Η ταινία του Αντώνη Μποσκοΐτη, «Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» θα

προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό από τις 7 Μαρτίου 2013.

Η Κατερίνα Γώγου έζησε σαν τη φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει, έγραψε τα οριακά της ποιήματα, πόνεσε για τους ανθρώπους γύρω της και στο τέλος έκανε μια ροκ εν ρολ βουτιά στο θάνατο ως Ιδανική Αυτόχειρας στην Αθήνα των αρχών του \\’90.

Ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θάνατο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου (1940 – 1993), την θυμούνται όσοι διασταύρωσαν τους δρόμους τους με τον δικό της, ηθοποιοί, ποιητές, πολιτικοί ακτιβιστές, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί. Ο Γιώργος Κορδέλας, σύντροφος της Γώγου για ένα διάστημα, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, η μουσικός Λένα Πλάτωνος, ο μουσικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, η Όλια Λαζαρίδου, η transsexual Εύα Κουμαριανού, η Μαρία Λαγγουρέλη, ο σκηνοθέτης Αντρέας Θωμόπουλος (μοιράστηκε μαζί της ένα βραβείο σεναρίου για την Οστρια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και ο ηθοποιός/ σκηνοθέτης Νίκος Καλογερόπουλος, είναι ανάμεσα σε εκείνους που καταθέτουν τις αναμνήσεις ή τις σκέψεις τους για την ασυμβίβαστη προσωπικότητα της Κατερίνας Γώγου. Το κινηματογραφικό πορτρέτο της σε άσπρο και μαύρο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Μποσκοΐτης, συμπληρώνεται με ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σεκάνς με την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου, ενώ σημαντικό βοήθημα υπήρξε η εμπεριστατωμένη βιογραφία για τη Γώγου Ερωτας Θανάτου της Αγάπης Βιργινίας Σπυράτου.

Για τον σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ αυτό κλείνει μία τριλογία που είχε ξεκινήσει το 2002 με το πορτρέτο της Φλέρυς Νταντωνάκη και συνεχίστηκε το 2006 με την ιστορία της γένεσης του ελληνικού ροκ. Μία σειρά πορτρέτων από οριακές προσωπικότητες που έζησαν στην πόλη της Αθήνας, αποτελεί το νήμα που συνδέει τα ντοκιμαντέρ μεταξύ τους και φωτίζει το ιδιόρρυθμο αστικό τοπίο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η ταινία  Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ. Και οι δύο προβολές ήταν sold out!

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Σενάριο: Αντώνη Μποσκοΐτης
Ηθοποιοί: Λουκία Μιχαλοπούλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Κωνσταντίνος Τσιώλης
Έγχρωμο, Ασπρόμαυρο
Διάρκεια: 67\\’
Μια παραγωγή των Vox Documentaries – Massive Productions – Αντώνη Μποσκοΐτη

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ:

– Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας 2012
– International Anarchist Film Festival του Μπουένος Άιρες (Ιανουάριος 2013)
– Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης \\’\\’Εικόνες 21ου αι.\\’\\’ (Πανόραμα, Μάρτιος 2013)

*Μαζί θα προβάλλεται και το μικρού μήκους – happening rockumentary του Αντώνη Μποσκοΐτη, \\’\\’Damo Suzuki – Αυτοσχεδιασμοί για μια φωνή, ένα ποίημα και μια τηγανιά μπάμιες\\’\\’ (2008).