Την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας, για δύο συνολικά εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έκανε ο Ophir Kutiel, γνωστός ως Kutiman, μαζί με την 6μελή μπάντα του, αποτελούμενη από τον Uri Brauner Kinrot (ηλεκτρική κιθάρα), τον Amir Bresler (ντραμς), τον Elran Dekel (μπάσο), τον Idan K (κρουστά), τον Eyal Talmudi (σαξόφωνο) και τον Sefi ‘Ramirez’ Zisling (τρομπέτα). Την Τετάρτη (20/06) βρέθηκα, λοιπόν, στο Roof Stage του Gazarte για να παρακολουθήσω μια από τις δύο αυτές εμφανίσεις.

Περίπου 20 λεπτά πριν από τις 11, ο 36χρονος Ισραηλινός και οι μουσικοί του έλαβαν τις θέσεις τους πάνω στη σκηνή και έπειτα από το καλωσόρισμα του κοινού από τον Kutiman με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια «Καλησπέρα» στα ελληνικά, o Amir Bresler και ο Idan K έδωσαν τον ρυθμό σημαίνοντας την έναρξη της συναυλίας. Ο αρκετός κόσμος που είχε μαζευτεί στο Roof Stage άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά σε χορευτικό κλίμα υπό τους ήχους του πρώτου κομματιού της βραδιάς, «White Monkey». Ο κόσμος που ήταν διάσπαρτος στο χώρο, ήρθε μπροστά στη σκηνή μετά από παρότρυνση του σαξοφωνίστα Eyal Talmudi ο οποίος ξεσήκωσε για τα καλά το κοινό με ένα εκρηκτικό solo στο funky κομμάτι «Cheeta Guava».

Ακολούθησε το πολύ ωραίο afrobeat κομμάτι «Saluf» με πολύ όμορφες μελωδίες από την τρομπέτα και εξαιρετικά flows από το synthesizer του Kutiman, με όλο τον κόσμο να χορεύει ανέμελα μαζί με τους μουσικούς, έχοντας ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στα χείλη. Έντονα καλοκαιρινά vibes -που ο βροχερός καιρός της προηγούμενης εβδομάδας είχε αρχίσει να μας στερεί- κατέκλυσαν το χώρο με το ακυκλοφόρητο downtempo reggae τραγούδι «Rock N’ Roll», το οποίο συνεπήρε στους ρυθμούς του το κοινό.

Στη συνέχεια, αυξήθηκε ξανά το tempo τόσο με το afro beat «Space Cassava» κατά το οποίο απολαύσαμε ένα πολύ ωραίο solo στα κρουστά, όσο και με το ψυχεδελικό «Sefi Ramirez» με τον κόσμο να χορεύει και να χειροκροτεί ρυθμικά και με τα φανταστικά solo στα ντραμς, τα κρουστά, την τρομπέτα καθώς και το εξαιρετικό solo στην κιθάρα για το φινάλε, στιγμές που αποθανάτισε ο τρομπετίστας Sefi ‘Ramirez’ Zisling που βιντεοσκοπούσε με το κινητό του. Σε μια από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς, ο εκπληκτικός ντράμερ Amir Bresler επιδόθηκε σε ένα θαυμάσιο 5λεπτο solo που δικαίως είχε συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του, ενώ, έως το τέλος του κομματιού ο μπασίστας και ο σαξοφωνίστας είχαν αφήσει τις θέσεις τους στη σκηνή και αναμείχθηκαν για λίγο με το κοινό.

Όπως ήταν λογικό, μετά από αυτόν τον εκρηκτικό τρόπο ολοκλήρωσης του set ο κόσμος αποθέωσε την μπάντα και έτσι, ακολούθησε ένα encore με το «No Groove Where I Come From» να αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς κατά το οποίο ο Elran Dekel τραγουδούσε και ο κόσμος επαναλάμβανε κάποιους στίχους. Σχεδόν 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, συμπληρώνοντας 1,5 περίπου ώρα πάνω στη σκηνή, η Kutiman Orchestra μας αποχαιρέτησε λέγοντας, δια στόματος του μπασίστα, ότι πέρασε πολύ όμορφα και ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στη χώρα μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, αναλογιζόμενη την ανταπόκριση του κοινού και βλέποντας τους μουσικούς να απολαμβάνουν με τη ψυχή τους κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκονταν στη σκηνή, μια σκέψη κυριαρχούσε στο μυαλό μου: είναι πραγματικά εκπληκτικό το αποτέλεσμα όταν το κοινό σε μια συναυλία δεν έχει βρεθεί καθόλου τυχαία εκεί. Θεωρώ ότι μόνο τότε δημιουργείται μια γνήσια σύνδεση μεταξύ ακροατών και καλλιτεχνών, με τους πρώτους να διασκεδάζουν χωρίς δισταγμούς και τους δεύτερους να νιώθουν ότι η μουσική τους εκτιμάται δεόντως. Ακριβώς αυτό επετεύχθη, λοιπόν, στη χθεσινή συναυλία· μια τέτοια σύνδεση που αποτελεί, άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, και το όνειρο κάθε μουσικού.

Ο ολιγομίλητος, ταπεινός και πολυτάλαντος 36χρονος μουσικός, συνθέτης, παραγωγός, σχεδιαστής κινούμενων σχεδίων και video artist, συνδυάζοντας το μοντέρνο με το παλιό, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν μοναδικό ήχο με τη μουσική του η οποία δεν κατηγοριοποιείται εύκολα καθότι εμπεριέχει στοιχεία από διαφορετικά είδη, όπως είναι η funk και fusion μουσική της δεκαετίας του 1970, η jazz, η electronica, η afrobeat, η psychedelic, η psych-rock και η reggae.

Η κεφάτη και χαμογελαστή μπάντα του Kutiman προσέφερε στο διαφόρων ηλικιών αθηναϊκό κοινό μια πολύ όμορφη νύχτα με έντονα καλοκαιρινά vibes και πολύ χορό την οποία φαίνεται να απόλαυσαν όλοι εξίσου.


Διαβάστε επίσης:

Ο Kutiman με full band live στο Gazarte