Η επιρροή που άσκησαν τα ζώα στον Φράνσις Μπέικον είναι εμφανής σε αρκετά από τα έργα του. Η ιδιαίτερη προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία διαμορφώθηκε ακριβώς από αυτό το ενδιαφέρον του Μπέικον, η παραμόρφωσή του, αλλά και η σύγχυση των ορίων μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου, είναι επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του καλλιτέχνη. Η έκθεση “Man and Beast”, την οποία θα φιλοξενήσει η Royal Academy of Arts του Λονδίνου από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2022, θα επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι του έργου του.

Παράλληλα, θα δώσει ιδιαίτερη βάση στη μελέτη του Μπέικον επάνω στις κινήσεις των ζώων και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Ο καλλιτέχνης πίστευε πως μέσω αυτών των μελετών και των παρατηρήσεων, θα μπορούσε να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα την πραγματική φύση του ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση θα συμπεριληφθούν ορισμένα από τα πρώτα έργα του καλλιτέχνη, τρεις πίνακες με ταυρομαχίες που εκτίθενται για πρώτη φορά μαζί, αλλά και το τελευταίο έργο που δημιούργησε.

Φράνσις Μπέικον

Ο Φράνσις Μπέικον γεννήθηκε το 1909 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στα 16 του χρόνια ο πατέρας του τον έδιωξε από το σπίτι, καθώς ήταν ομοφυλόφιλος σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Πέρασε από το Βερολίνο και το Παρίσι, μέχρι που εγκαταστάθηκε τελικά στο Λονδίνο. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα βασίστηκε αρκετά στο έργο του Πικάσο και των Σουρεαλιστών. Το 1933 παρουσίασε το έργο “Crucifixion” στο οποίο αναδεικνυόταν ο πόνος και ο φόβος, χαρακτηριστικά που θα διαπότιζαν το μετέπειτα έργο του. Την επόμενη χρονιά οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση, η οποία όμως δεν είχε επιτυχία. Ακόμη, τα έργα του απορρίφθηκαν από τον Herbert Read για την Διεθνή Έκθεση Σουρεαλιστών (1936).

Στις αρχές του 1950 άρχισε να δημιουργεί τα έργα που οδήγησαν στην αναγνώρισή του, συγκεκριμένα πίνακες με Πάπες. Η πρώτη του ατομική έκθεση, μετά τον πόλεμο, περιλάμβανε τα πρώτα έργα για τα οποία άντλησε έμπνευση από τον πίνακα του Velazquez «Το πορτρέτο του Πάπα Ιννοκέντιου X», (1650). Σήμερα, ο Μπέικον συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Πηγές: Royal Academy of Arts | The Art Story | Tate

Κεντρική εικόνα θέματος: Λεπτομέρεια του έργου Study of a Bull, 1991, Φράνσις Μπέικον, 198 x 147.5 εκ. Private collection © The Estate of Francis Bacon, DACS/Artimage 2021, Prudence Cuming Associates Ltd | Πηγή: Royal Academy of Arts