Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την πολυαναμενόμενη συναυλία στο Ωδείο Αθηνών, ο ενθουσιασμός και η προσμονή μου αυξάνονται. Το επιμελώς επιλεγμένο ρεπερτόριο, με τις μαγευτικές ανατολίτικες μελωδίες της Σεχραζάντ, το απολαυστικό πρελούδιο του Puccini και τις ελληνικές επιρροές που συνυφαίνονται στη νέα σύνθεση του Γιώργου Ζερβού, υπόσχεται ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο μουσικό ταξίδι. Το πρόγραμμα, με τη Σεχραζάντ, το Preludio Sinfonico του Puccini και ένα νέο έργο του Γιώργου Ζερβού, υπόσχεται ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ποικίλους ήχους και συναισθήματα.

Η επιλογή του ρεπερτορίου έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και διατρέχει διάφορες μουσικές περιόδους και στυλ. Αναδεικνύει τα κλασικά αριστουργήματα και αγκαλιάζει τις σύγχρονες συνθέσεις σε τέλεια ισορροπία. Η Σεχραζάντ, με την περίτεχνη αφήγηση και την πλούσια ενορχήστρωση, βρίσκεται στο επίκεντρο και απαιτεί τεχνική ακρίβεια και συναισθηματικό βάθος. Πρόκληση για το μαέστρο αποτελεί η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των σόλο οργάνων και του συνόλου, επιτρέποντας την εξερεύνηση των λεπτών αποχρώσεων της σύνθεσης του Rimsky-Korsakov. Η Σεχραζάντ, εμπνευσμένη από τις Χίλιες και μία νύχτες, είναι σαν μουσικό παραμύθι. Ανυπομονώ να δω τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών να το ζωντανεύει με τις εκπληκτικές ικανότητές της.

Το κρυφό διαμάντι του Puccini, το Preludio Sinfonico, προσθέτει ένα άγγιγμα μυστηρίου και ανακάλυψης στη συναυλία. Είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε μια διαφορετική πλευρά της μουσικής του Puccini. Το Preludio είναι ένα “διαμάντι” που ήρθε στο φως σχετικά πρόσφατα, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ερμηνεία. Καλεί τον μαέστρο να δώσει ζωή σε αυτό το έργο των νεανικών χρόνων του συνθέτη, εμπλουτίζοντάς το με το πάθος και τον λυρισμό που χαρακτηρίζουν τα μεταγενέστερα αριστουργήματα του Puccini. Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πλούτο της ιταλικής μουσικής παράδοσης και πιστεύω ότι το κοινό θα εκτιμήσει το βάθος και τη θέρμη που η σύνθεση του Puccini προσδίδει στην παράσταση. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μοιράζομαι την ιταλική μου καταγωγή με τη μουσική του Puccini. Αυτό κάνει τη συναυλία ακόμη πιο ξεχωριστή για μένα. Είναι σαν να φέρνω μαζί μου ένα κομμάτι της Ιταλίας στη συναυλία, και αυτό με ενθουσιάζει!

Το νέο κομμάτι του Γιώργου Ζερβού μας μεταφέρει στο παρόν με μια σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής μουσικής. Είναι μια συναρπαστική παγκόσμια πρεμιέρα από έναν Έλληνα συνθέτη και ανυπομονώ να δω πώς θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα κομμάτια. Η αλληλεπίδραση παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση, και η καθοδήγηση της ορχήστρας στην πρεμιέρα αυτής της σύνθεσης μετατρέπεται σε μια επιδίωξη με μεγάλη καλλιτεχνική επιβράβευση.

Η σκέψη της επερχόμενης συναυλίας φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από προηγούμενες εμφανίσεις της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. Πραγματικά ανυπομονώ να την διευθύνω στη συναυλία. Το απίστευτο ταλέντο και το πάθος των μουσικών της πάντα δίνει φρέσκια πνοή στη μουσική. Είμαι βέβαιος ότι η εμφάνισή της θα είναι εντυπωσιακή, και ανυπομονώ να την απολαύσω! Η συναυλία θα γίνει στην ολοκαίνουρια αίθουσα του Ωδείου Αθηνών «Ιωάννης Δεσποτόπουλος», κάτι που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή. Με απλά λόγια: πραγματικά ανυπομονώ για τη συναυλία. Ο συνδυασμός των παλιών αγαπημένων και των νέων έργων, μαζί με τις εντυπωσιακές ικανότητες της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, καθώς επίσης και το μοντέρνο περιβάλλον της νέας αίθουσας του Ωδείου Αθηνών, δημιουργούν την τέλεια συνταγή για μια απολαυστική και αξέχαστη μουσική εμπειρία.

Είναι πραγματική τιμή και είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ με μια τόσο χαρισματική ορχήστρα όπως η Φιλαρμόνια, για να μεταφέρω τον πλούτο αυτής της μουσικής στο αθηναϊκό κοινό. Νιώθω ευγνωμοσύνη και ενθουσιασμό που θα δημιουργήσουμε όμορφη μουσική μαζί.

***

Ο Matteo Dal Maso είναι Ιταλός μαέστρος συμφωνικής μουσικής και όπερας. Κέρδισε το 1ο βραβείο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας που έγινε στην Αθήνα και το Βραβείου Κοινού στον Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης “Peter Maag” της Orchestra di Padova e del Veneto. Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου διευθύνει τη Φιλαρμόνια Οσρχήστρα στο πλαίσιο της συμφωνικής βραδιάς «Σεχρζάντ» στο Ωδείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Σεχραζάντ, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών