Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 τη συναυλία των LATINITAS NOSTRA, υπό τον τίτλο «Ένας Άγγλος ταξιδευτής από το Λεβάντε»

την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 στις 21.00.

Το 1599 ο νεαρός Th. Dallam μαζεύει εσπευσμένα τα απαραίτητα για ένα ταξίδι προς το άγνωστο (μια ντουζίνα μαντηλάκια, στρίφωμα για καλτσοδέτες, γλυκό κομπόστα…) και μπαρκάρει μεταφέροντας ένα εκκλησιαστικό όργανο, δώρο της Βασίλισσας Ελισάβετ στον Σουλτάνο Μωάμεθ Γ´.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Th. Coryat ξεκινάει από το Λονδίνο, και αφού περάσει Γαλλία και Ιταλία – από όπου θα εισάγει την χρήση του πιρουνιού (οι συμπατριώτες του δεν θα συγκινηθούν ιδιαίτερα και θα συνεχίσουν να τρώνε με τα χέρια για περίπου εκατό χρόνια ακόμη) κάνει στροφή προς Ανατολάς και φτάνει με τα πόδια μέσω Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ακόμη πιο πέρα, ως την Ινδία όπου θα πεθάνει από δυσεντερία το 1617.

Όπως ο Rimbaud στην Αιθιοπία, έτσι αυτοί και άλλοι Άγγλοι περιηγητές θα συναντήσουν στο Λεβάντε το(ν) Άλλο.

Στο δικό μας μακρινό αυτό ταξίδι κρατήσαμε ως νόστιμον ήμαρ την συλλογή «Lachrimæ» του κατεξοχήν συνθέτη της ελισαβετιανής μελαγχολίας, J. Dowland.

Αντίπαλο δέος η κοσμική οθωμανική μουσική – Le dérèglement de tous les sens. Από το Λονδίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη… μία σύζευξη Ανατολής και Δύσης μέσα από τις διηγήσεις τους…

Σύλληψη: Ανδρέας Λινός, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Σπύρος Σακκάς – αφήγηση

LATINITAS NOSTRA:

Ευγένιος ΒούλγαρηςΓιαϋλί Ταμπούρ, φωνή

Γιάννης ΜεσσαλάςΓιαϋλί Ταμπούρ

Σέργιος Βούλγαρης – Κρουστά

Θύμιος Ατζακάς – Ούτι

Νίκος Παραουλάκης – Νέυ

Απόστολος Τσαρδάκας – Κανονάκι

Νίκος Σπανός – κοντρατενόρος

Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Νικολέττα Χατζοπούλου, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας – Βιόλες da gamba

Θοδωρής Κίτσος – Λαούτο

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος – εκκ. όργανο, τσέμπαλο

Κείμενα: Th. Dallam, H. Blount, G. Sandys, Th. Coryat

Μτφ. Νίκος Σπανός