Τα «Κείμενα» είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών την οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από την ΕΡΤ, τον δημόσιο τηλεοπτικό οργανισμό, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει νέες και διαφορετικές κοινότητες, πλαίσια και δυνατότητες.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία των θεατών, κάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.

Δείτε τον Ιανουάριο

Κείμενα #4
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, 24:00
La Mort de Louis XIV (Ο θάνατος του Λουδοβίκου
ΙΔ′) 2016, Γαλλία/Πορτογαλία/Ισπανία, 115′
Σκηνοθεσία: Albert Serra
Εισαγωγικό κείμενο: Andréa Picard

Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ′ διαδραματίζεται στο υπνοδωμάτιο του βασιλιά στις Βερσαλλίες τον Αύγουστο του 1715, τις τελευταίες μέρες μιας βασιλείας 72 ετών. Ενώπιον ενός ανήσυχου ακροατηρίου υπηρετών και γιατρών, ο θάνατος εκτυλίσσεται θεατρικά καθώς ο άρρωστος μονάρχης (που τον υποδύεται ο Jean Pierre Léaud) παρακολουθείται στενά για τυχόν σημάδια μιας απίθανης ανάκαμψης.

Κείμενα #5

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Στο Λύκο, 2013, Ελλάδα/Βρετανία/Γαλλία, 74′
Σκηνοθεσία: Aran Hughes και Χριστίνα Κουτσοσπύρου
Εισαγωγικό κείμενο: Δημήτρης Κερκινός

Γυρισμένη σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, η ταινία Στο Λύκο παρακολουθεί τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν δύο οικογένειες κτηνοτρόφων. Ο Παχνής, ηλικιωμένος βοσκός με χαμένες τις ελπίδες του, βυθίζεται στην απελπισία. Ο Γιώργος, πνιγμένος στα χρέη, πίνει για να ξεχάσει. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με ένα καστ ερασιτεχνών, η ταινία αποτελεί μια ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική απεικόνιση της σύγχρονης Ελλάδας.

Κείμενα #6
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Verzió (Εκδοχή), 1979, Ουγγαρία, 54′
Σκηνοθεσία: Miklós Erdély
Εισαγωγικό κείμενο: Lívia Páldi

Το 1882, μια νέα κοπέλα βρέθηκε νεκρή στο ποτάμι ενός χωριού της Ουγγαρίας. Ο ραβίνος κατηγορήθηκε για τελετουργικό φόνο και δικάστηκε. Η εκπληκτική αυτή ταινία αναπαράγει τη σχετική δίκη, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση αντισημιτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων. Γυρισμένη με την κάμερα στο χέρι και με τοπικούς ηθοποιούς, η Εκδοχή διηγείται μια ιστορία βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Εβραίων της Ουγγαρίας.

Κείμενα #7
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Voilà l’enchaînement (Ιδού η αλυσίδα), 2014, Γαλλία, 30′
Σκηνοθεσία: Claire Denis
Εισαγωγικό κείμενο: Genevieve Yue

Το Ιδού η αλυσίδα είναι μια σειρά μονολόγων και συζητήσεων με ήρωες ένα ζευγάρι διαφορετικής φυλετικής προέλευσης (Norah Krief και Alex Descas) των οποίων η σχέση ξεκινά, οδηγεί σε παιδιά και διαλύεται – και όλα αυτά μέσα σε 30 λεπτά. Με δυο ηθοποιούς και χωρίς σκηνικά, η αγωνιώδης αυτή ταινία ανιχνεύει θέματα φυλής και γλώσσας μέσα από μια ταραγμένη σχέση.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των επόμενων μηνών (Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος 2017) θα ανακοινώνονται τακτικά μέσω του newsletter. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της documenta 14. – http://www.documenta14.de/gr/public-tv/