλία συμμετέχει η Ελένη Δημοπούλου. Θα διαβαστούν μικρά κείμενα Ελλήνων συγγραφέων που περιγράφουν στιγμιότυπα της εποχής, αλλά και τη γενναία στάση των Ελλήνων.

-Η ΚΟΘ στο Μέγαρο – Κοντσέρτο για 2 πιάνα (29/10, κτήριο Μ1, 21.00)

Άλλη μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Κορυφαίοι σολίστ πιάνου παρουσιάζουν το Κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα που ο Μότσαρτ συνήθιζε να παίζει μαζί με την αγαπημένου του αδελφή Νανέρλ. Το πρόγραμμα συμπληρώνει η «μεθυστική» 7η Συμφωνία του Μπετόβεν.