Την Πέμπτη (15/06), βρέθηκα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017, για να παρακολουθήσω την Nadia Mladjao, γνωστή στον κόσμο ως Imany. Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου, ο καιρός μόνο καλοκαιρινός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η συναυλία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9, καθυστέρησε να αρχίσει λόγω της παροδικής βροχής που συνεχώς ξεκινούσε και σταματούσε κάθε λίγο. Κάθε φορά που η βροχή έπαυε, το κοινό που ανέμενε στις θέσεις του κρατώντας ομπρέλες, έδειχνε μέσω χειροκροτημάτων, τον ενθουσιασμό και την επιμονή του. Οι τελευταίες σταγόνες της βροχής έπεσαν γύρω στις 10 και 5 λεπτά αργότερα, ξεκίνησε η συναυλία.

Τη μουσική βραδιά άνοιξε το «Save Our Soul» και στη συνέχεια, η Imany καλωσόρισε και ευχαρίστησε το κοινό που παρέμεινε παρά τη βροχή που είχε προηγηθεί. Από τα πρώτα τραγούδια που ακούσαμε ήταν το «No Reason No Rhyme» και το λατρεμένο από το ελληνικό κοινό «You Will Never Know» το οποίο περιελάμβανε και ένα μικρό μέρος a cappella ερμηνείας. Η Γαλλίδα ερμηνεύτρια, γνήσια υπέρμαχος της ισότητας και της δικαιοσύνης, έστειλε το δικό της κοινωνικό μήνυμα ειρήνης λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για να «χτίσουμε» έναν καλύτερο κόσμο δεν είναι ο φόβος, αλλά η διατήρηση της ελπίδας. Μετά τη μικρή εισαγωγή, η 38χρονη τραγουδίστρια ερμήνευσε φανταστικά το τραγούδι «There Were Tears», το οποίο έγραψε η ίδια με αφορμή τον θάνατο του Nelson Mandela, αφιερώνοντάς το σε όσους έχουν αγωνιστεί για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ισότητα, η ελευθερία και η δικαιοσύνη. Πέρα από τα δικά της τραγούδια, ακούσαμε και κάποιες καταπληκτικές διασκευές γνωστών τραγουδιών όπως το «I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)» της Whitney Houston και το «Bohemian Rhapsody» των Queen, ενώ απολαύσαμε και κάποια medley τραγουδιών όπως το «Suddenly You Cross My Heart» με το «Wishing Well» του Terence Trent d’Arby και το Bang Bang (My Baby Shot Me Down) της Nancy Sinatra.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, που πιστεύω θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων βρέθηκαν στη συναυλία, τόσο λόγω της σπανιότητας της στιγμής όσο και αυτής καθαυτής της ερμηνείας της Imany, αποτελεί το τραγούδι «Seat With Me». Θέλοντας να τραγουδήσει όπως είπε «ένα ξεχωριστό κομμάτι με έναν ξεχωριστό τρόπο», το ερμήνευσε χωρίς μικρόφωνο, αξιοποιώντας την τέλεια ακουστική του ιδιαίτερου αυτού χώρου. Ο κόσμος, που είχε σχεδόν γεμίσει το Ηρώδειο, παρέμεινε ακίνητος και εντελώς σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Κάτι τέτοιες στιγμές σε μια συναυλία είναι που σε κάνουν να νοιώθεις τυχερός που βρίσκεσαι εκεί. Είμαι σίγουρη πως όλοι οι παρευρισκόμενοι ένοιωσαν το ίδιο ακριβώς με εμένα και αυτό φάνηκε από την πορεία της συναυλίας και την ανταπόκριση του κοινού από εκείνο το σημείο και έπειτα.

Την πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συναυλίας που η Imany παρότρυνε το κοινό να σηκωθεί από τις θέσεις του και να χορέψει ήταν μόνο λίγοι οι τολμηροί που την ακολούθησαν, ενώ με την εκρηκτική της εμφάνιση και την ενέργεια της κατάφερε μέχρι το τέλος της 2ωρης συναυλίας να ξεσηκώσει όλο το κοινό το οποίο επαναλάμβανε μουσικές φράσεις και χτυπούσε αυθόρμητα ρυθμικά παλαμάκια σε όλα σχεδόν τα τραγούδια. Μεταξύ των κομματιών που απολαύσαμε ήταν το ελληνικό αγαπημένο «Don’t Be So Shy», το «You Don’t Belong to Me», το  «Slow Down» και το «Lately» υπό τη συνοδεία μόνο των πλήκτρων και των δύο cello. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μπάντα που συνόδευε την Imany ήταν εκπληκτική και η επικοινωνία και η χημεία μεταξύ τους ήταν φανταστική. Από τα τελευταία τραγούδια της βραδιάς ήταν το μελαγχολικό «Shape Of A Broken Heart» και το  χορευτικό «Silver Lining (Clap Your Hands)». Η συναυλία τελείωσε λίγο μετά τις 12, έπειτα από ένα εκρηκτικό encore το οποίο βρήκε την Imany ξαπλωμένη στη σκηνή και τους περισσότερους θεατές όρθιους να χειροκροτούν.

Χρησιμοποιώντας αρκετές φορές κάποιες ελληνικές λέξεις, δεν παρέλειψε να εκφράσει την χαρά της που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη της στον ελληνικό κοινό το οποίο, όπως δήλωσε, είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που έγινε γνωστή στην Ευρώπη. Ούσα αστεία, αυθόρμητη και αυθεντική, η Imany, δείχνει ότι είναι μια τραγουδίστρια με προσωπικότητα που έχει επάξια τύχει μεγάλης αναγνώρισης. Η εκπληκτική εμφάνιση της με κάνει να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η Γαλλίδα δεν αποτελεί παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο ενώ την ίδια στιγμή pop τραγουδίστριες με μέτρια φωνή εξυμνούνται ως είδωλα. Εάν λάβουμε ως δεδομένο ότι η Imany έχει ήδη κάποιο φανατικό ελληνικό κοινό, ένα είναι σίγουρο: μετά από αυτή τη βραδιά σίγουρα απέκτησε πολύ μεγαλύτερο.

imanymusic.com/fr


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017, στο: http://greekfestival.gr/gr/home


Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα