Η Λένα Πλάτωνος μελωποιεί Καβάφη και σας προσκαλεί στο Metropolis Live Stage την Πέμπτη

31 Μαρτίου στις 21.00. Για τη Λένα Πλάτωνος και το άλμπουμ «Καβάφης-13 τραγούδια» θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χρονάς (ποιητής- εκδότης- διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ελευθεροτυπίας), Αλκίνοος Ιωαννίδης (τραγουδοποιός), Στάθης Δρογώσης (τραγουδοποιός), Αντώνης Μποσκοΐτης (σκηνοθέτης- δημοσιογράφος).

 
Θ\’ ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος με τον ερμηνευτή του έργου, Γιάννη Παλαμίδα, αλλά και άλλες εκπλήξεις.

Λένα Πλάτωνος – Καβάφης – 13 Τραγούδια

Κάποτε δήλωνε πως ο Καβάφης δε μελοποιείται και πως δε θα τολμούσε ποτέ κάτι τέτοιο. Ήταν όμως το Καβαφικό άγγιγμα που ήρθε και την επισκέφτηκε σαν ηλεκτρικό σοκ, την κατάλληλη στιγμή της. Οι ενστάσεις και οι αρνήσεις παραμερίστηκαν, μπρος τη χάρη της πρόκλησης και της τόλμης, μα κυρίως της δημιουργίας και της ηδονής αυτής.

28 χρόνια μετά τη μελοποίηση του Καρυωτάκη, η Λένα Πλάτωνος βουτάει βαθιά στην ποίηση και δίνει το δικό της ηχόχρωμα και μελωδική ερμηνεία σε 13 από τα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη.

Παραδομένη πλήρως στον ριξικέλευθο λόγο του ποιητή, προ(σ)καλεί τους ηλεκτρονικούς και ηλεκτρικούς της ήχους δημιουργώντας το απόλυτο ηχητικό μοτίβο  των αγαπημένων της στίχων, όπως η ίδια μονάχα θα μπορούσε να χτίσει, ενώ ο Γιάννης Παλαμίδας γίνεται η ιδανική φωνή του σύμπαντος  των δύο δημιουργών. Το αποτέλεσμα είναι παράξενο και καθηλωτικό, μιας και σου δίνει την αίσθηση πως ο Καβάφης είναι πρόσωπο σημερινό.

Η σύνθεση και σύλληψη έγινε από τη Λένα Πλάτωνος, ενώ την ενορχήστρωση τη μοιράστηκε με τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, υπεύθυνο για την ηχογράφηση, programming, editing, sound design και τις μίξεις. Ερμηνευτής των στίχων είναι ο Γιάννης Παλαμίδας, ενώ σε μερικά κομμάτια συμμετέχει ο Στράτος Σπηλιωτόπουλος με την κιθάρα του. Το mastering πραγματοποιήθηκε από τους Τάκη Δημουλά και Eroc στο Original Master Studio στη Γερμανία, ενώ το artwork επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.