Η δασκάλα Υποκριτικής και σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη θα πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του studio NAMA, καλοκαιρινά σεμινάρια με τίτλους «Τεχνικές υποκριτικής για προχωρημένους με βάση το έργο Δεσποινίς Τζούλια», «Ατομικός αυτοσχεδιασμός», «Ομαδικός αυτοσχεδιασμός και το περιβάλλον» και «Αυτόματος Αυτοσχεδιασμός».

Τα καλοκαιρινά σεμινάρια ξεκινούν στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσουν  έως τις 18 Ιουλίου 2013.

1. «Τεχνικές υποκριτικής για προχωρημένους με βάση το έργο Δεσποινίς Τζούλια»

Με έμφαση στο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στον Ζαν και στην Τζούλια, στο κλασσικό έργο του Στρίντμπεργκ, Δεσποινίς Τζούλια,  οι ηθοποιοί θα έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν  την “αρχετυπική” δυναμική  Master-Slave απ’ όλες τις πλευρές της.

Το εντατικό αυτό μάθημα θα βοηθήσει τους μαθητές να προχωρήσουν περαιτέρω την υποκριτική τους τεχνική, ιδιαιτέρα σε ότι αφορά την κατανόηση των χαρακτήρων ως θύτης ή ως θύμα.

Η επιλογή των μαθητών θα γίνει μετά από συνέντευξη.

Περίοδος σεμιναρίου: 3 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2013

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 22:00-24:30

Κόστος: 110 € (ανά τέσσερα μαθήματα)       

Κύκλος σεμιναρίου: 7 μαθήματα

2. Ατομικός αυτοσχεδιασμός

Οι κεντρικοί χαρακτήρες σε κάθε αξιόλογο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο έχουν να υπερνικήσουν πολλά και σύνθετα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν  τους στόχους τους. Κάποια από τα εμπόδια μπορεί να είναι παράγοντες εξωτερικοί, όπως για παράδειγμα καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, χρονικοί περιορισμοί ή παρεμβολή άλλων χαρακτήρων. Μερικές φορές τα εμπόδια είναι εσωτερικά, ψυχολογικά, όπως βαθιά ριζωμένες ενοχές ή κρυμμένοι φόβοι. Όποια κι αν είναι  φύση τους, τα εμπόδια που οι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν, συμβάλλουν  στη δημιουργία ισχυρής δραματικής έντασης και εγρήγορσης. Στον ατομικό αυτοσχεδιασμό η προσοχή του ηθοποιού πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων, που συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση πλοκής, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου, αλλά και στη μετατροπή τους σε αφορμές για το χτίσιμο μιας δημιουργικής λύσης.

Περίοδος σεμιναρίου: 4 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου 2013

Ημέρα και ώρα: Τρίτη 19:30 – 22:00

Κόστος: 110 € (ανά τέσσερα μαθήματα)

Κύκλος σεμιναρίου: 7 μαθήματα         

3. Ομαδικός αυτοσχεδιασμός σε δεδομένο περιβάλλον

Ο κόσμος γύρω μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Πολλοί ηθοποιοί όμως δε χρησιμοποιούν κατάλληλα τον περιβάλλοντα χώρο τους. Ένας επιδέξιος ηθοποιός γνωρίζει τη σπουδαιότητα της αντίληψής του περιβάλλοντος, όταν ετοιμάζει ένα ρόλο. Δουλεύοντας σε ομάδες θα εστιαστεί η προσοχή στο περιβάλλον και στις όποιες συγκρούσεις προέρχονται από αυτό. Θα επικεντρωθούμε στο τι βλέπει ο μετέχων, τι ακούει, αγγίζει, γεύεται ή οσφραίνεται γύρω του. Τέλος οι ηθοποιοί σε ομάδες θα μάθουν πώς να κατευθύνουν το κέντρο της προσοχής τους, προκειμένου να εκτυλιχθεί μια ξεκάθαρη ιστορία.   

Απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Περίοδος σεμιναρίου: 6 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου 2013

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 19:30-22:00

Κόστος: 110 € (ανά τέσσερα μαθήματα)       

Κύκλος σεμιναρίου: 7 μαθήματα 

4. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός

Είναι ένα εντατικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός ασκείται στο να μπορεί να αντιδρά αυθόρμητα σε ότι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δοσμένων συνθηκών, ο ηθοποιός καλλιεργεί τη δυνατότητά του να κατευθύνει συνεχώς τη συγκέντρωσή του στη μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας σκηνής και στους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Εφόσον, ούτε έχει προηγηθεί ανάγνωση κάποιου κειμένου, ούτε έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας, ο ηθοποιός δεν ακολουθεί έναν προκαθορισμένο τρόπο προσέγγισης του ρόλου. Συνεπώς η σκηνή έχει την ίδια φρεσκάδα και φυσική ζωντάνια με μια στιγμή της πραγματικής ζωής. Μετά από αρκετή εξάσκηση, ο ηθοποιός αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τον τρόπο που ερμηνεύεται ένας ρόλος σε μια παράσταση, ώστε να έχει την ίδια αλήθεια και ενέργεια που βιώνεται στον αυτοσχεδιασμό. Απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Περίοδος σεμιναρίου: 6 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου 2013

Κύκλος σεμιναρίου: 7 μαθήματα

Ημέρα και ώρα: Πέμπτη 22:00-24:30

Κόστος: 110 € (ανά τέσσερα μαθήματα)         

5. Ιδιαίτερα μαθήματα

Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα υποκριτικής από την κυρία Σκότη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο του θεάτρου 210-5138067.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Σεμιναρίων – διάρκειας 7 μαθημάτων

α. Υποκριτική για προχωρημένους: Δευτέρα 22:00-24:30, από 3/6/2013

β. Ατομικός αυτοσχεδιασμός: Τρίτη 19:30-22:00, από 4/6/2013

γ. Ομαδικός αυτοσχεδιασμός:            Πέμπτη 19:30-22:00, από 6/6/2013

δ. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός: Πέμπτη 22:00-24:30, από 6/6/2013

           

– Η περίοδος των σεμιναρίων ολοκληρώνεται την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη

– Τα δίδακτρα των σεμιναρίων κοστίζουν 110 € ανά τέσσερα μαθήματα

– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα σεμινάριο.

– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τη γραμματεία του θεάτρου 2105138067 για κράτηση θέσεων.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών. Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ.