Ο Λουκάς Σαμαράς ήταν Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα καταπιάνεται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τα εικαστικά, αλλά σύντομα τον κερδίζει η φωτογραφία, με μία ειδίκευση στις αυτοπροσωπογραφίες αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες Πόλαροιντ τις οποίες αναπαράγει και μορφοποιεί με τέτοιο τρόπο που συχνά να προκαλεί και να προβληματίζει. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής μοντέρνας τέχνης.

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1936 στην Καστοριά. Το 1948 και σε ηλικία 12 ετών, μετά από τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην εκπνοή του τραγικού Εμφυλίου Πολέμου, μεταναστεύει μαζί με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη για να βρουν τον πατέρα του, ο οποίος είχε μεταναστεύσει ήδη από το 1939 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1951 ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευσή του στο Λύκειο Μεμόριαλ (Memorial High School). Μεταξύ των ετών 1954 και 1959, λαμβάνει υποτροφία και σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί γνωρίζεται με τους καλλιτέχνες Άλαν Καπρόβ και Τζορτζ Σιγκάλ. Μετέχει σε εκθέσεις του πρώτου και ποζάρει ως μοντέλο στα έργα του δεύτερου. Επηρεάζεται από τον Κλάες Όλντενμπουργκ, ο οποίος ήταν ένας από τους δημιουργούς της Ποπ Αρτ και τον εντάσσει, μεταξύ άλλων, μαζί του καλλιτεχνικά στη Σχολή του Νιου Τζέρσεϊ.

Συνέχισε το 1959 τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1961, παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή δραματικής τέχνης της ηθοποιού Στέλλα Άντλερ. Έπειτα ξεκινά να εκθέτει τα έργα του συλλογικά σε διάφορες γκαλερί. Εκθέτει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τα έτη 1968, 1972 και 1977. Συμμετείχε στη συνάντηση μοντέρνας τέχνης Documenta 4, 5 και 6 στο Κάσελ της Γερμανίας. Η πρώτη του μεγάλη αναδρομική έκθεσή πραγματοποιείται στο Μουσείο Γουίτνεϊ (Whitney Museum) το 1982. Στη συνέχεια το 1988 παρουσιάζει μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού ενώ το 1996 η αναδρομική έκθεσή του περιοδεύει σε πέντε αμερικανικά μουσεία.

Οι πρώτες εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα γίνονται στην Αθήνα από την γκαλερί Μπερνιέ (Jean & Karen Bernier) και συγκεκριμένα τα έτη 1978, 1984 και 1986. Η επόμενη γίνεται τον Απρίλιο του 2005 στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο “Περιπέτειες στο Εγώ”. Το 2009, ο Λουκάς Σαμαράς επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής συμμετοχής της 53ης Μπιενάλε της Βενετίας με θέμα “Φτιάχνοντας Κόσμους” (Making Worlds). Η τελευταία έκθεση έργων του στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα (2011).

Απεβίωσε στην Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 87 ετών.

Πηγή: wikipedia

Photo credit: Lucas Samaras, Untitled, 2019 © Lucas Samaras via pacegallery.com