«Υπόθεση: Έγκλημα ειδεχθές.
Τόπος: Σιντριβάνι Πλατείας Συντάγματος, Αθήνα.
Ημερομηνία και ώρα: 25η Μαρτίου 2012, νωρίς το πρωί, πριν την παρέλαση.
Θύμα: Στέφανος Δημάκης.
Γεννηθείς: 24 Ιουλίου 1974.
Μάρτυρες: Κανείς αυτόπτης. Η εύρεση της σορού από περαστική λαχειοπώλη.
Ύποπτοι: Άγνωστος αριθμός.
Παρατηρήσεις: Δολοφονία. Πιθανόν όχι στον τόπο που βρέθηκε νεκρός. Το όργανο του εγκλήματος λείπει. Κρατώ την αστυνομική του ταυτότητα».

Αθήνα, εν μέσω της μεγάλης κρίσης του 2012. Ο συνταξιούχος αστυνόμος Νίκος Ελευθεριάδης αναλαμβάνει άτυπα την υπόθεση «Δημάκη». Ο ένας ύποπτος θα τον οδηγήσει στον άλλον, αποκαλύπτοντας πλευρές της ζωής του νεκρού που ταυτόχρονα αναδεικνύουν το κακοστημένο σκηνικό αλλά και τις παθογένειες της ανθρωπογεωγραφίας της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο νεαρός άλλωστε Στέφανος Δημάκης γεννημένος την ημέρα της αλλαγής (24/7/1974) βρίσκεται νεκρός στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος στην επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου του 2012. Είναι 38 ετών, όσο και η νεόκοπη ελληνική Δημοκρατία.

Ο Κωνσταντίνος Αλσινός βηματίζει διαδοχικά σε πολλούς δρόμους αφηγούμενος την ιστορία του: περνά από την ποίηση, στο θέατρο, στην αστυνομική πλοκή, στο κοινωνικό μυθιστόρημα – παραμένοντας σταθερός στην πρόθεσή του να αποτυπωθούν με κάθε τρόπο, οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες που οδήγησαν μοιραία τη χώρα και τις ζωές όλων μας, στα Μνημόνια και στη μεγάλη Κρίση. Στην Ελλάδα δηλ. του σήμερα.

Η ιστορία του, σκληρή όσο και γοητευτική, είναι μια αναφορά στην γενιά που αναγκάστηκε να ζήσει τα άδηλα αδιέξοδα των προηγούμενων γενεών και αναγκαστικά να αποδεχθεί τις συνέπειες τους.

Το έργο του εξωφύλλου είναι του γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα, ενώ το σχεδιασμό της έκδοσης υπογράφει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Κωνσταντίνος Αλσινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε υποκριτική και συμμετείχε σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όσο ζούσε στην Ελλάδα, ενώ τώρα πια, ζώντας μόνιμα στο Λονδίνο, συνεχίζει σπουδές Ψυχολογίας και Εγκληματολογίας στο University of Westminster. Το μυθιστόρημα «Η ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» (Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, 2022) είναι το τρίτο του έργο. Έχουν προηγηθεί, η ποιητική συλλογή «Το μεγάλο όνειρο και άλλα, μικρά και μόνα» (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2016) και το μυθιστόρημα «Ο καθρέφτης του τρελλού » (Εκδόσεις Αγγελάκη).