Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ψυχολογικά θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με νέο εξώφυλλο, σε αναθεωρημένη μετάφραση του Βασίλη Πουλάκου. Η Πατρίσια Χάισμιθ θεωρείται η σημαντικότερη συγγραφέας noir μυθιστορημάτων, ενώ ο Γκράχαμ Γκριν την είχε αποκαλέσει ποιήτρια όχι του φόβου, αλλά της διαρκούς ανησυχίας. Η Καταδίωξη στη Βενετία αποτελεί ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με σκηνικό τη Βενετία της δεκαετίας του ’60, ενώ έχει χαρακτηριστεί ό,τι πιο ευφυές και ενδιαφέρον υπάρχει στο μυθιστόρημα σήμερα.

Όταν η νεαρή σύζυγος του Ρέι Γκάρετ αυτοκτονεί, ο κόσμος του καταρρέει. Για πρώτη φορά, πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από τον πόνο του, έχει να αντιμετωπίσει και την οργή του πεθερού του, Έντουαρντ Κόουλμαν, που πιστεύει πως ο Ρέι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της κόρης του.

Ο Κόουλμαν πυροβολεί τον Ρέι και, νομίζοντάς τον νεκρό, φεύγει για τη Βενετία. Ο Ρέι όμως θα τον ακολουθήσει, ελπίζοντας να αποδείξει την αθωότητά του. Μέσα στα σοκάκια της γραφικής πόλης παραμονεύουν ο ένας τον άλλο, ο Κόουλμαν για να εκδικηθεί και ο Ρέι για να ξαλαφρώσει από το βάρος μιας αόριστης ευθύνης. Σε αυτή τη θανάσιμη καταδίωξη οι ρόλοι κυνηγού και κυνηγημένου εναλλάσσονται και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελική σύγκρουση.

Πατρίσια Χάισμιθ

Η Πατρίσια Χάισμιθ γεννήθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 1921. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Μπάρναρντ Κόλετζ δημοσίευσε αρκετά διηγήματα σε περιοδικά. Έπειτα προσκλήθηκε στο περίφημο κοινόβιο λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Γιάντο», στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκεί δούλεψε το πρώτο της μυθιστόρημα, Ξένοι στο τρένο, το οποίο απορρίφθηκε από έξι εκδοτικούς οίκους πριν τελικά εκδοθεί το 1950. Την επόμενη χρονιά μάλιστα έγινε και ταινία, της οποίας τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και το σενάριο ο Ρέιμοντ Τσάντλερ.

Η Χάισμιθ ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για την εμβάθυνση στην ψυχολογία των χαρακτήρων της παρά για τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων κλασικού τύπου. Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι ο αγαπημένος της ήρωας δεν συλλαμβάνεται ποτέ και κατακτά τον πλούτο και την ευημερία μέσω διαδοχικών φόνων.

Η Χάισμιθ πέρασε τα περισσότερα χρόνια στην Ευρώπη. Έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία πριν τελικά εγκατασταθεί στην Ελβετία. Πέθανε στο Λοκάρνο σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας πίσω της 22 μυθιστορήματα, 9 συλλογές διηγημάτων και αμέτρητα προσωπικά ημερολόγια.