Η Κλυταιμνήστρα, ηρωίδα σε πολλές τραγωδίες των μεγάλων ποιητών μας, γίνεται σύμβολο για την ομάδα «Κινητήρας χοροθέαμα», για μια παράσταση που σχολιάζει κυρίως την ενδοοικογενειακή βία, μέσα από το θέατρο και το χορό.

Η Κλυταιμνήστρα, ηρωίδα σε πολλές τραγωδίες των μεγάλων ποιητών μας, γίνεται σύμβολο για την ομάδα «Κινητήρας χοροθέαμα», για μια παράσταση που σχολιάζει κυρίως την ενδοοικογενειακή βία, μέσα από το θέατρο και το χορό.


Η Κλυταιμνήστρα Αόρατη, είναι η τρίτη εκδοχή της παράστασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Τέχνης Altera Pars στις 17 και 18 Νοεμβρίου (Νύχτες Nova Pars).


Η πρώτη εκδοχή της παράστασης ξεκίνησε σε συμπαραγωγή με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων το φθινόπωρο του 2006, ενώ η δεύτερη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2007 στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου Κερατσινίου «Συναντήσεις με το Αύριο» και του Φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.


Μετά τη επιτυχία και την ανταπόκριση του κοινού, κυρίως νεαρής ηλικίας, η τρίτη και τελευταία εκδοχή παρουσιάστηκε στο θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα τον Οκτωβρίου με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και στις αρχές του νέου έτους, τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα θα ταξιδέψει προσκεκλημένη του Διεθνούς Fringe Festival στην Ταϊλάνδη.


Το έργο αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Κινητήρα με θέμα τον πόλεμο και τη βία σε προσωπικό, κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο. Η τριλογία ξεκίνησε με το έργο Lysistratas’ Cry και θα ολοκληρωθεί με το έργο Αγάπη Αγαύη μέσα στο 2008.


Μέσα από την κίνηση, το λόγο, το τραγούδι και τη σιωπή που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας, σχολιάζονται με ένα διαφορετικό, ξεχωριστό τρόπο θέματα ενδοοικογενειακής βίας.


Η Αντιγόνη Γύρα σε στενή συνεργασία με τη μουσικό Μάρω Θεοδωράκη και την ομάδα του ΚΙΝΗΤΗΡΑ, έφτιαξαν μία παράσταση που συγκινεί και προβληματίζει το κοινό, μέσα από την τραγική ιστορία της Κλυταιμνήστρας, που ξεκινά από τη γέννηση των παιδιών της μέχρι τον φόνο του Αγαμέμνονα και την κάθαρση.


Η παράσταση αντιμετωπίζει την Κλυταιμνήστρα ως μια γυναίκα, μάνα, ερωμένη που οδηγήθηκε στο έγκλημα από έλλειψη αγάπης και όχι ως μία φόνισσα, που σκότωσε τον σύζυγο της, αφού τον εξαπάτησε.


Η Κλυταιμνήστρα Αόρατη του Κινητήρα είναι εμπνευσμένη από κείμενα του Ρίτσου, του Καμπανέλλη, της Γιουρσενάρ κ.α


Τέλος το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει παραχωρήσει αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έχουν βιαστεί πνευματικά και σωματικά από τους συντρόφους τους και έχουν οδηγηθεί στον φόνο.


Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Αντογόνης Γύρα, η μουσική σύνθεση, η επιμέλεια και η διδασκαλία της Μάρως Θεοδωράκη, η χορογραφία της Ιωάννας Καμπυλαύκα και της Αντιγόνης Γύρα και δραματουργική επεξεργασία της Αννας Τσιχλή.


Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι Βίκυ Αδάμου, Ιωάννα Καμπυλαύκα, Ευγενία Σιγάλου, Μαρία Σαλλιάρη, Χριστίνα Γερογιάννη, Πάρις Ερωτόκριτου, Φλώρα Καλομοίρη, Μαρία Πανίδου και Γεράσιμος Πετικάρης.


Info
Κλυταιμνήστρα Αόρατη
17 και 18 Νοεμβρίου
Πολυχώρος Τέχνης Altera Pars