Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί τους Igor Urzelai και Moreno Solinas, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το Idiot-Syncrasy, στις 18 και 19 Ιουλίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και τους παραδοσιακούς χορούς της Σαρδηνίας, εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο».

Το Idiot-Syncrasy, είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή, ανοιχτό στην ερμηνεία του κάθε θεατή. Μέσα στη διφωνία της διαρκούς κίνησης, οι αλλαγές που προκύπτουν στη δραματουργία φέρνουν στη σκηνή σικελικά και βασκικά τραγούδια a cappella, παιχνίδια με τη βαρύτητα, την ταχύτητα, το φως και το σκοτάδι. Μα κυρίως φέρνουν την εγγύτητα και την ένωση.

Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas γνωρίστηκαν το 2006 και από τότε δεν έπαψαν να συνεργάζονται. Σπούδασαν στο London Contemporary Dance School στο The Place και άρχισαν να χορογραφούν στο πλαίσιο της κολεκτίβας BLOOM! και αργότερα της ομάδας τους Igor and Moreno. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους παραμένει το ανθρώπινο σώμα και η κίνηση ως φορέας αλλαγών, η θεατρική πράξη ως μέσο κάθαρσης και η ανθρώπινη φύση με όλα αυτά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Το 2015 η χορογραφία τους Idiot-Syncracy επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward.

Συντελεστές:

Χορογραφία/Ερμηνεία: Igor Urzelai και Moreno Solinas
Καλλιτεχνική συνεργασία: Simon Ellis
Φωτισμοί: Seth Rook Williams
Ήχος: Alberto Ruiz Soler
Σκηνικά-Kοστούμια: Kasper Hansen
Φωνητική διδασκαλία: Melanie Pappenheim
Εκτέλεση κοστουμιών: Sophie Bellin Hansen
Βοηθός παραγωγής: Sarah Maguire
Μουσική: Φωνητική ερμηνεία αποσπασμάτων από τα έργα: «Procurade’e moderare» (Francesco Ignazio Mannu) «When I’m Sixty-Four» (The Beatles) «Quanto t’ho amato» (Roberto Benigni) «Al Alba» (Luis Eduardo Aute) «Zure Begiek» (Mikel Laboa)

Παραγωγή: Igor & Moreno

Διάρκεια: 60′

Η παράσταση δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του The Place και με χρηματοδότηση από το Arts Council μέσω του προγράμματος Grants for the Arts και με την υποστήριξη των: Yorkshire Dance, Cambridge Junction, Centro per la Scena Contemporanea (Μπασσάνο, Ιταλία), Aerowaves και του BAD Festival (Μπιλμπάο, Ισπανία).

Ευχαριστίες στους: David Harris, Roberto Casarotto, Dantzagunea, Wieke Eringa, El Graner, Keren Kossow, Justyna Latoch, Lola Maury, Laura Ortu, Alicia Otxandategi, SÍN Culturalis Központ, Jitka Tumova, Ann Van den Broek καθώς και σε όλους όσοι μας βοήθησαν.

Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves.

www.igorandmoreno.com
www.facebook.com/igorandmoreno
www.twitter.com/igorandmoreno @igorandmoreno

https://vimeo.com/116876497
https://vimeo.com/118353056

Φωτό: Alicia Clarke