Γίνεται μια εικόνα να ζωντανέψει; Και πως αποκτά κίνηση ένα σχέδιο; Οι απαντήσεις στο μαγικό κόσμο του κινούμενου σχεδίου, στον οποίο προσκαλεί και πάλι τους μικρούς του φίλους το Κ.Μ.Σ.Τ., αφού μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε η σχετική ενότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συνεχίζονται και τη νέα χρονιά ξεκινώντας από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα Κινούμενα σχέδια στο Μουσείο –που απευθύνεται σε παιδιά από 8- 12 ετών- θα ολοκληρωθεί σε 10 εβδομάδες με μαθήματα που θα πραγματοποιούνται το Σάββατο 10.30-12.30, στους χώρους του ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Το κάθε μάθημα –ο σχεδιασμός και εφαρμογή του εργαστηρίου είναι του εικαστικού- εκπαιδευτικού Θεοφάνη Νούσκα- διαρκεί δύο ώρες, ενώ μεσολαβεί ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα με δράσεις στην τρέχουσα έκθεση ή προβολή ταινιών μικρού μήκους (συνολική διάρκεια – 120 λεπτά).

Το κινούμενο σχέδιο ως τέχνη συμπυκνώνει αρχές και τεχνικές από τα περισσότερα πεδία της δημιουργικής έκφρασης όπως το σχέδιο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη μουσική και τον ήχο.

Το τελικό αποτέλεσμα γοητεύει μικρούς και μεγάλους, καθώς καταφέρνει να οπτικοποιήσει και να «ζωντανέψει» το φανταστικό και το αδύνατο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κινούμενα Σχέδια στο Μουσείο προτείνει την οικειοποίηση των τεχνικών και των εργαλείων που χρειάζονται για να δημιουργηθεί κινούμενο σχέδιο. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση και η δημιουργία κινούμενης εικόνας.

Πως δηλαδή ένα στατικό υποκείμενο (σχέδιο ή εικόνα) αποκτά κίνηση με την ανθρώπινη παρέμβαση και υποβοηθούμενο από τα τεχνολογικά μέσα (ψηφιακά και αναλογικά). Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το παιδί θα ανακαλύψει και θα παράγει προοδευτικά τα δικά του κινούμενα σχέδια (animation), μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών, στην Σταυρούπολη. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από τα παιδιά, φτιαγμένη σε κλίμα ομαδικής εργασίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος των κύκλων.

Αναλυτικά οι ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής: Ιστορία του κινούμενου σχεδίου και κόμικ, Σχέδιο και σκίτσο, Βασικές αρχές της φωτογραφίας, Ανάπτυξη σεναρίου, Ιστορία του κινούμενου σχεδίου και κόμικ, Ψηφιοποίηση εικόνας // ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, Επεξεργασία κινούμενης εικόνας και βίντεο μέσω Η/Υ.