Η αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Ξαγοράρη με τίτλο «Εντός των Τειχών» από τις

16 μέχρι τις 26 Αυγούστου 2011.

«Εντός των Τειχών»

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Εντός των Τειχών» είναι μέρος μιας ευρύτερης αναζήτησης που η καλλιτέχνης ονομάζει «Ο Κήπος». Ο καθένας από μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, ζει μέσα σε διαρκώς αναδιαμορφούμενα πλαίσια. Ο κήπος του καθενός είναι το εσωτερικό πεδίο δράσης του.

Εκεί που ζουν τα συναισθήματα, οι ανάγκες αλλά και τα όνειρα. Όμως συνιστά φωλιά  ή φυλακή; Προστατεύει ή περιορίζει; Χτίζουμε εμείς τα τείχη του κήπου ή κάποιος άλλος;  Η έννοια των τειχών ταλαντεύεται ανάμεσα στην προστασία και τα δεσμά. Ο κήπος γίνεται θέατρο της μάχης ανάμεσα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του ριζώματος και της ανάγκης για απόδραση και άνοιγμα των οριζόντων.

Οι οπτικές καταβολές της καλλιτέχνιδας είναι αυτές του αιγαιοπελαγίτικου εκτυφλωτικού ήλιου, οι μαντρότοιχοι των σπιτιών και οι φράχτες με τις φραγκοσυκιές που αποθαρρύνουν τους επίδοξους κλέφτες των λεμονιών. Όλα αυτά γίνονται τα σύμβολα του δράματος που εκτυλίσσεται μέσα στον κήπο στον οποίο θέλει να οδηγήσει το θεατή. Ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος παρατάσσονται μπροστά σε λευκούς μαντρότοιχους λουσμένους στο φώς.

Η κλίμακα των έργων διευκολύνει την ταύτιση του θεατή μαζί τους. Τα ζωγραφικά μέσα, το καθαρό χρώμα, η άλλοτε χειρονομιακή και άλλοτε ελεγχόμενη πινελιά, μιλούν για τον έρωτα με τη μπογιά, αυτόν που δίνει υπόσταση στο εκφραστικό περιεχόμενο μέσα σε κάθε ζωγραφική αναπαράσταση.