Η Ηρώ, μετά από μια μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό σε πολλά αξιόλογα θέατρα, conservatoire, μουσεία κι εκκλησιαστικούς χώρους, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία φέρνοντας πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη και, κυρίως, την Ευρώπη στην Ελλάδα, επιστρέφει!

Η “επανεκκίνηση” αυτή σηματοδοτήθηκε από τις sold out εμφανίσεις της στο Half Note τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπου παρουσίασε ένα πρόγραμμα ελληνικό και διεθνές σε πολλές γλώσσες, το καταστάλαγμα, ουσιαστικά, και η κορύφωση αυτής της μεγάλης περιοδείας.

Η Ηρώ, πάντα πρωτοποριακή, με σεβασμό στην τέχνη της μουσικής και παράλληλα έχοντας μια δυναμική παρουσία και μια άρτια εικόνα ως πιανίστα και ερμηνεύτρια υψηλών προδιαγραφών, έρχεται να παρουσιάσει κάτι νέο, πολύ ελκυστικό αλλά και δύσκολο.

Η ίδια γράφει:

“Θυμάμαι στην πόλη που γεννήθηκα ένα θερινό σινεμά, την “Άνοιξη”, που πηγαίναμε και βλέπαμε από Καραγκιόζη μέχρι ταινίες πρώτης προβολής. Όταν δεν είχαμε εισιτήριο, ανεβαίναμε στις μάντρες και κοιτούσαμε λαθραία έναν κόσμο φανταστικό που απλωνόταν μπροστά μας. Χαλίκι και καρέκλες… όχι με πανί, αλλά με καλώδιο τυλιγμένο προσεκτικά.

Η οθόνη με το λευκό πανί ήταν ό,τι πιο φανταχτερό είχαμε δει ως τότε.

Μα και όταν μας φώναζαν και “το βάζαμε ατάκτως στα πόδια”, έμενε στο αυτί μας η μουσική. Η μουσική ήταν σχεδόν η μισή ταινία… Ονειρευόσουν τον έρωτα, το φιλί, την ευτυχία ή τη λύπη, τον πόνο, ή τη χαρά, την απώλεια, τη λήθη, τη μνήμη…

Και σχεδόν ποτέ δεν κάναμε λάθος. Η μουσική οδηγούσε την καρδιά μας, το συναίσθημά μας, την ανάγκη μας. Η μουσική του κινηματογράφου, που πριν από το λόγο “μίλησε” στο βωβό κινηματογράφο. Γιατί η μουσική έχει μια δική της μοναδική πανανθρώπινη γλώσσα, που όλοι μπορούν να κατανοούν και να αισθάνονται μέσα από αυτήν.

Κι η νοσταλγία , αυτή του “cinema paradiso”, με έβαλε σε σκέψεις.

Η Όλγα Λασκαράτου συνεργάτης και φίλη, είχε την υπέροχη ιδέα αναβίωσης του θερινού σινεμά. Να “προβάλουμε” μια ζωντανή μουσική παράσταση, όπου θα τραγουδήσουμε τραγούδια του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου που αγαπήσαμε, από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και σήμερα. Είναι μια “αποτίμηση / απότιση φόρου τιμής” στα θερινά σινεμά και τη μουσική που κράτησε ζωντανή την εικόνα μέχρι σήμερα.”

“La vita e bella”, μ’ αγιόκλημα και γιασεμί…

Αυτός είναι ο τίτλος που θα μας ταξιδέψει “σε μια ζωή σαν σινεμά”… Από τις παιδικές ταινίες μέχρι τα βραβευμένα κινηματογραφικά έργα και τα μεγάλα μιούζικαλ με:

Ένα πιάνο, μια φωνή: Ηρώ
Ένα ακορντεόν: Θανάσης Κελεπούρης
Ένα κλαρινέτο: Νίκη Κατσιμπίρη

Εικόνες και αποσπάσματα μεγάλων στιγμών του σινεμά πάνω σε ένα πανί.

Video art and editing: Ελευθερία Άνθη
Poster Artwork: Βίκυ Οικονομοπούλου