Το Αμφι – Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του ελισαβετιανού Τόμας Κυντ, Εκδίκηση (Τίτλος πρωτοτύπου: The Spanish Tragedy), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 15 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Γραμμένο γύρω στο 1587 το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εποχή του και παίχτηκε πολλές φορές. Αποτέλεσε τομή στη δραματουργία της εποχής, δημιουργώντας ένα νέο είδος, την τραγωδία εκδίκησης, είδος που αγαπήθηκε πολύ και ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς συγγραφείς, ανάμεσά στους οποίους και ο Σαίξπηρ (Τίτος Ανδρόνικος, Άμλετ, Μάκβεθ).           

Παραδόξως η Εκδίκηση ανέβηκε ελάχιστες φορές τον 20ο αιώνα και παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, ενώ διαθέτει συναρπαστική πλοκή και ένα πρωτοποριακό για την εποχή πάντρεμα του κωμικού με το δραματικό στοιχείο.

Πέντε δολοφονίες, δύο αυτοκτονίες, ένας απαγχονισμός, ένα ερωτικό τρίγωνο είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αφήνουν το θεατή με κομμένη την ανάσα. Με φόντο την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία εκτυλίσσεται η ιστορία του έργου, όχι μόνο μπροστά στα μάτια των θεατών, αλλά και μπροστά στο Φάντασμα του Ισπανού πολεμιστή Ντον Αντρέα, που μαζί με την προσωποποιημένη Εκδίκηση παρακολουθούν όλη τη δράση και σχολιάζουν.

Είναι το πρώτο έργο που χρησιμοποιεί το τέχνασμα του θεάτρου εν θεάτρω και μάλιστα πολλαπλώς: το κοινό παρακολουθεί το Φάντασμα και την Εκδίκηση, που παρακολουθούν τη παράσταση μέσα στην οποία στήνονται και δύο επιπλέον δρώμενα για τον Βασιλιά της Ισπανίας. Στο κέντρο αυτής της πολυεπίπεδης σύλληψης, ο Ιερώνυμο, αξιωματούχος της Ισπανικής Αυλής με δικαστικές αρμοδιότητες,  αναζητά δικαιοσύνη για το φόνο του γιου του. Όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα τη βρει ούτε απ’ τους ανθρώπους ούτε απ’ τους Θεούς, αποφασίζει να εκδικηθεί ο ίδιος.

Το έργο ερευνά τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη (ανθρώπινη ή Θεία) και την εκδίκηση, ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και την προκαθορισμένη από τους Θεούς μοίρα, θίγοντας παράλληλα και άλλα διαχρονικά ζητήματα, όπως την εξουσία, τη διαφθορά, τον έρωτα.

Στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν τριάντα ρόλους, περνώντας από το φως στη σκιά, απ’ τη ζωή στο θάνατο και απ\’ την τραγωδία στην κωμωδία.

Μετάφραση: Κατερίνα Τσαμαδιά, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σκηνοθεσία –  Δραματουργική επεξεργασία:  Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν:
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Νικόλας Παπαγιάννης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Βαγγέλης Ψωμάς.