Μια παράσταση Μαύρου Θεάτρου με τίτλο «Ικαρομένιππος» έρχεται την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 στον Πολυχώρο Δήμου Αθηναίων Άννα & Μαρία Καλουτά.

Ο «Ικαρομένιππος ή Υπερνέφελος» είναι μια απρόβλεπτη και ανατρεπτική, σύγχρονη διασκευή του ομώνυμου διαλογικού έργου του αρχαίου σατιρικού Λουκιανού. Μια πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή συμμαχία άξιων δημιουργών σε κωμικό ύφος αλλά και τραγικό βάθος, που θα γοητεύσει τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Παρουσιάζεται σε πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Ωρφέα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μένιππος, κουρασμένος και απογοητευμένος από τον εγωκεντρισμό των ανθρώπων και ιδιαίτερα από τους σοφούς της εποχής του, διακατέχεται από μια έντονη ανάγκη:  πώς και ποιος θα του αποκαλύψει την «αληθινή αλήθεια» αυτού του κόσμου. Για να το πετύχει αυτό πραγματοποιεί ένα τολμηρό ταξίδι στα άστρα, μέχρι το θρόνο του θεού. Το ταξίδι του συνεχίζεται στο χρόνο, για να φτάσει στην Ελλάδα του σήμερα. Θα βρει την αλήθεια που ψάχνει; Ποια μυστικά τού αποκαλύπτονται σε αυτήν την πτήση; Ο φίλος του, ο Εταίρος, περιμένει με αγωνία την επιστροφή του.

Σημειώσεις για το έργο

Να μεταφέρεις ένα αρχαίο σατιρικό κείμενο, γεμάτο πίκρα από τα κακώς κείμενα της εποχής του 2ου αι. μ.Χ., σημαίνει πως μάχεσαι με τη χρονική απόσταση του σήμερα από την εποχή που γεννήθηκε το έργο. Δεν πρόκειται για απλή μετάφραση του πρωτότυπου αλλά ελεύθερη διασκευή από τον Γιάννη Στεφανίδη, με σύγχρονα μηνύματα και διαχρονικές αξίες. Το έργο διαρρέεται από πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Κεφάλα, συντροφευμένη από ανάλογους στίχους. Οι ενορχηστρώσεις, η χρήση της φωνής και γενικά τα ηχοχρώματα βρίσκουν τις αναφορές τους άλλοτε στην λυρική, συμφωνική μουσική και άλλοτε στον σύγχρονο ήχο. Η παράσταση φέρνει ένα νέο είδος στη σκηνή, συνδυάζοντας τις τεχνικές του κλασικού με το μαύρο θέατρο (Black Light Theatre). Οι σκηνοθετικές ιδέες και επιλογές του Ωρφέα δεν ακολουθούν γνωστούς και προβλέψιμους κανόνες, καθιστώντας με πολλούς τρόπους την παράσταση πρωτοποριακή.

Συντελεστές του έργου

Διανομή: 35 υπέροχοι νέοι ήρωες, μαθητές του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας,

Κείμενο – Στίχοι: Γιάννης Στεφανίδης,  Μουσική – Τραγούδια: Μιχάλης Κεφάλας,

Σκηνικά – Κοστούμια & φωτογραφίες: Τζίνα Βαρελά,  Διεύθυνση Φωτισμού: Βασίλης Παπακυριαζής, Τραγούδι (φωνητικά): Κατερίνα Βέρδη & Ίων Κεφάλας,

Ηχοληψία: Μιχάλης Πλεξουσάκης, Σκηνοθεσία – Κινησιολογία: Ωρφέας.

Διοργάνωση: 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας