Η συναυλία «Ήθος» είναι βασισμένη στους μύθους των Ηρακλή, Θησέα και Οδυσσέα, τις ζωές, τα πάθη και τους ανθρώπους τους. Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, η Μαρίτα Παπαρίζου θα ερμηνεύσει επί σκηνής τα πάθη και τα κατορθώματα των ηρώων σε μουσική των Μοντεβέρντι, Χαίντελ, Ραμώ, Ρεμπέλ και Γκλουκ. Τη συνοδεύει η ορχήστρα Novarte Εnsemble υπό τη μουσική διεύθυνση του αναγνωρισμένου Ιταλού μαέστρου Μαουρίτσιο Κολαζάντι και το φωνητικό σύνολο Filii Notas υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μπαζού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχουν αναλάβει η Φωτεινή Παπαθανασίου και ο Γιώργος Αχλαδιώτης, ενώ συμμετέχει η μεσόφωνος Ρόζα Καπόν Πουλημένου.

Οι ήρωες Ηρακλής, Θησέας και Οδυσσέας αποτελούν την πηγή έμπνευσης για μια δραματοποιημένη συναυλία με θεματικό άξονα τις ζωές, τα κατορθώματα, τα πάθη και τις συμφορές των ιδίων και όσων τους περιβάλλουν. Η Μαρίτα Παπαρίζου σε έναν tour de force, με τη συμμετοχή της Ρόζας Καπόν Πουλημένου, καλείται να ερμηνεύσει επί σκηνής, με τη βοήθεια κινησιολογίας, φωτισμών και σκηνικών αντικειμένων, ένα πλήθος ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων από το πανόραμα της μπαρόκ όπερας.

Έτσι τη μια στιγμή μπορεί να είναι η πιστή Πηνελόπη και την άλλη η οργισμένη Αντιόπη, ο λυπημένος Άδμητος ή ο ερωτευμένος Θησέας, ο πολύτροπος Οδυσσέας ή η εκδικητική Κίρκη. Άλλωστε η ακροστιχίδα που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των ηρώων και της λέξης Συνέργεια περιγράφει επακριβώς την έννοια που διέπει τη συναυλία, δηλαδή την ανάπτυξη πλείστων εκφάνσεων του ανθρώπινου χαρακτήρα, του ήθους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεδιπλώνει τον μύθο και επιτρέπει, μέσα από την ανθρώπινη φωνή και τη μουσική της ορχήστρας, να ενσαρκωθούν επί σκηνής όλα τα αρχέτυπα.

Συντελεστές:

  • Μαρίτα Παπαρίζου κοντράλτο
  • Μουσική διεύθυνση: Μαουρίτσιο Κολαζάντι
  • Novarte Ensemble
  • Φωνητικό σύνολο Filii Notas
  • Διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Μαρία Μπαζού
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Φωτεινή Παπαθανασίου, Γιώργος Αχλαδιώτης
  • Συμμετέχει η μεσόφωνος Ρόζα Καπόν Πουλημένου

Μαρίτα Παπαρίζου κοντράλτο:

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της με την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», σπουδάζοντας σε Ιταλία και Παρίσι. Πρωτοεμφανίστηκε στη Γένοβα, ως Όναρο στην Αριάδνη στη Νάξο, που δισκογραφήθηκε, για να ακολουθήσουν ρόλοι όπως οι Ροζίνα, Ιζαμπέλα, Ταγκρέδος, Ιζολιέ, Άμαστρις, Γεζίμπαμπα, Ξένη Αρχόντισσα, Αρσάκης, Φενένα, Ορλάνδος, Ταυρίδης στην Αριάδνη στην Κρήτη του Χαίντελ, που επίσης δισκογραφήθηκε, Διδώ, Αρχιμάγισσα, Ορλόφσκι, Σμέτον, Κίρκη, Μεντόρο, Φαρνάκης, Ιουδίθ, σε Αθήνα, Πίζα, Λιβόρνο, Λονδίνο, Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Μπιλμπάο, Μασσαλία κ.α. Μεγάλη της στιγμή η Κάρμεν (Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κριτικών). Σημαντικό είναι και το προσωπικό της CD Vivaldi ma non solo με τον Κλάουντιο Σιμόνε και τους Solisti Veneti (των οποίων αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα), που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στον διεθνή τύπο και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί επίσης μόνιμη συνεργάτιδα του Μαουρίτσιο Κολαζάντι, ενώ έχει συνεργαστεί και με τις ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΕΡΤ, ΔΑΜΣ, ΕΛΣ αλλά και τους μαέστρους Κρίστοφερ Χόγκγουντ, Αλμπέρτο Τζέντα, Αρμίν Ζουρντάν, Αντόνιο Φλόριο, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Κέρι-Λυν Γουίλσον, Τζουλιάνο Καρέλα κ.ά.

Μαουρίτσιο Κολαζάντι μουσική διεύθυνση:

Ο Μαουρίτσιο Κολαζάντι έχει αναγνωριστεί ως μαέστρος εξαιρετικής ευελιξίας στο διεθνές πανόραμα. Γνωστός ως έμπειρος στην ερμηνεία της μπελ κάντο όπερας και ειδικός στην μπαρόκ και τη σύγχρονη μουσική, είναι περιζήτητος παγκοσμίως ως μαέστρος όπερας και συμφωνικής μουσικής. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία μόλις πέντε ετών και έπαιξε τον πρώτο του σόλο ρεσιτάλ σε ηλικία επτά ετών. Αργότερα πήρε το δίπλωμά του με διάκριση από το Ωδείο Μουσικής Luisa D’Annunzio. Επίσης αποφοίτησε με άριστα και στη Θεωρητική Φιλοσοφία. Έχει συνεργαστεί με πολλές κορυφαίες διακεκριμένες ορχήστρες όπως Φιλαρμονική της Σεούλ, Ορχήστρα του Θεάτρου Πετρουτσέλλι του Μπάρι, Συμφωνική Ορχήστρα της Σικελίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βόρειας Τσεχίας, Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου, Λιθουανική Ορχήστρα Δωματίου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, Συμφωνική Ορχήστρα Νέας Αγγλίας. Έχει διευθύνει σε πολλούς κορυφαίους χώρους σε όλο τον κόσμο όπως Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), St Martin in the Fields (Λονδίνο), Θέατρο του Σαν Κάρλο (Νάπολη), Όπερα της Ρώμης, Melba Hall (Μελβούρνη), Αίθουσα Σμέτανα (Πράγα), Lotte Hall και Κέντρο Τεχνών (Σεούλ).