O James Foot είναι Βρετανός ζωγράφος υδατογραφιών και ζει μόνιμα στη Ελλάδα, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Λακωνίας στη νότια Πελοπόννησο, το Κυπαρίσσι. Η έκθεση αυτή αφορά αποκλειστικά το χωριό του και στη γύρω περιοχή.

Ο James όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσε να μετακινηθεί ή να ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των περιορισμών λόγω covid-19. Μόνο που για τον James, ο αποκλεισμός του στο Κυπαρίσσι ήταν ουσιαστικά κάτι θετικό, μιας και δεν επιθυμούσε να βρίσκεται και να εργάζεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Εκμεταλλεύτηκε έτσι την ευκαιρία να αφιερώσει τη δουλειά του στο αγαπημένο του χωριό.

Όλοι οι πίνακες του αφηγούνται κάποια ιστορία του χωριού. Τα παλιά σπίτια πάνω στην ακτογραμμή να ρίχνουν την ατελείωτη αντανάκλαση τους στη θάλασσα, οι κρυφές γωνιές του χωριού της Βρύσης χωμένο στο ψηλό απόκρημνο βουνό όπου κατοικεί ο ζωγράφος, τα ελαιόδεντρα του, οι ψαρόβαρκες στο λιμάνι, τα αγριολούλουδα, οι περιποιημένοι κήποι, η ησυχία και η γαλήνη του τόπου. Υπάρχουν πίνακες που απεικονίζουν την πανοραμική θέα του ορεινού τοπίου αλλά και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής του χωριού. Τα απλωμένα ρούχα που ανεμίζουν στον αέρα, ο γέρο-πετεινός του γείτονα, τα χορταριασμένα καλντερίμια που οδηγούν ψηλά στους εγκαταλειμμένους πλέον ανεμόμυλους, δίπλα στην πολύτιμη πηγή που αναβλύζει, χώρος που στην αρχαιότητα ήταν ιερό Ασκληπιείο. Κολυμβητές που βουτούν στα γαλανά νερά και κρυφές ματιές σε μικρά ξωκλήσια που κοιτούν ανάμεσα από γέρικους κορμούς και κλαριά δέντρων με το φως που στραφταλίζει πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι πίνακες του αποτυπώνουν την διαύγεια του φωτός στην Ελλάδα, ένα τόσο λαμπερό φως που κάνει το ζωγράφο να μισοκλείνει τα μάτια του για να δει το τοπίο που ζωγραφίζει και έπειτα να προσθέσει τα χρώματα, μοιάζουν με βιτρό. Κοιτάζοντας τους είναι σαν να κοιτάς κατευθείαν το φως αλλά και την επίδραση του πάνω στα αντικείμενα, πώς τα διαπερνά με όλη του την δύναμη ο ήλιος της Ελλάδας έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των τόσο έντονων λουλακί σκιών .

Λίγα λόγια για τον Καλλιτέχνη

O James Foot είναι ζωγράφος υδατογραφιών. Με καταγωγή από το Λονδίνο, ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη Λακωνία, το Κυπαρίσσι. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Αμερική, το Λουξεμβούργο, το Γιβραλτάρ -όπου ήδη έχει προγραμματίσει και την επόμενη έκθεσή του μέσα στο 2022- και ασφαλώς στην Ελλάδα όπου η Image Gallery καθώς και το «Ορλώφ» στις Σπέτσες θα φιλοξενήσουν έργα του.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του αποτελείται κυρίως από έργα ζωγραφισμένα «en plein air», μία μέθοδος ζωγραφικής με την οποία ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει επί τόπου, συνήθως σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης διεξάγει 2 εργαστήρια το χρόνο που είναι αποκλειστικά «en plein air».

Ο James έχει αναλάβει αξιόλογες αναθέσεις έργων, όπως μια εκπληκτική ετικέτα για το «Mura Rossa» του 2010 του οινοποιείου της Μονεμβασιάς, την απεικόνιση της τελετής παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Μ.Βρετανία στην Κίνα και της τελευταίας επίσκεψης του «The Britannia» στο Γιβραλτάρ που του ανέθεσε το Βρετανικό Ναυτικό και η Κυβέρνηση του Γιβραλτάρ.