Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει το 1st Tinos World Music Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου 2013. Την 1η ημέρα του νέου αυτού φεστιβάλ όσοι βρεθούν στην όμορφη Τήνο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή και το κουαρτέτο της αλλά και τον Ε rkan Oğur, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Τουρκικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών. Λίγες ημέρες πριν το νέο αυτό μουσικό ξεκίνημα, η νέα, ανερχόμενη και εξαιρετικά ταλαντούχα Μάρθα Μαυροειδή απάντησε στις ερωτήσεις του Culturenow.gr για τη σχέση της με την παράδοση, την world μουσική αλλά και το πρόγραμμα της επερχόμενης συναυλίας της.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα εμφανιστείτε στο 1ο Tinos World Music Festival στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την εμφάνισή σας στην Τήνο. Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα σας και πώς νιώθετε γι’ αυτή τη συναυλία.
Μάρθα Μαυροειδή:
Το σχήμα είναι ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο, ο Κώστας Αναστασιάδης στα τύμπανα, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά και εγώ στην ηλεκτρική λάφτα, το σάζι και τη φωνή. Θα παίξουμε κομμάτια από τον δίσκο το «Πορτάκι», μερικά καινούρια και μερικά παραδοσιακά. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή μας στο 1ο Tinos World Music Festival, όχι μόνο επειδή γίνεται σε ένα πανέμορφο νησί, αλλά και επειδή θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνυπάρξουμε με σπουδαίους μουσικούς.

Cul.N.: Μετά το επιτυχημένο Tinos Jazz Festival, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει το  1ο Tinos World Music Festival. Πόσο σημαντικές είναι κατά τη γνώμη σας τέτοιου είδους κινήσεις σε περιοχές εκτός Αττικής;M.M.: Μπορώ να μιλήσω από την πλευρά του Αθηναίου, που νοιώθει όλο και πιο έντονα την ανάγκη να ξεφεύγει από τα όρια της πόλης και να γνωρίζει νέους τόπους με αφορμή ένα φεστιβάλ. Υποθέτω όμως ότι εξίσου σημαντικό είναι και για την τοπική κοινωνία να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Cul.N.: Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την world μουσική γενικότερα αλλά και τη Βαλκανική μουσική συγκεκριμένα; M.M.: Από το σχολείο μου, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, και το δάσκαλό μου, τον Περικλή Παπαπετρόπουλο κληρονόμησα την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική. Κάποτε έπεσε στα χέρια μου μια κασέτα από μια ραδιοφωνική εκπομπή του πατέρα μου, με μουσική από τη Βουλγαρία. Μαγεύτηκα με τη μουσική, με τις φωνές, τις μελωδίες και τους ρυθμούς, άκουσα αυτήν την κασέτα πολλές φορές, κι έτσι ξεκίνησε η σχέση με την Βαλκανική μουσική.

Cul.N.: Πρόσφατα, εμφανιστήκατε στη σκηνή Globalkan της διεθνούς έκθεσης Womex 2012. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς;
M.M.: Ήταν σημαντικό για μας το ότι «εκθέσαμε» τη μουσική μας σε ένα πλήθος ανθρώπων που έχουν ακούσει πολλή και διαφορετική μουσική στη ζωή τους. Είχε ενδιαφέρον επίσης το να δει κανείς πόσο πολλά, διαφορετικά και ετερόκλητα είδη μουσικής μπορούν να χωρέσουν κάτω από την ταμπέλα “World music”.

Cul.N.: Ποιους μουσικούς συμπεριλαμβάνετε στις καλλιτεχνικές σας επιρροές;
M.M.: Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω; Θα πω 10 ονόματα όπως μου έρθουν, συνειρμικά, βέβαιη ότι θα αφήσω έξω πολλούς σημαντικούς.

Στάθης Κουκουλάρης, Γιασεμή Σαραγούδα, Gulay, Talip Ozkan, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Αντώνης Απέργης, μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, Tzvetanka Varimezova, Γιώργος Μπατζανός, Theodosii Spassov.

Cul.N.: Εν μέσω κρίσης, πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος για έναν νέο μουσικό και ποιες είναι οι δικοί σας στόχοι αλλά και οι δικοί σας φόβοι σχετικά με την επαγγελματική σας πορεία;
M.M.: Ο καθένας πρέπει να σκύβει υπομονετικά πάνω από το εργόχειρό του, και να συνεχίζει τη δουλειά όσες μπόρες κι αν έχει τριγύρω. Κι αν αγαπάς πολύ, φοβάσαι λίγο.

Cul.N.: Μετά το 1ο Tinos World Festival υπάρχουν επαγγελματικά σχέδια για το καλοκαίρι που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
M.M.: Θα κάνω ένα σεμινάριο με τίτλο «Το μοτίβο κι ο ρυθμός: ο αυτοσχεδιασμός στην τροπική μουσική», στις 15 – 20 Ιουλίου, στα μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος που διοργανώνει ο Ross Daly στο Χουδέτσι, στην Κρήτη. Μετά θα πάμε να παίξουμε στη Σουηδία με το τρίο, με τον Κώστα Αναστασιάδη και τον Γιώργο Βεντουρή.

Στο 1st Tinos World Music Festival, θα εμφανιστούν:

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

 Μάρθα Μαυροειδή Κουαρτέτο

Erkan Oğur Trio

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κώστας Θεοδώρου Κουιντέτο

Stian Carstensen