Το συγκεκριμένο βιβλίο έφτασε στα χέρια μου τον πρώτο κιόλας μήνα κυκλοφορίας του. Το διάβασα μέσα σε ένα βράδυ. Μα δεν μου ήταν αρκετό. Μήνες μακριά από τότε, όταν έφτιαχνα το σακίδιο μου για ένα πολύ σύντομο ταξίδι στο Μόναχο, ήθελα να πάρω μαζί μου ένα βιβλίο που ήξερα πως θα μου άφηνε μια όμορφη αίσθηση. «Τα ατρόμητα κορίτσια» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος μου έκλεισαν το μάτι καθώς τις κοιτούσα μέσα από το τζάμι της βιβλιοθήκης μου. Και από εκεί, βρέθηκαν αμέσως στο σακίδιο μου, στο αεροπλάνο, στο ξενοδοχείο, στο πάρκο μαζί μου.

Και όπως κάθε βιβλίο, για όσο διάστημα το διαβάζω, δεν το αποχωρίζομαι ποτέ. Μένει συνεχώς στο σακίδιό μου και μαζί μου ξεναγείται σε πόλεις, δρόμους, σπίτια, κομοδίνα, καφέ, γειτονιές. Το ίδιο έγινε και με τη μεγάλη παρέα αυτού του βιβλίου. 40 μοναδικές Ελληνίδες, 40 ατρόμητα κορίτσια, 40 ξεχωριστές, αληθινές ιστορίες που σε κάνουν να πάρεις δύναμη, να θαυμάσεις, να ζηλέψεις, να διεκδικήσεις, να θυμηθείς. Ένα βιβλίο που μέσα από τις τόσο λιτά γραμμένες, σύντομες βιογραφίες του, σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους που ίσως να μην ήξερες, να είχες ξεχάσει, να ήθελες να ταυτιστείς. Ένα βιβλίο για όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος σαν Έλληνας και σε ταξιδεύουν σε μια Ελλάδα που ήξερε να αγωνίζεται, να επιμένει, να προσπαθεί, να θυσιάζεται.

Η Καλλιπάτειρα, η Μπουμπουλίνα, η Πηνελόπη Δέλτα, η Παξινού, η Κάλλας, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μερκούρη και τόσες άλλες σπουδαίες μορφές, γυναίκες που έδωσαν και έκαναν τα πάντα για την πατρίδα, για μια μεγάλη Ελλάδα, για ένα ελεύθερο έθνος. Γυναίκες που θα θέλαμε να είναι μητέρες μας, αδελφές μας, σύζυγοι, γυναίκες που, κάποιες, θα μπορούσαν να είναι αγίες ή απλά σπουδαίες ηρωίδες.

Κρατώντας στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, κάτω από τον «παγωμένο» ήλιο του Μονάχου, ένιωθα την ιστορία να περνάει μπροστά από τα μάτια μου. Ένιωθα να γίνομαι μάρτυρας σπουδαίων γεγονότων και σπουδαίων διαδρομών. Να γίνομαι μάρτυρας μιας ιστορίας που με κάνει περήφανο, που με πεισμώνει και που θέλω να με κάνει καλύτερο. Γιατί αυτή είναι η μαγεία ενός βιβλίου, να σε κάνει να κινητοποιηθείς, να μάθεις, να  «ξυπνήσεις», να σηκωθείς από την καρέκλα και να θέλεις να ζήσεις. Έτσι όπως θες εσύ! Όχι έτσι όπως θέλουν οι άλλοι. Γιατί καμία από τις ηρωίδες μας δεν παραδόθηκε στα θέλω των άλλων, καμία δεν άφησε τη ζωή της στη ροή ενός ποταμού που δεν ήθελε να κολυμπήσει. Και αυτή είναι η διαφορά που σε κάνει από σημαντικό, σπουδαίο και από τολμηρό, ήρωα!

Με εικονογράφηση από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εικονογράφους των ημερών μας, αυτό το βιβλίο, είναι από εκείνα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη. Όχι απλά για την υπέροχη αισθητική του, τη λιτή γλώσσα, τις μοναδικές εικόνες και την καλλιτεχνική του αξία, αλλά για όσα μπορεί να προσφέρει σε κάθε έναν από εμάς. Γιατί πρόκειται για ένα βιβλίο που θα διαβάσει η μαμά στο παιδί, η γιαγιά στο εγγόνι, η δασκάλα στον μαθητή, εμείς οι ενήλικες στον εαυτό μας. Και, ίσως κάποιοι από εμάς, να μην το διαβάσουμε μόνο μία φορά.

Καθώς είμαι καθισμένος σε μια γωνιά του πάρκου και διαβάζω για δεύτερη φορά την ιστορία της Καλλιπάτειρας, αφήνω για μια στιγμή ελεύθερο το βλέμμα μου  και παίρνω μια μεγάλη ανάσα. Και κάπου εκεί, «βλέπω» τη μεγάλη Ελλάδα της ενότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της εκεχειρίας, της ελευθερίας. Κάπου εκεί βλέπω τις ηρωίδες του βιβλίου να χαιρετούν η μία την άλλην με σεβασμό, και έτσι διακριτικά, να χάνονται πίσω από τις φυλλωσιές. Να φεύγουν για να δώσουν χώρο σε εμάς τους νεότερους, να φεύγουν και να παίρνουν τη θέση τους μέσα στο βιβλίο. Για να είναι πάντα μαζί μας.  Για να μας θυμίζουν τη σπουδαιότητα του να είσαι «ατρόμητος» και Έλληνας…