Πίσω από τις λέξεις…, μέσα στις λέξεις. Από οποιαδήποτε οπτική γωνία, η ανάγκη μετασχηματισμού του λόγου, οδηγεί όπως είναι φυσικό επακόλουθο στη δημιουργία μεθόδου, του ρευστού χώρου του θεάτρου.

Ο λόγος, στην περίπτωση του θεάτρου, είναι δισυπόστατος, αποτελούμενος από το σημαίνον και το σημαινόμενον. Το Λεξικό θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια, εκ μέρους μου, ερμηνείας του θεατρικού γλωσσικού είναι και φαίνεσθαι. Επίσης, η παρούσα εργασία αποτελεί δυνητικά μία προσέγγιση με αποδομιστικούς όρους του θεατρικού αντικειμένου, που προσδιορίζει τη φύση του θεατρικού σημείου. Εξάλλου, το λεξικό αυτό προαναγγέλλει ένα δεύτερο corpus που θα εμβαθύνει μεθοδολογικά στην ανάλυση της θεατρικής γλώσσας.

Μαρίκα Θωμαδάκη – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Μαρίκα Θωμαδάκη γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδικεύτηκε στη Σημειολογία του Θεάτρου. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου και υπήρξε κοσμήτωρ της φιλοσοφικής σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μελέτες της προωθούν θεωρητικά τη θεατρολογία με σαφή κατεύθυνση προς την παραστασιολογία ως επιστήμη που αναλύει σε βάθος φαινόμενα της θεατρικής πράξης.

Η Μαρίκα Θωμαδάκη είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου και διευθύντρια έκδοσης του περιοδικού Θεατρογραφίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Είναι κριτικός θεάτρου της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνεργάζεται με ξένα πανεπιστήμια και διεθνή κέντρα μελέτης του θεάτρου. Επί σειρά ετών δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Αβινιόν (Γαλλία).

Έργα της: Σημειωτική του ολικού θεατρικού λόγου, 1993. Θεατρολογία και Αισθητική. Προς μια θεωρία της ενεργειακής θεατρικότητας, 1995. Θεατρολογικοί προβληματισμοί, 1996. Lorenzaccio de Musset: Syntaxe dramatique,1999. La dramaturgie de Koltès, 2001. Θεατρικός αντικατοπτρισμός. Εισαγωγή στην παραστασιολογία, 2001. “Η επανάσταση των νεκρών” του Τάκη Αντωνίου: Το θέατρο του Αθέατου Λόγου, 2001. Essais sur le tragique, 2002. Φιλοσοφία του σημείου και χάος. Το πείραμα της θεατρικής μεταφοράς, 2003. Φωτοσκιάσεις των Αρχετύπων. Αναζητώντας το τελικό αίτιο στην τέχνη και στο θέατρο, 2010. Relire Dom Juan de Molière, 2014. Théodoros Terzopoulos, Magicien de l’ espace: “Briser le miroir”, 2017.

Επιμέλεια: Μαγκλάρα Κλεονίκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μιχαηλάρη Αριάδνη