ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας | Για ενήλικες

Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης και ανακαλύπτει τη ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν τη δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

6 Φεβρουαρίου 2024 Ημερολόγια φωτογράφων Mario Giacomelli, Letizia Battaglia,
Bill brandt, Weegee
13 Φεβρουαρίου 2024 Οικογενειακές σχέσεις
Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει πέντε από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, μέσα από την πρωτότυπη δράση «Στο καταφύγιο της τέχνης – Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες». Με την ιστορικό και παιδαγωγό πολιτισμού Κατερίνα Ρογκάκου, τον μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την μουσικό Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

«Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου»
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2017-2018 σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.

30 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 20:30-22:00

Εργαστήριο κεντήματος | Για ενήλικες

Η πανάρχαια τέχνη του κεντήματος, μέσα από το ταξίδι της στο χρόνο, έφερε στο σήμερα κειμήλια και θησαυρούς κεντητικής τέχνης συνυφασμένα με την πλούσια παράδοση του τόπου μας. Σκοπός του μαθήματος είναι να αποτυπώσουμε στο πανί μοτίβα και παραστάσεις παρμένα από το σεντούκι της ιστορίας και να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα κεντώντας με χρώματα, βελονιές και τεχνικές που ήρθαν στο σήμερα ως ανεκτίμητη κληρονομιά. Με την Καλλιόπη Χατζάκη, κεντήστρα.

Ενότητα 3: 14, 21, 28 Μαρτίου 2024 Χίος, Μικρά Ασία
Πέμπτη, 18:00-21:00

Αγάπα αν τολμάς | Για ενήλικες
Δραματοθεραπεία – Ψυχοβιωματικές συναντήσεις.

Η αγάπη είναι τέχνη και η τέχνη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στα μονοπάτια και τις φάσεις της αγάπης. Στις συνευρέσεις μας η τέχνη, με την χρήση της δραματοθεραπείας (ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μέσω τέχνης), θα μας προσφέρει διάφορες τεχνικές έκφρασης (συμβολισμούς, εικαστικά, ενσωμάτωση ρόλου, ποιητική ανάλυση, μεταφορές και μύθους, κατευθυνόμενη φαντασία κλπ.) και στιγμές που θα μας επιτρέψουν να συναντήσουμε τον εαυτό μας, τη συμπεριφορά μας και την αντιμετώπιση που έχουμε προς τις εκφάνσεις της αγάπης. Η αγάπη είναι η αρχή της ύπαρξης και το μόνο τέλος της, γεννηθήκαμε για να αγαπάμε, μας μένει να μάθουμε πώς αγαπάμε. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

11 Μαρτίου 2024 Αποχαιρετισμός-Απογοήτευση-Τέλος
Δευτέρα, 18:00-20:00

Το Σώμα που κατοικώ | Για ενήλικες
Απεικονίσεις του σώματος στην ψυχανάλυση και την τέχνη.

Στη διαθεματική σειρά σεμιναρίων Το Σώμα που κατοικώ η ψυχανάλυση συναντά τις εικαστικές τέχνες, με στόχο την διερεύνηση του σώματος μέσα από παλιά και σύγχρονα πάθη (άγχος, φοβίες, εξαρτήσεις, καταθλίψεις, έρωτες, διεγέρσεις, το σώμα της ψηφιακής εποχής και οι κακουχίες του). Θα διερευνηθούν και θα αναζητηθούν οι εκφράσεις και οι απεικονίσεις τους, τόσο αναλυτικά όσο και σε σημαντικά έργα της τέχνης. Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες περιέχουν θεωρητική εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Κατερίνα Μαγγανά, Ψυχαναλύτρια MSc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας και Έλλη Παξινού, Ιστορικός τέχνης και Επιμελήτρια εκπαίδευσης.

Ενότητα 4: Το σώμα της ψηφιακής εποχής
Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, 18:00-20:00

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες

Στο σεμινάριο εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

  • Η επίδραση της φωτογραφίας στο έργο του Francis Bacon
  • Ο ονειρικός κόσμος του Federico Felini
  • Η παλλόμενη εικόνα στο έργο του σκηνοθέτη Béla Tarr
  • Portfolio Review
  • Σημειώσεις πάνω στο έργο του Van Gogh και του Katsushika Hokusai
  • H συμβολή του Edward Hopper στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής της φωτογραφίας
  • Οι τέχνες ως συγκοινωνούντα δοχεία: Νίκος Χουλιαράς
  • Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter

5 Μαρτίου-23 Απριλίου 2024
Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Ανακαλύπτοντας το μελάνι | Για ενήλικες

Το μελάνι φαίνεται σαν ένα απλό μαύρο χρώμα αλλά έχει σημαντική και πλούσια ιστορία. Από μια αρχική μορφή μελανιού έγιναν οι πρώτες καταγραφές εικόνων και ιδεών. Είναι ένα αυστηρό υλικό που δεν σβήνει. Τρέχει σαν νερό, είναι πολύ βαθύ μαύρο ενώ παράλληλα μπορεί να μας δώσει πολλούς τόνους διάφανων γκρι.

Στο εργαστήριο θα ταξιδέψουμε αισθητικά στην Ιαπωνία και θα δούμε τη χρήση του μελανιού, τις συνθέσεις και τα sumie. Θα δούμε ότι το κενό έχει διαφορετική έννοια από αυτή που ξέρουμε και θα μιλήσουμε για την ομορφιά του λάθους. Με την εικαστικό Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη.

6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2024
Τετάρτη, 18:00-20:00

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες
Τεχνικές με φύλλα πηλού.

Η τεχνική με φύλλα από πηλό είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, κεραμική από ένα επίπεδο φύλλο πηλού. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους κατασκευής με το χέρι κάνετε την κατασκευή σας χρησιμοποιώντας επίπεδες πλάκες πηλού κομμένες σε συγκεκριμένα σχήματα και μεγέθη, οι οποίες στη συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους. Αυτή την κατασκευή τη χρησιμοποιούμε σαν ένα τρισδιάστατο καμβά για να διακοσμήσουμε το αντικείμενο μας. Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

8 Μαρτίου 2024
Παρασκευή, 18:00-21:30